12 technológia, ami minden okosotthonban ott lehet 10 éven belül

2020 / 02 / 18 / Justin Viktor
12 technológia, ami minden okosotthonban ott lehet 10 éven belül
A technológia az elmúlt 10 évben forradalmasította a háztartásokat, az okostelefonok és a hangasszisztensek elterjedésétől, az intelligens háztartási eszközök bevezetéséig, de az igazi nagy átalakulás még csak most jön. Öveket bekötni, kapcsford!

Az okosotthon-forradalom évtizede

Mivel egyre több ember fedezi fel a technológia adta kényelmet, valószínű, hogy az intelligens eszközök otthonaink állandó berendezései lesznek. A Forbes Technology Council 12 szakértőt kért fel rá, hogy elemezzék azokat az eszközöket és technológiákat, amelyek a következő évtizedben rendszeresítésre kerülhetnek az okosházakban és okosotthonokban. Nézzük, ki mit jósol 2030-ig.

1. MI-val felszerelt érzékelők

A mesterséges intelligencia vezérelte szenzorok az okoskészülékekben és berendezésekben, amelyek képesek válaszolni a hang- és gesztus-parancsokra - a kép- és videofelvételek intelligens feldolgozása mellett - minden okos otthonban megtalálhatóak lesznek. Ezek a képességek automatikusan működtetik majd a háztartási készülékeket, elhúzzák a függönyt, pizzát rendelnek, automatikusan feltöltik a hűtőt a szokásos élelmiszerekkel, ha lefogyott a készlet - jósolja Oliver Tan, a ViSenzetől.

2. Intelligens zárak

Tíz év múlva a fizikai kulcsok a múlté lesznek. Bármilyen típusú bejárat - a normál bejárati ajtótól a kocsibeállóig, garázsig vagy felvonóig - automatikusan tudni fogja, hogy van-e jogosultságunk behajtani, vagy bemenni rajta keresztül. Ha igen, varázslatosan kinyílik. Ez az élmény lesz az intelligens zárak új generációjának lényege, és ez kompatibilissé tehető bármilyen fajta zárszerkezettel, amit valaha gyártottak, messze meghaladva azt, amire a mai zárak képesek - zárta ki az elavult kulcsokat Eric Trabold, a Nexkey -től.

3. Fejlett jelenlét-észlelés

A mesh vezeték nélküli hálózatok elterjedésével, a környezeti jelek észlelésének felhasználásával könnyebbé válik az otthoni mozgás érzékelése, akár dedikált mozgásérzékelők nélkül. Ez felhasználható az energiafogyasztás jobb szabályozására azáltal, hogy a világítást és a környezetet az emberek otthonukban elfoglalt helyzete alapján módosítják. Ezenkívül a hangsegédek is képesek lesznek hozzáigazítani tevékenységüket a tulajdonos helyzetéhez anélkül, hogy kifejezetten utasítást kapnának rá - pozicionálta véleményét George Alan Heimel, a Square360-től.

4. Hangvezérelt minden (is)

Az emberek a hangvezérelt digitális élményekre születtek, és ma már a felhasználók egy egész generációja valóban születése óta a hang alapú felhasználói interfészek között él. Mivel ezek a gyermekek, akik Alexát vagy Sirit, - vagyis ezek technológiáját - „a család részének” tekintik, nehéz elképzelni olyan jövőt, ahol a hang nem az elsődleges ember-gép interfész, legalábbis a legtöbb otthoni digitális interakció számára - adott hangot véleményének William Francis, az ENO8-tól.

5. Intelligens felületek

Az OLED televíziókat követő lépés a kijelzők és a beviteli eszközök beépítése lehet az otthon minden felületébe, beleértve az ablakokat, a pultokat és a falakat. A konferenciatermek nagy érintőképernyős kijelzőit már így használják, és a következő lépés az otthonok technológiával történő kitapétázása lesz - vázolta Arie Trouw, az XYO-tól.

6. Orvosi diagnosztikai rendszerek

Egészségünk különféle aspektusait már olyan csuklón viselhető eszközökön keresztül monitorozzuk, mint például a szívmonitorok és az egyvezetékes EKG-k. Képzeljünk el egy sor nem-invazív eszközt a vérnyomás, a vércukor, a vér oxigénellátásának, a koleszterinnek, valamint a vese és a máj működésének nyomon követésére - mindezt persze otthonunk kényelmében. Ezek az eszközök korai figyelmeztető rendszerként szolgálnának az egészségünk és jólétünk problémáinak megelőzésére - ad receptet a jövőhöz Chris Kirby, a Manitoba Egyetem nyugdíjas tanácsadója.

