Zsarolóvírus-támadás miatt áll napok óta a Media Markt webáruháza

2021 / 11 / 11 / Bobák Áron
Zsarolóvírus-támadás miatt áll napok óta a Media Markt webáruháza
A hírek szerint a zsarolók teljesen megbénították az elektronikai áruházlánc informatikai rendszerét, és 76 milliárd forintnak megfelelő összeget követeltek a számítógépek feloldásáért.

A Leet.hu a BleepComputing információi alapján arról ír, hogy az Európában piacvezető elektronikai kiskereskedelmi áruházlánc Magyarország mellett Németországban és Hollandiában is súlyos támadás áldozatául esett. Amíg Magyarországon jelenleg a Media Markt honlapja is elérhetetlen, addig Németországban és Hollandiában a támadás elsősorban a fizikai boltokat érinti, többek között nem lehet bankkártyával fizetni és bizonylatot sem tudnak adni a vásárlásokról. A támadás emellett több helyen a megvásárolt termékek visszaváltását is akadályozza.

A Media Markt magyarországi honlapján található tájékoztató szerint az online és fizikai áruházakban vásárolt termékek visszavitele továbbra is lehetséges, ám a vételárat csak a technikai probléma elhárítása után tudják megtéríteni. Mivel a technikai hiba érintette a rendelésfeldolgozó rendszereket is, így a korábban rögzített és visszaigazolt megrendelések feldolgozásában is késedelemmel kell számolni, a Media Markt minden érintett vásárlónak elektronikus üzenetet fog küldeni a várható szállítási időpontról. Hozzáteszik, hogy a vásárlásokkal kapcsolatos igényérvényesítési határidők meghosszabbodnak a leállás időtartamával.


Az elmúlt napokban ez az üzenet fogadja a vásárlókat a Media Markt magyarországi honlapján

A Bleepcomputing információi szerint a Media Marktot egy úgynevezett Hive ransomware támadás érte, amelynél a támadók amellett, hogy kizárják a tulajdonost a számítógépből, az érzékeny adatokat is megszerzik, és azzal zsarolják a célpontot, hogy azokat közzéteszik, amennyiben nem fizet. Az ilyen jellegű támadások egyre népszerűbbek a kiberbűnözők körében, az utóbbi időben többek között egészségügyi intézményeket is támadtak meg ezzel a módszerrel.

A mostani támadásban a zsarolók a hírek szerint 240 millió dollárt, vagyis nagyjából 76 milliárd forintnak megfelelő összeget követeltek a cégtől, erről viszont a BleepComputing is megjegyzi, hogy irreálisan nagy összeg, és a támadók vélhetőleg csak tárgyalási alapként dobták be, hogy később egy kisebb összegben állapodjanak meg. Bár a honlapjukon elérhető üzleti információk szerint a MediaMarktSaturnnak a 2019/2020-as üzleti évben mintegy 20,8 milliárd eurós bevétele származott az értékesítésből, a Dun&Bradstreet adatai szerint a Media Markt és Saturn üzletek anyavállalata, a Ceconomy tavaly 273 millió dolláros nettó veszteséggel zárta az évet.

(Borítókép: Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images)

További cikkek a témában:

Mit tehetünk, ha elkapott minket egy zsarolóvírus? A zsarolóvírusok ma már közel sem csak a cégekre és intézményekre jelentenek veszélyt, így szakértőkkel jártunk utána, hogy mit tehetünk ilyen helyzetben.

Ijesztő mértékben emelkedik a zsarolóvírus-támadások száma A láthatatlan háborúban senki sem érinthetetlen. A hekkerek teljes városokat bénítanak meg, és vállalkozásokat visznek csődbe.

Kibertámadás és rendkívüli állapot New Orleansban, de mi van a háttérben? Az intézkedésre pénteken került sor, elővigyázatosságból a városi számítógép-rendszereket kikapcsolták.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
Rossz fájlokat tölthettek fel a bíróságnak egy perhez kapcsolódóan.
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.