105 méter magas „függőleges erdő” épül Hollandiában

2023 / 05 / 28 / Bodnár Barna
105 méter magas „függőleges erdő” épül Hollandiában
2024-re készül el Utrecht városában az a toronyház, amelynek homlokzatán több mint 300 fát és több ezer növényt helyeznek el. Az épület így évente 5,4 tonna szén-dioxidot nyel el és körülbelül 41 tonna oxigént termel majd, nagyjából annyit, mint egy egy hektáros erdő.

A Wonderwoods projekt egy 105 és egy 70 méter magas toronyból fog állni, amelyek 200 lakásnak és 15 ezer négyzetméteren elterülő irodahelyiségeknek adnak majd otthont. A magasabb torony homlokzatára, tetőkertjébe, és belső tereibe is fákat, bokrokat, növényeket helyeznek majd el.

Amellett, hogy az épületet beborító növényzet annyi oxigént termel majd évente, mint egy kisebb erdő, a vegetáció segít a szén-dioxid és az egészségre ártalmas finomszemcsés szállópor megkötésében is.

A levegő tisztítása mellett a növények tompítják a város zajszennyezését, nyáron a lombozat árnyéka csökkenti az úgynevezett hősziget-hatást.

Utóbbi a nagyvárosokra jellemző mikroklimatikus jelenség, amelynek oka, hogy a beton, a panel, a tégla, vagy a bitumen sokkal több napsugárzást nyel el, mint amennyit visszaver. Ezért a városokban a hőmérséklet jelentősen magasabb, mint a külvárosi és vidéki területeken.

Így a „függőleges erdő” koncepció kedvező hatással van a helyi mikroklímára és az ott lakók egészségére, főleg annak fényében, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá válnak a nyári hőhullámok. Az épület zöldítése energiatakarékossági szempontból is előnyös, mivel a növényeknek köszönhetően jóval kevesebb légkondicionálóra van szükség.


A toronyház homlokzatán több mint 300 fát és több ezer növényt helyeznek el. (Kép: Stefano Boeri Architetti)

Az utrechti zöld felhőkarcolót Stefano Boeri, 66 éves olasz, díjnyertes építész tervezte, akinek nem ez az első hasonló alkotása. Egy évtizeddel ezelőtt Boeri Milánóban épített először „függőleges erdőt”, amivel világraszóló hírnevet szerzett magának. Azóta több hasonló épületet is tervezett: a mostanihoz hasonlóan szintén Hollandiában, Eindhovenben adták át 2021-ben azt a növényekkel borított toronyházat, amely a világon elsőként kínált lakásokat csökkentett bérleti díjakkal, hogy ezzel is a rászorulók, fiatalok és diákok lakhatási nehézségeit enyhítsék.

Utrecht egyébként a Wonderwoods torony nélkül is kifejezetten környezettudatos városnak mondható. A Global Bicycle Cities Index például 2022-ben a világ legkerékpárosbarátabb városává választotta, és nem véletlenül, ugyanis a Hollandia negyedik legnagyobb városában élő emberek több mint fele naponta biciklizik, ráadásul az utrechti háztartások 94 százaléka több kerékpárral is rendelkezik. A város speciális útjai és parkolóhelyei a kerékpárosoknak kedveznek a gépkocsihasználattal szemben, de még így is megdöbbentő, hogy az autózás Utrecht központja felé csupán az utazások 15 százalékát teszi ki, az emberek körülbelül 60 százaléka nyeregben érkezik a belvárosba. Az így csökkentett légszennyezésből és egészségügyi költségekből származó megtakarítás a becslések szerint körülbelül évi 300 millió dollár (mintegy 104 milliárd forint).

A Wonderwoods lakásokat árusító ingatlancég online brosúrája szerint az apartmanokat padlófűtéssel fűtik, mégpedig az utrechti önkormányzatától származó hő- és hidegtároló (TES) rendszerrel, valamint távfűtéssel, ily módon járulnak hozzá a fenntarthatóbbá tételhez és a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. A lakások szellőztetése igényvezérelt, vagyis az apartmanok szükség esetén automatikusan szellőztethetőek. Az épületben hővisszanyerő rendszer (HR) is működik: a hőt az elszívott beltéri levegőből vonják ki, és újra felhasználják a bevezetett friss külső levegőhöz, így energiahatékonnyá téve a ventillációt.


A Wonderwoods házban 200 lakás kap majd helyet. (Kép: Stefano Boeri Architetti))

Bár a klímatudatos lakhatás környezetbarát, pénztárcabarátnak viszont egyáltalán nem nevezhető. Wonderwoods zöld felhőkarcolójában jelenleg hét féle, különböző elrendezésű és méretű apartmantípusból választhatunk. A legkisebb és egyben legolcsóbb lakás 178 négyzetméteres, és 1 millió 850 ezer euróba (mintegy 687 millió forintba), a legnagyobb, 286 négyzetméteres luxusotthon pedig 2 millió 700 ezer euróba (több mint 1 milliárd forintba) kerül.

(Képek: Stefano Boeri Architetti)


Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.