1,6 kW teljesítményű elektromos áramot továbbított vezetékek nélkül az amerikai haditengerészet

2022 / 04 / 23 / Bobák Áron
1,6 kW teljesítményű elektromos áramot továbbított vezetékek nélkül az amerikai haditengerészet
A vezetékek nélküli energiaátvitel a következő évtizedek egyik legnagyobb technológiai vívmánya lehet, ami nem csak a hétköznapokat teheti sokkal kényelmesebbé, de olyan lehetőségek előtt is megnyithatja az utat, mint például a Föld körül keringő napelemfarmok.

A technológiában hadászati szempontból is komoly potenciál rejlik, így nem meglepő, hogy az amerikai haditengerészet is régóta kísérletezik azzal, hogyan lehet mikrohullámok segítségével átsugározni az energiát egyik pontból a másikba. A SCOPE-M (Safe and Continuous Power bEaming – Microwave) projekt keretében most egy jelentős mérföldkövet sikerült elérniük, ugyanis ahogy arról a New Atlas beszámolt, a legutóbbi teszten mintegy 1,6 kW energiát teljesítményű elektromos áramot sikerült egy kilométeres távolságra továbbítaniuk vezetékek nélkül.

A Haditengerészeti Radiológiai Védelmi Laboratórium (United States Naval Research Laboratory) által fejlesztett rendszer az elektromosságot mikrohullámá alakítja, majd azt átsugározza egy vevőegységre (rectenna), amely egyenárammá alakítja azt. A hadsereg marylandi bázisán elvégzett teszten az elektromosságot 10 Ghz-es hullámhosszon továbbították, amely a kísérletet vezető Paul Jaffe szerint azért ideális megoldás, mert ezen a hullámhosszon még nem kell jelentős teljesítményveszteségtől tartani, esős időben is mintegy 5%-os veszteséggel tudják továbbítani az elektromosságot. A kutató hozzátette, hogy a korábbi próbálkozásokkal ellentétben a SCOPE-M által generált sugár sűrűsége jóval alacsonyabb, így a mikrohullámú sugár sem az emberekre, sem más élőlényekre nem jelent veszélyt.


A SCOPE-M tányéralakú adóegysége, amely a mikrohullámokat továbbítja

A SCOPE-M vevőegysége, azaz a rectenna egyenárammá alakítja a felé sugárzott mikrohullámú energiát

Brian Tierney, a SCOPE-M elektronikai mérnöke a teszttel kapcsolatban elmondta, hogy bár a SCOPE-M a Földön továbbítja az energiát, a kísérlet a világűrből való energiaátvitel szempontjából is hasznos lehet. "Az űrből a Földre történő energiaellátás fő előnye a Védelmi Minisztérium számára az, hogy csökkenti a csapatok üzemanyag-utánpótlástól való függőségét, amely kiszolgáltatott a támadásokkal szemben" - tette hozzá.

Ahogy korábban írtunk róla, a Föld körüli alacsony pályán keringő napelemfarmok létesítésének lehetőségével számos ország és vállalat foglalkozik egyre aktívabban, az Egyesült Királyság például alig egy hónapja jelentett be egy olyan projektet, amely 2040-re egy atomerőmű kapacitásának megfelelő mennyiségű áramot tudna megtermelni. Ezeknek a terveknek a megvalósításához viszont még számos technikai kihívást kell megoldani, hiszen amellett, hogy a napelemfarmokat az űrben kellene összeszerelni, az is problémát okoz, hogy az energiát több száz kilométeres távolságra jelenleg csak nagyon alacsony hatékonysággal lehet vezetékek nélkül továbbítani.

Javítás: a cikk eredeti címében 1,6 kW energiáról írtunk, azonban ahogy arra több olvasónk felhívta a figyelmet, ez pontatlan megfogalmazás volt.

(Fotó: Gayle Fullerton/U.S. Naval Research Laboratory)

Öt kilométer hosszú, Föld körül keringő napelemfarmot építene Nagy-Britannia A tervek szerint 2040-re elkészülő űrnaperőmű kapacitása nagyjából egy atomerőművének felelne meg, a megtermelt energiát pedig vezetékek nélkül sugározná vissza a Földre.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.