12 műholdat bocsátottak fel egy európai rakétával ma hajnalban 2023 / 10 / 09 / Bodnár Barna

A francia Arianespace űripari vállalat Vega rakétáját a Guyana Űrközpontból indították, magyar idő szerint ma hajnalban, 3 óra 36 perckor, írja a Spacejunkie. A lenti videón látható sikeres rakétaindítást követően 12 űreszközt állítottak alacsony Föld körüli pályára. Ezek közül a két fő rakomány a THEOS-2 és a Triton műholdak voltak, mellettük pedig 10 darab másodlagos hasznos teher kapott helyet a raktérben. Az eszközök közül talán a legérdekesebb a THEOS-2 földmegfigyelő űreszköz – amelyet gyakran kémműholdnak is neveznek - amely fejlett képalkotó berendezésének köszönhetően félméteres pontossággal képes felszíni felvételek készítésére. A 417 kilogrammos műholdat a német székhelyű Airbus Defence and Space gyártotta a thaiföldi, állami kézben lévő Geo-Informatics and Space Technology Developtment Agency (GISTDA) nevű ügynökség számára, amely az űreszközt a Thai Earth Observation System (THEOS) földmegfigyelő program részeként fogja üzemeltetni. A 2008-ban indított, THEOS-1-et felváltó műholddal az Airbus közleménye szerint „Thaiföld egyike lesz azon kevés nemzeteknek a világon, amelyek képesek lesznek teljes mértékben kiaknázni a térinformatikai adatokat a társadalom fejlődése érdekében”. (Borítókép: ESA/CNES/Arianespace)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
A NASA tervei szerint az első emberes holdi Artemis-küldetés asztronautái még gyalogosan közlekednek, de később egy LTV (Lunar Terrain Vehicle) szállítja majd őket az égitesten. Az űrügynökség ma választja ki, hogy ki építheti meg a járművet, a bejelentést élőben is nézhetjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.