Az állat, amely még az ausztrál bozóttüzet is túlélte

2020 / 02 / 02 / Felkai Ádám
Az állat, amely még az ausztrál bozóttüzet is túlélte
Az érdekes színű állat Ausztráliában, a Mount Kaputar Nemzeti Park területén egy elszigetelt, inaktív vulkán lejtőin él a világon egyedül. A nevét is innen kapta. Félő volt ugyanakkor, hogy a Nemzeti Park területén tomboló tűzvész teljesen kiirtja a fajt. Most viszont a Park dolgozói nagyjából hatvan élő példányt találtak az esőzések után.

Az örömteli felfedezésről a Nemzeti Park Facebook bejegyzéséből tudhatunk, ebből derül ki az is, hogy az állatok nem csak érdekesek, de fontos szerep jut nekik az ökoszisztémában. A posztban arról is írtak, hogy féltek, hogy az állatot végzetesen érintették a tüzek, melyek átsöpörtek az élőhelye nagy részén.

A körülbelül húsz centiméter hosszú, Mount Kaputar csigát 2013-ban azonosították új fajként, és ettől az évtől kezdték el tanulmányozni is. Az állatok más példányát soha, sehol sem látták, ami nem is csoda: egy tizenhétmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés következtében a hegycsúcs nedves és zöldellő maradt, miközben a táj többi része elsivatagosodott. Ezért az itt élő állatok mintegy fogságba estek itt – máshol nem is tudtak volna a környéken megélni.

A klímaváltozás pedig nem kedvez az itt élő állatoknak – több helyi fajhoz hasonlóan a Mount Kaputar csiga is veszélyeztetett, és szerepel az IUCN (International Union for Conservation of Nature) vörös listáján.

A feltételezések szerint a csiga úgy tudott megmenekülni, hogy mindenféle hasadékokba vonult vissza a tűz elől, illetve annyi szerencséje is volt az állatnak, hogy bár a tűzvész itt is komoly károkat okozott, akadtak sajnos ennél sokkal érintettebb területek is. Remélhetőleg az állat táplálékául szolgáló zuzmók és gombák is gyorsan vissza fognak nőni.

A Mount Kaputar Nemzeti Park amúgy jelenleg a bozóttűz okozta károk miatt zárva tart.

(Kép: Facebook, NSW National Parks and Wildlife Service, forrás: CNN)

 

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.