11 tagállam kéri az EU-t: a gazdaság újraindításánál ügyeljen a környezetvédelemre!

2020 / 04 / 10 / Rácz Tamás
11 tagállam kéri az EU-t: a gazdaság újraindításánál ügyeljen a környezetvédelemre!
Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Lettország, Luxemburg, Franciaország: ezek az államok nem akarják feladni a zöld célokat a vírusválság miatt sem.

Tizenegy környezetvédelmi és/vagy klímaügyi miniszter írta alá azt a nyílt levelet, melyet az Európai Bizottságnak címeztek és arra kérik benne az EU legfőbb végrehajtó szervét, hogy ne tévessze szem elől a klímaválság kezelésével, a környezetvédelmi célokkal kapcsolatos elveket a koronavírus-járvány hatásait kezelő intézkedések során.

Az aláíró országok: Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Lettország és Luxemburg - végül Franciaország, melynek szakminisztere utólag csatlakozott a kezdeményezéshez.

A levélben a miniszterek megállapítják, hogy a világjárvány társadalmi és gazdasági hatásai azonnali és széleskörű intézkedéseket követelnek. Mindazonáltal figyelmeztetnek, hogy nem szabad szem elől téveszteni azokat a klíma- és ökológiai válsággal kapcsolatos problémákat sem, amelyekkel már a pandémia előtt is szembe kellett néznünk. Mint írják, a jelenlegi gazdasági válság kezelését úgy kell megoldani, hogy párhuzamosan a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenésének problémáit is szem előtt kell tartani. Azt is megállapítják, hogy ezeknek a válságoknak a kiterjedt, átfogó mivolta egységes európai válaszreakciókat kíván.

A miniszterek arra kérik a Bizottságot, hogy a zöld technológiák és a társadalmi folyamatok digitalizációjának lehetőségeit figyelembe vevő válságkezelést dolgozzon ki és alkalmazzon, a 2019-2024-es időszakra megalkotott európai zöld átmenet (European Green Deal) keretrendszerében gondolkodva.

Meglátásuk szerint a Green Deal úgy teremti meg a növekedés lehetőségét az EU számára, hogy költséghatékony módon egyszerre stimulálja a gazdaságokat és teremt új munkahelyeket, miközben felgyorsítja a zöld átmenetet.

A miniszterek levelükben a fenntartható mobilitással, megújuló energiákkal, a kutatás-fejlesztéssel, az épületek korszerűsítésével, a biodiverzitás helyreállításával és a körkörös gazdasággal kapcsolatos beruházások kiemelt ösztönzését javasolják. Óvnak azoktól a rövidtávú válságkezelési megoldásoktól, melyek az EU-t esetleg további évtizedekre a fosszilis energiahordozóktól való függőségbe nyomnák, ehelyett a klímaügyi célok komolyan vételére szólítanak fel, és arra, hogy az EU külső partnereit is inspirálja azok elérésére való törekvésekre.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.