A szovjet taktikai atombomba-táskákból 100 darab hiányzik

2020 / 04 / 11 / Justin Viktor
A szovjet taktikai atombomba-táskákból 100 darab hiányzik
Rossz kezekben a taktikai nukleáris fegyverek lehetnek a végső terrorfegyverek. A taktikai nukleáris eszköz-paletta egyik eleme az úgynevezett „hátizsák” vagy „bőrönd-bomba” - lényegében egy olyan kis méretű nukleáris eszköz, amelyet hátizsákban vagy személyi poggyászban is lehet szállítani.

Ezek a fegyverek alapvetően tömörített, “alacsony” hatóerejű atombombák, amelyeket nem feltétlenül arra gyártottak, hogy egy bombázó repülőgépből ledobják a célpont felett, sem arra, hogy interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) juttassák célba őket, de tüzérségi aknában, nukleáris torpedóban, taposóaknákban vagy egyéb kicsi és könnyen szállítható eszközökben már találkozhatunk velük.


Az Egyesült Államok hadseregének, az atomarzenál bevetését taglaló, hidegháborús kiképzési kézikönyve.

Korlátozott atomháború

A hidegháború kezdeti napjaiban mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió képesek voltak olyan hadviselést is elképzelni, amelyben a nukleáris fegyverek korlátozott felhasználására kerül sor. A korlátozott felhasználású forgatókönyvek némelyikében az alacsony hatóerejű nukleáris fegyverek (0,3 kilotonna< ) is felhasználhatók voltak annak megakadályozására, hogy az ellenség a csatatéren bizonyos területeket használhasson,

vagy arra, hogy nagy értékű célokat illetve személyeket kiiktassanak egyetlen nagyobb robbanószerkezettel, vagy hogy a földdel tegyenek egyenlővé egy hegyet, hogy átalakítsák a csatateret, egy taktikai nukleáris bomba segítségével.


Magyarázó ábra az USA hadseregének egykori kiképzési kézikönyvéből, a taktikai atomfegyverek alkalmazásáról.

Az ilyen eszközöknek könnyen szállíthatóaknak kellett lenniük, nem lehettek 45 kilogrammnál nehezebbek, és "ideális" esetben még ennél is könnyebbek voltak. Az Egyesült Államokban az eszköz alkalmazásával megbízott, speciálisan kiképzett, “Zöld-fény katonáknak” (Green Light Troops) nevezett egységek az amerikai hadsereg legjobban kiképzett csapatai közé számítottak. Ezeket a hidegháborús katonákat a B-54 Special Atomic Demolition Munition (SADM) kis méretű nukleáris bombával szerelték fel, ami elfért egy hátizsákban, és amit az 1960-as évek közepén vettek fel az Egyesült Államok nukleáris arzenáljába.

A B-54 45 centiméter magas volt, alumínium és üvegszálas keretbe burkolva. Az egyik végét golyó alakúra lekerekítették, a másik oldalára 30 centiméter átmérőjű vezérlőpanel került. A hadsereg kézikönyve szerint "a fegyver maximális robbanóereje kevesebb, mint 1 kilotonna volt - ami ezer tonna TNT erejének felel meg (az elméleti lehetőség akár 10 kilotonnás eszközt is megengedett volna). A bomba jogosulatlan felhasználás elleni védelme érdekében a vezérlőpanelt egy fedőlemez zárta le, kombinációs zárral. A zár funkcióit sötétben fluoreszkáló festékkel jelölték, ami lehetővé tette a csapatok számára, hogy éjjel is használhassák a bombát.


A B54 atombomba kezelőpanelje a számzáras fedél alatt.

A Szovjetunióval folytatott háború esetén a Green Light Troops egy NATO tagországból indulva, bevethető lett volna egy Varsói Szerződéshez tartozó ország területén, a szovjet erők támadásának lassítására, az ellátási raktárak vagy kommunikációs központok elpusztításával.

Volt is egy terv arra, hogy hordozható nukleáris eszközöket helyezzenek el az irányító központok vagy más megerősített pozíciók közelében, hogy elpusztítsák a kritikus területen az irányító és kommunikációs berendezéseket. A hátizsák-bombát végül 1989-ben vonták ki az arzenálból.

Szovjet “vicces” táskák

1997-ben Alekszandr I. Lebed volt szovjet tábornok interjút adott a 60 Minutes-nek , amelyben azt állította, hogy a Szovjetunió mintegy 250 bőrönd méretű hordozható nukleáris fegyvert hozott létre, hasonlóan az Egyesült Államok B-54-es eszközeihez.

Meglehetős megdöbbenést kiváltva, Lebed azt állította, hogy a szovjet készletekből 100 darab hiányzik és fogalmuk sincs, hol lehetnek.

Igaz vagy sem, az állítást az Egyesült Államok komolyan vette. 1999 októberében „a House Armed Services Committee Katonai kutatási albizottsága hírt adott egy tanúvallomásról, mely annak lehetőségéről számolt be, hogy a volt Szovjetunió egyének által hordozható nukleáris fegyvereket helyezett el előzetes hadműveletként, az Egyesült Államok területén.”

Valóban voltak, vagy vannak elveszett taktikai atombombák az Egyesült Államok területén? Csak annyit mondhatunk: remélhetőleg nincsenek.

(Forrás: Nationalinterest, Foreignpolicy Képek: Pikrepo)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.