Az ausztrál hadsereg 169041-es Centurion tankja a 20. század rettegett hadieszköze volt

2020 / 05 / 06 / Perei Dóra
Az ausztrál hadsereg 169041-es Centurion tankja a 20. század rettegett hadieszköze volt
Az úgynevezett Centurio tankokat a második világháború és a hidegháború közti időszak hívta életre, amikor a vezető nagyhatalmak (az USA, a Szovjetunió és az Egyesült Királyság) atomfegyverek, illetve olyan hadieszközök fejlesztésén dolgoztak, melyek akár egy esetleges nukleáris háborút is túlélnének. A páncélosok neve ismerős lehet történelmi tanulmányainkból, azok ugyanis az ókori római légió vezetőiről, a centuriókról kapták nevüket.

A britek a második világháború utolsó szakaszában kezdték el a Centurion tankok összeszerelését, melyek egyesítették a német Panther, valamint a szovjet T-34 harckocsik előnyeit. (Érdekesség, hogy egyúttal a Centurionok voltak az első teafőzővel felszerelt lánctalpasok.) A kivitelezés elhúzódása miatt a második világháborúban végül nem vetették be az új harckocsikat, és csak valamivel később, 1949-ben adták át azokat a Brit Szárazföldi Erőknek. Egyes történészek és fegyverszakértők szerint gyártásuk a hatvanas évekig zajlott, és egészen az 1990-es évekig szolgálatban álltak, kivételes teherbírásuknak köszönhetően pedig kiemelkedő tankoknak számítottak, amire természetesen más országok is lecsaptak. Összesen négyezer-négyszázhuszonhárom darabot gyártottak belőle, ebből kétezer-ötszázat exportra, többek között Svájcba, Dániába, Svédországba, Izraelbe, Hollandiába.

A rendíthetetlen 169041-es

Az 169041-es számú Centurion Mark 3 típusú páncélos pályafutása 1951 decemberében indult: miután útjára bocsátották a barnbow-i királyi fegyvergyárból (Royal Ordnance Factory), a 06 BA 16 regisztrációs számú tank egyenesen az ausztrál nemzetközösségi kormányzathoz került, majd 1952 májusában megérkezett célállomására, Ausztráliába, ahol megkapta hatjegyű lajstromszámát. Az első időszak azonban nem kecsegtetett sok izgalommal: a gép 1953 júliusában egy titkos katonai program keretében Woomerába került. (Ebben a térségben zajlottak a brit atomfegyverprogram első szárazföldi tesztjei az ötvenes években.) Mivel az 1952-es Operation Hurricane vízfelszíni atomrobbantás-kísérlet sikeresnek bizonyult, valamivel később, az Operation Totem fedőnevű tesztek alkalmával a britek ugyanitt két atombombát is felrobbantottak.

Az 169041-es számú Centurion ideje a Totem-1 robbantáskor jött el.

Az ausztrál vezetésből akkoriban sokan furcsállták, miért épp a korszerű gépezeteket áldozzák be kísérleti célra, amikor az ausztrál hadsereg számos leselejtezett második világháborús tankkal rendelkezett. A szakértők azonban egyrészt meg akarták ismerni a legújabb tömegpusztító fegyverek hatásosságát, illetve hogy a hagyományos hadieszközök mennyire képesek ellenállni az atombombák Hirosimában és Nagaszakiban tapasztalt pusztító erejének. Így került az 169041-es Centurion a Totem-1 kísérletbe 1953. október tizennegyedikén. A tankot négyszázhatvan méterre rakták egy harmincegy méteres toronytól, amire kísérleti atombombát helyeztek. A harcjárművet járó motorral, lőszerrel feltöltve otthagyták a kísérleti terepen, a katonákat pedig bábukkal helyettesítették. Az atomtudósok és a brit katonai vezetők valamennyien a tank megsemmisülésére számítottak a rendkívül kis távolság, na és persze a csaknem tíz kilotonnás atombomba ereje miatt.

Mindannyiuk legnagyobb meglepetésére azonban a Centurion egyben maradt.

Bár a lökéshullám mintegy másfél méterrel arrébb lökte, letörte az antennáit, lemorzsolta a fényszórókat és a periszkópot, leszakította az oldalsó páncéllemezeket, míg a hőhullám következtében leégett a vászon árnyékoló, az 169041-es mégsem szenvedett helyrehozhatatlan károkat. Feljegyzések szerint ráadásul a motorja is csak azért állt le, mert kifogyott a benzin. A bábuk ezzel szemben megsemmisültek, és ez valószínűleg nem lett volna másként hús-vér katonáknál sem. Egy alapos átvizsgálás után a tankot visszafuvarozták a bázisra, bár sugármentesítése ekkor még nem történt meg. Hozzá kell tenni, hogy ez a kor emberének felelőtlenségéből adódik, ahogy az is, hogy a kísérlet lebonyolítói semmilyen védőfelszerelést nem viseltek, így évekkel később szinte kivétel nélkül rákban hunytak el.

A következő megálló: Vietnám

A Centurion újjáélesztése 1956-ban kezdődött: új motort kapott, leszerelték a lövegtornyot, majd két évig vontatójárműként használták. Elengedni ezután sem akarták, inkább a teljes felújítása és modernizálása mellett döntöttek, ami két teljes évet felölelt. 1960 és 1962 között raktárban várta bevetését, mígnem 1962-ben ismét hadrendbe állították, majd 1968 elején a dél-vietnámi harctérre küldték. (Ausztrália 1967-ben az USA oldalán belépett a vietnámi háborúba.) A Királyi Ausztrál Páncélos Hadosztály eleinte könnyű páncélozott csapatszállítókat, hamarosan pedig ötvennyolc Centurion tankot is bevetett előbbiek támogatására. A tankok három és fél évet töltöttek a harctéren, teljesítményük az ausztrálok legmerészebb álmait is felülmúlta. Negyvenkét lánctalpas könnyebb sérülésekkel megúszta a háborút, míg hat tankot elveszítettek. Az időközben Atomtank névre keresztelt 169041-es lövegtornyát 1969 májusában tűzharc közben rakétagránát érte, ami áthatolt a páncélzaton és felrobbantotta.

Érdekesség, hogy csak egy katonát kellett kimenekíteni a helyszínről, a többiek a működőképes járművel folytatták a hadműveletet.

Az 169041-est végül tizenöt hónap után 1970 áprilisában elszállították Vietnámból. Ausztráliában ismét kezelésbe vették, felújították, modernizálták, és a hetvenes évek végétől egészen a kilencvenes évekig, Sweet Fanny néven szolgálatban maradt. Jelenleg kiállítási darab a Királyi Ausztrál Légierő (RAAF) edinburgh-i bázisán, hiszen ez a világ egyetlen tankja, ami túlélt egy atomrobbanást, majd további huszonhárom évig szolgálatot teljesített, miközben háborúba ment, és átvészelte a huszadik század második felének legnagyobb ütközeteit.

(Fotó: Wikimedia, Flickr)


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.