Az állat, amely még az ausztrál bozóttüzet is túlélte

2020 / 02 / 02 / Felkai Ádám
Az állat, amely még az ausztrál bozóttüzet is túlélte
Az érdekes színű állat Ausztráliában, a Mount Kaputar Nemzeti Park területén egy elszigetelt, inaktív vulkán lejtőin él a világon egyedül. A nevét is innen kapta. Félő volt ugyanakkor, hogy a Nemzeti Park területén tomboló tűzvész teljesen kiirtja a fajt. Most viszont a Park dolgozói nagyjából hatvan élő példányt találtak az esőzések után.

Az örömteli felfedezésről a Nemzeti Park Facebook bejegyzéséből tudhatunk, ebből derül ki az is, hogy az állatok nem csak érdekesek, de fontos szerep jut nekik az ökoszisztémában. A posztban arról is írtak, hogy féltek, hogy az állatot végzetesen érintették a tüzek, melyek átsöpörtek az élőhelye nagy részén.

A körülbelül húsz centiméter hosszú, Mount Kaputar csigát 2013-ban azonosították új fajként, és ettől az évtől kezdték el tanulmányozni is. Az állatok más példányát soha, sehol sem látták, ami nem is csoda: egy tizenhétmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés következtében a hegycsúcs nedves és zöldellő maradt, miközben a táj többi része elsivatagosodott. Ezért az itt élő állatok mintegy fogságba estek itt – máshol nem is tudtak volna a környéken megélni.

A klímaváltozás pedig nem kedvez az itt élő állatoknak – több helyi fajhoz hasonlóan a Mount Kaputar csiga is veszélyeztetett, és szerepel az IUCN (International Union for Conservation of Nature) vörös listáján.

A feltételezések szerint a csiga úgy tudott megmenekülni, hogy mindenféle hasadékokba vonult vissza a tűz elől, illetve annyi szerencséje is volt az állatnak, hogy bár a tűzvész itt is komoly károkat okozott, akadtak sajnos ennél sokkal érintettebb területek is. Remélhetőleg az állat táplálékául szolgáló zuzmók és gombák is gyorsan vissza fognak nőni.

A Mount Kaputar Nemzeti Park amúgy jelenleg a bozóttűz okozta károk miatt zárva tart.

(Kép: Facebook, NSW National Parks and Wildlife Service, forrás: CNN)

 

Közeleg a karácsony! Hogy tervezed az ajándékok beszerzését?
20% Régimódi vagyok, elmegyek a boltba, megnézem, megfogom...
52% Van amit online és van amit személyesen veszek meg...
15% Kizárólag interneten vásárolok, nem állok sorba, nincs arra idegrendszerem és időm...
13% Nem veszek boltban semmit, kézzel készítek ajándékot!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.