Az állat, amely még az ausztrál bozóttüzet is túlélte

2020 / 02 / 02 / Felkai Ádám
Az állat, amely még az ausztrál bozóttüzet is túlélte
Az érdekes színű állat Ausztráliában, a Mount Kaputar Nemzeti Park területén egy elszigetelt, inaktív vulkán lejtőin él a világon egyedül. A nevét is innen kapta. Félő volt ugyanakkor, hogy a Nemzeti Park területén tomboló tűzvész teljesen kiirtja a fajt. Most viszont a Park dolgozói nagyjából hatvan élő példányt találtak az esőzések után.

Az örömteli felfedezésről a Nemzeti Park Facebook bejegyzéséből tudhatunk, ebből derül ki az is, hogy az állatok nem csak érdekesek, de fontos szerep jut nekik az ökoszisztémában. A posztban arról is írtak, hogy féltek, hogy az állatot végzetesen érintették a tüzek, melyek átsöpörtek az élőhelye nagy részén.

A körülbelül húsz centiméter hosszú, Mount Kaputar csigát 2013-ban azonosították új fajként, és ettől az évtől kezdték el tanulmányozni is. Az állatok más példányát soha, sehol sem látták, ami nem is csoda: egy tizenhétmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés következtében a hegycsúcs nedves és zöldellő maradt, miközben a táj többi része elsivatagosodott. Ezért az itt élő állatok mintegy fogságba estek itt – máshol nem is tudtak volna a környéken megélni.

A klímaváltozás pedig nem kedvez az itt élő állatoknak – több helyi fajhoz hasonlóan a Mount Kaputar csiga is veszélyeztetett, és szerepel az IUCN (International Union for Conservation of Nature) vörös listáján.

A feltételezések szerint a csiga úgy tudott megmenekülni, hogy mindenféle hasadékokba vonult vissza a tűz elől, illetve annyi szerencséje is volt az állatnak, hogy bár a tűzvész itt is komoly károkat okozott, akadtak sajnos ennél sokkal érintettebb területek is. Remélhetőleg az állat táplálékául szolgáló zuzmók és gombák is gyorsan vissza fognak nőni.

A Mount Kaputar Nemzeti Park amúgy jelenleg a bozóttűz okozta károk miatt zárva tart.

(Kép: Facebook, NSW National Parks and Wildlife Service, forrás: CNN)

 

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Íme az új műanyag, amiből nem lesz mikroműanyag
Íme az új műanyag, amiből nem lesz mikroműanyag
Ezek a polimerek lényegében teljesen eltűnnek hét hónap alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.