Olyan kamuvideó terjed a neten, amiben az ukrán elnök fegyverletételre szólítja fel az ukrán katonákat

2022 / 03 / 17 / Bobák Áron
Olyan kamuvideó terjed a neten, amiben az ukrán elnök fegyverletételre szólítja fel az ukrán katonákat
A deepfake videót ellenséges hekkerek tették közzé az egyik ukrán tévécsatorna oldalán, azóta pedig számtalan más helyen is felbukkant.

Az Ukraine 24 tévéadó számolt be róla, hogy a weboldalukat és a csatornájukat meghekkelték, a támadók pedig egy olyan videót tettek közzé, amelyen Volodimir Zelenszkij arra szólítja fel az ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert.

"Kedves ukránok! Elnöknek lenni nem volt könnyű feladat. Nehéz döntéseket kell meghoznom... Azt tanácsolom, hogy tegyétek le a fegyvert és térjetek haza a családotokhoz. Ne haljatok meg ebben a háborúban. Azt tanácsolom, hogy éljetek és én is ezt fogom tenni" - mondja a videóban az ukrán elnök, akinek országa ellen három héttel ezelőtt indított háborút Oroszország.

Ahogy arra a Channel 24 és később egy Instagramon közzétett videóban maga Zelenszkij is felhívta a figyelmet, ezek a mondatok soha nem hangoztak el az elnök szájából. A deepfake videó készítői neurális hálózatok segítségével érték el, hogy úgy tűnjön, mintha a felvételen Zelenszkij beszélne, akinek a hangját is sikerült többé-kevésbé lemásolni. A hírről beszámoló Interesting Engineering megemlíti, hogy egy múlt hónapban közzétett tanulmány szerint az emberek már egyáltalán nem tudnak különbséget tenni a valódi és a mesterséges intelligencia által létrehozott arcok között, és bár egy ehhez hasonló - nem túl jó minőségű - deepfake videó esetében egyelőre könnyebb kiszúrni, hogy valami nem stimmel, így sem elképzelhetetlen, hogy sokan bedőltek neki.

Az Euronews szerint a Meta gyorsan reagált a kamuvideóra, Nathaniel Gleicher, a cég biztonságpolitikáért felelős vezetője Twitteren azt közölte, hogy a videót eltávolították a Facebookról. A felvétel ezzel együtt még most is számos helyen elérhető, a Twitteren például van olyan verziója, ami több mint 150 ezer megtekintésnél jár.

Az Euronews hozzáteszi, hogy szerdán Vlagyimir Putyinról is elkezdett terjedni egy videó, amiben az orosz elnök bejelenti, hogy az országa megadja magát, és arra szólítja fel az orosz katonákat, hogy térjenek haza - ám ahogy a Zelenszkijről készült videó, úgy természetesen ez is hamisítvány.

(Borítókép: Ukrinform/Future Publishing via Getty Images)

Viccesnek tűnik, de valójában súlyos üzenetet rejt a jövőről a deepfake Erzsébet királynő karácsonyi beszéde Ha valaki olyasmiket szeretne hallani a királynő mozgó képmásától, amiket normál körülmények között biztosan nem mondana, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Ellenben ha a dolgok mögé nézünk, az egész már nem is olyan szórakoztató.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.