11 tagállam kéri az EU-t: a gazdaság újraindításánál ügyeljen a környezetvédelemre!

2020 / 04 / 10 / Rácz Tamás
11 tagállam kéri az EU-t: a gazdaság újraindításánál ügyeljen a környezetvédelemre!
Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Lettország, Luxemburg, Franciaország: ezek az államok nem akarják feladni a zöld célokat a vírusválság miatt sem.

Tizenegy környezetvédelmi és/vagy klímaügyi miniszter írta alá azt a nyílt levelet, melyet az Európai Bizottságnak címeztek és arra kérik benne az EU legfőbb végrehajtó szervét, hogy ne tévessze szem elől a klímaválság kezelésével, a környezetvédelmi célokkal kapcsolatos elveket a koronavírus-járvány hatásait kezelő intézkedések során.

Az aláíró országok: Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Lettország és Luxemburg - végül Franciaország, melynek szakminisztere utólag csatlakozott a kezdeményezéshez.

A levélben a miniszterek megállapítják, hogy a világjárvány társadalmi és gazdasági hatásai azonnali és széleskörű intézkedéseket követelnek. Mindazonáltal figyelmeztetnek, hogy nem szabad szem elől téveszteni azokat a klíma- és ökológiai válsággal kapcsolatos problémákat sem, amelyekkel már a pandémia előtt is szembe kellett néznünk. Mint írják, a jelenlegi gazdasági válság kezelését úgy kell megoldani, hogy párhuzamosan a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenésének problémáit is szem előtt kell tartani. Azt is megállapítják, hogy ezeknek a válságoknak a kiterjedt, átfogó mivolta egységes európai válaszreakciókat kíván.

A miniszterek arra kérik a Bizottságot, hogy a zöld technológiák és a társadalmi folyamatok digitalizációjának lehetőségeit figyelembe vevő válságkezelést dolgozzon ki és alkalmazzon, a 2019-2024-es időszakra megalkotott európai zöld átmenet (European Green Deal) keretrendszerében gondolkodva.

Meglátásuk szerint a Green Deal úgy teremti meg a növekedés lehetőségét az EU számára, hogy költséghatékony módon egyszerre stimulálja a gazdaságokat és teremt új munkahelyeket, miközben felgyorsítja a zöld átmenetet.

A miniszterek levelükben a fenntartható mobilitással, megújuló energiákkal, a kutatás-fejlesztéssel, az épületek korszerűsítésével, a biodiverzitás helyreállításával és a körkörös gazdasággal kapcsolatos beruházások kiemelt ösztönzését javasolják. Óvnak azoktól a rövidtávú válságkezelési megoldásoktól, melyek az EU-t esetleg további évtizedekre a fosszilis energiahordozóktól való függőségbe nyomnák, ehelyett a klímaügyi célok komolyan vételére szólítanak fel, és arra, hogy az EU külső partnereit is inspirálja azok elérésére való törekvésekre.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.