1,6 kW teljesítményű elektromos áramot továbbított vezetékek nélkül az amerikai haditengerészet

2022 / 04 / 23 / Bobák Áron
1,6 kW teljesítményű elektromos áramot továbbított vezetékek nélkül az amerikai haditengerészet
A vezetékek nélküli energiaátvitel a következő évtizedek egyik legnagyobb technológiai vívmánya lehet, ami nem csak a hétköznapokat teheti sokkal kényelmesebbé, de olyan lehetőségek előtt is megnyithatja az utat, mint például a Föld körül keringő napelemfarmok.

A technológiában hadászati szempontból is komoly potenciál rejlik, így nem meglepő, hogy az amerikai haditengerészet is régóta kísérletezik azzal, hogyan lehet mikrohullámok segítségével átsugározni az energiát egyik pontból a másikba. A SCOPE-M (Safe and Continuous Power bEaming – Microwave) projekt keretében most egy jelentős mérföldkövet sikerült elérniük, ugyanis ahogy arról a New Atlas beszámolt, a legutóbbi teszten mintegy 1,6 kW energiát teljesítményű elektromos áramot sikerült egy kilométeres távolságra továbbítaniuk vezetékek nélkül.

A Haditengerészeti Radiológiai Védelmi Laboratórium (United States Naval Research Laboratory) által fejlesztett rendszer az elektromosságot mikrohullámá alakítja, majd azt átsugározza egy vevőegységre (rectenna), amely egyenárammá alakítja azt. A hadsereg marylandi bázisán elvégzett teszten az elektromosságot 10 Ghz-es hullámhosszon továbbították, amely a kísérletet vezető Paul Jaffe szerint azért ideális megoldás, mert ezen a hullámhosszon még nem kell jelentős teljesítményveszteségtől tartani, esős időben is mintegy 5%-os veszteséggel tudják továbbítani az elektromosságot. A kutató hozzátette, hogy a korábbi próbálkozásokkal ellentétben a SCOPE-M által generált sugár sűrűsége jóval alacsonyabb, így a mikrohullámú sugár sem az emberekre, sem más élőlényekre nem jelent veszélyt.


A SCOPE-M tányéralakú adóegysége, amely a mikrohullámokat továbbítja

A SCOPE-M vevőegysége, azaz a rectenna egyenárammá alakítja a felé sugárzott mikrohullámú energiát

Brian Tierney, a SCOPE-M elektronikai mérnöke a teszttel kapcsolatban elmondta, hogy bár a SCOPE-M a Földön továbbítja az energiát, a kísérlet a világűrből való energiaátvitel szempontjából is hasznos lehet. "Az űrből a Földre történő energiaellátás fő előnye a Védelmi Minisztérium számára az, hogy csökkenti a csapatok üzemanyag-utánpótlástól való függőségét, amely kiszolgáltatott a támadásokkal szemben" - tette hozzá.

Ahogy korábban írtunk róla, a Föld körüli alacsony pályán keringő napelemfarmok létesítésének lehetőségével számos ország és vállalat foglalkozik egyre aktívabban, az Egyesült Királyság például alig egy hónapja jelentett be egy olyan projektet, amely 2040-re egy atomerőmű kapacitásának megfelelő mennyiségű áramot tudna megtermelni. Ezeknek a terveknek a megvalósításához viszont még számos technikai kihívást kell megoldani, hiszen amellett, hogy a napelemfarmokat az űrben kellene összeszerelni, az is problémát okoz, hogy az energiát több száz kilométeres távolságra jelenleg csak nagyon alacsony hatékonysággal lehet vezetékek nélkül továbbítani.

Javítás: a cikk eredeti címében 1,6 kW energiáról írtunk, azonban ahogy arra több olvasónk felhívta a figyelmet, ez pontatlan megfogalmazás volt.

(Fotó: Gayle Fullerton/U.S. Naval Research Laboratory)

Öt kilométer hosszú, Föld körül keringő napelemfarmot építene Nagy-Britannia A tervek szerint 2040-re elkészülő űrnaperőmű kapacitása nagyjából egy atomerőművének felelne meg, a megtermelt energiát pedig vezetékek nélkül sugározná vissza a Földre.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.