7. Intelligens világítás

A régi rendszer megzavarása, a "diszruptor mentalitás" menő. Több újítás is érkezik majd az alapvető otthoni szolgáltatások kapcsán, és talán a világítás terén tapasztalható a legtöbb előrelépés.

“Még életemben nem értem villanykapcsolóhoz” - talán ez lesz az új “normális”.

A mozgást és a preferenciákat (szín, fényerő, stb.) figyelő beépített intelligenciával manuális villanykapcsolók már nem is lesznek majd, egyszerűen eltűnnek. Többé nem kell a gyerekeknek sem többször elmondani, hogy kapcsolják már le a lámpákat! Dörzsöli előre tenyereit Jim Higgins, a Solutionreach-től.

8. Kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR)

A hangalapú asszisztensek széleskörű bevezetésével az intelligens otthonok következő nagy dobása a kiterjesztett valóság lesz. A MI-val kombinálva az AR-vel bármit megtehetünk - a kommunikációtól a főzésig vagy a mosógép lekötéséig és kicseréléséig - a vizuális rávetített grafikai rétegek és a szintén vetített környezeti plusz információ segítségével - repít bennünket a jövőbe Matthew Wallace, a Faction-től.

9. Butlerobot, vagyis a „komornyik-robot”

Az elmúlt 10 évben számos okostechnológia-tech-demot láttunk. Néhányukat, például a hangasszisztenseket, már el is készítették a fogyasztók számára, és néhány másik tökéletesen működik a laboratóriumi körülmények között, mint például a Boston Dynamics robotkutyája. A következő 10 év összehozza majd mindezt, hasznosabbá teszi, és felkészíti a tömeges elterjedésre. A „Butlerobot” - a komornyik-robot, - nyilván Jarvisnak hívják majd - valóban megkönnyítheti majd az életünket - veszi le vállunkról a nyers létezés puszta súlyának, első világbeli kínzó nyűgjét Vikram Joshi, a pulsd embere.

10. Intelligens textil

A textil a kezdet kezdete óta a legalapvetőbb funkcionalitást biztosítja, és ez az évek, évszázadok és évezredek során nem is változott jelentősen. A következő nagy lehetőség azonban ott toporog vagy inkább tekereg a varrógépek spulnijai körül: a technológia beágyazása a textilbe az új élmények biztosítása érdekében. Van már néhány példa erre a sport és fitnesz területén, de sokra még nem jutott egyik sem.

Arra számítok, hogy a piaci visszacsatolású innováció felhasználása elősegíti majd az új élmények kialakítását - próbál nem kimaradni a jóból Qaizar Hassonjee, Hass Tech Associates képviselője.

11. Táplálékkiegészítők 3D nyomtatással

Szerintem a 3D nyomtatással készült személyre szabott táplálékkiegészítők lehetnek a következő nagy hype az intelligens otthonokban a következő 10 évben. A háztartási készülékek, eszközök és hordozható termékek naponta gyűjtik és elemzik a személyes egészségügyi adatainkat, hogy azonosítsák a tápanyaghiányt, és igény szerint kinyomtatják majd az egyedi készítményeket - updatelne bennünket a beszédes nevű Sergey Young, a Longevity Vision Fund-tól.

12. Intelligens akkumulátor technológia

Az energia jövője a megújuló energiaforrásokon, például nap- és és szélenergián alapul, és az intelligens otthoni technológia valósággal éhezik ezekre az új energiarendszerekre. Az igazi intelligens otthonok továbbfejlesztett akkumulátor-technológiát használnak majd az extra energia tárolására, és ezeket az akkumulátorrendszereket összekapcsolják az intelligens termosztátokkal, az energiafelhasználás megfigyelésével és elemzésével, valamint a mobil alkalmazásokkal, hogy lehetővé tegyék a maximálisan hatékony energiafelhasználást és az óriási költségmegtakarítást - spórol nekünk nem keveset Ron Cogburn, az Exela Technologies CEO-ja.

(Forrás: Forbes Képek: Pikrepo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.