Zéró testzsírt, komolynak látszó izomzatot okoz egy ritka génmutáció, de ebben nincs semmi irigylésre méltó

2023 / 08 / 03 / Felkai Ádám
Zéró testzsírt, komolynak látszó izomzatot okoz egy ritka génmutáció, de ebben nincs semmi irigylésre méltó
Egy testvérpár már néhány hónaposan elvesztette a testzsírját, és nagyon izmosnak látszottak igen korán. Habár sokan talán irigykednek, elmondjuk, hogy miért olyan rettenetes az a genetikai betegség, amit most azonosítottak.

A Frontiers in Endocrinology folyóiratban július 12-én megjelent tanulmány szerint egy román testvérpár a veleszületett generalizált lipodystrophiának (CGL) nevezett betegségben szenved, amelyet Berardinelli-Seip-szindrómának is neveznek. A betegségnek számos altípusa van, amelyekről együttesen úgy gondolják, hogy világszerte 10 millió ember közül 1-et érintenek.

A betegségben szenvedő csecsemők nagyon izmosnak és vénásnak tűnnek a testük általános zsírhiánya miatt, valamint azért is, mert a kevés zsír, amit mégis sikerül felhalmozniuk, hajlamos az izmaikban lerakódni. Ez egyeseknek eddig talán irígylésre méltónak is tűnhet, azonban a zsír a májban is felhalmozódik, ami májnagyobbodást és esetleges károsodást is okoz. És a testi bajoknak itt még nincs vége.

Mint arról a Live Science beszámol, a CGL tehát egy ritka genetikai rendellenesség, amely során az érintettek nagyon kevés zsírral vagy teljesen zsír nélkül születnek, esetleg röviddel a születés után vesztik el a testzsírjuk nagy részét. Ezt az állapotot hatalmas étvágy és magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú ételek utáni sóvárgás jellemzi, ami a testtömeg és a táplálékfelvétel agy általi szabályozásából adódik.

A CGL akkor öröklődik, ha a gyermek mindegyik szülőtől egy-egy diszfunkcionális gént kap, és az érintett gén a CGL altípusától függően változhat, így a kezelés a betegség altípusától és annak a tüneteitől függ. Míg a CGL-ben szenvedő egyének megérhetik a felnőttkort, nagyobb a korai halálozás kockázata az esetükben jellemzően a cukorbetegség, máj- vagy szívbetegség szövődményei miatt.

A közelmúltban jelentett eset két romániai testvért érintett, akik 5 és 2 évesek, és akiknél a CGL egy igen ritka altípusát, a 4-es típust (CGL4) diagnosztizálták. Ezt az altípust a 17-es kromoszómán található genetikai mutáció okozza, amely befolyásolja a cavin-1 nevű fehérje termelődését, amely kritikus a zsírraktározás és a sejten belüli szállítás szempontjából. A CGL4 így tehát megakadályozza a zsír raktározását a zsírsejtekben, ami zsírcseppek felhalmozódásához vezet a test más részein, beleértve az izmokat, a májat és a véráramot.

Az állapot a szívizom megvastagodásával is járhat, ami szabálytalan szívveréshez és szívmegálláshoz, valamint a gyomor és a belek közötti izomzat megvastagodásához vezethet, ami pedig súlyos hányást okozhat.

A testvérek állapotukhoz kapcsolódóan különféle szövődményeket tapasztaltak, köztük az említett szívleállást és hányást is, ami értelemszerűen már orvosi ellátást és kezelést igényelt.

A mostani eset tudományos szempontból azért is érdekes, mert a CGL4 rendkívül ritka Európában, csak néhány esetet jelentettek, míg a legtöbb érintett személy ománi, japán, spanyol, marokkói és török származású családokból származik.

(Kép: Pixabay/geralt)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Úgy tűnik, hogy testünk valahogy egyensúlyban tartja a sejtméretet és a sejtek számát, hogy egészségesek maradjunk, a különböző sejttípusok pedig tökéletesen “méretezettek” a funkcióikhoz.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.