Olyan kamuvideó terjed a neten, amiben az ukrán elnök fegyverletételre szólítja fel az ukrán katonákat

2022 / 03 / 17 / Bobák Áron
Olyan kamuvideó terjed a neten, amiben az ukrán elnök fegyverletételre szólítja fel az ukrán katonákat
A deepfake videót ellenséges hekkerek tették közzé az egyik ukrán tévécsatorna oldalán, azóta pedig számtalan más helyen is felbukkant.

Az Ukraine 24 tévéadó számolt be róla, hogy a weboldalukat és a csatornájukat meghekkelték, a támadók pedig egy olyan videót tettek közzé, amelyen Volodimir Zelenszkij arra szólítja fel az ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert.

"Kedves ukránok! Elnöknek lenni nem volt könnyű feladat. Nehéz döntéseket kell meghoznom... Azt tanácsolom, hogy tegyétek le a fegyvert és térjetek haza a családotokhoz. Ne haljatok meg ebben a háborúban. Azt tanácsolom, hogy éljetek és én is ezt fogom tenni" - mondja a videóban az ukrán elnök, akinek országa ellen három héttel ezelőtt indított háborút Oroszország.

Ahogy arra a Channel 24 és később egy Instagramon közzétett videóban maga Zelenszkij is felhívta a figyelmet, ezek a mondatok soha nem hangoztak el az elnök szájából. A deepfake videó készítői neurális hálózatok segítségével érték el, hogy úgy tűnjön, mintha a felvételen Zelenszkij beszélne, akinek a hangját is sikerült többé-kevésbé lemásolni. A hírről beszámoló Interesting Engineering megemlíti, hogy egy múlt hónapban közzétett tanulmány szerint az emberek már egyáltalán nem tudnak különbséget tenni a valódi és a mesterséges intelligencia által létrehozott arcok között, és bár egy ehhez hasonló - nem túl jó minőségű - deepfake videó esetében egyelőre könnyebb kiszúrni, hogy valami nem stimmel, így sem elképzelhetetlen, hogy sokan bedőltek neki.

Az Euronews szerint a Meta gyorsan reagált a kamuvideóra, Nathaniel Gleicher, a cég biztonságpolitikáért felelős vezetője Twitteren azt közölte, hogy a videót eltávolították a Facebookról. A felvétel ezzel együtt még most is számos helyen elérhető, a Twitteren például van olyan verziója, ami több mint 150 ezer megtekintésnél jár.

Az Euronews hozzáteszi, hogy szerdán Vlagyimir Putyinról is elkezdett terjedni egy videó, amiben az orosz elnök bejelenti, hogy az országa megadja magát, és arra szólítja fel az orosz katonákat, hogy térjenek haza - ám ahogy a Zelenszkijről készült videó, úgy természetesen ez is hamisítvány.

(Borítókép: Ukrinform/Future Publishing via Getty Images)

Viccesnek tűnik, de valójában súlyos üzenetet rejt a jövőről a deepfake Erzsébet királynő karácsonyi beszéde Ha valaki olyasmiket szeretne hallani a királynő mozgó képmásától, amiket normál körülmények között biztosan nem mondana, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Ellenben ha a dolgok mögé nézünk, az egész már nem is olyan szórakoztató.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.