1984 szelleme újraéled az élő robotbőrrel

2023 / 09 / 10 / Bobák Zsófia
1984 szelleme újraéled az élő robotbőrrel
Élő bőr növesztésével kísérleteznek a tudósok, akiket a Terminátor robotja ihletett.

A nyolcvanas években bemutatott Terminátor film disztópikus világát és gyilkos humanoidját valószínűleg nem sokan szeretnék a valóságban viszontlátni, de két tudóst mégis megihletett a sci-fi koncepció egy speciális szegmense és azon dolgoznak, hogy a gyakorlatba is átültessék az ötletet.

A kutatások során a Terminátor emberszerű robotjának a biológiai összetevőket a szintetikussal ötvöző felépítését igyekeznek rekonstruálni és találtak is egy ígéretes módszert, amivel élethű, bőrszerű szövetet lehetséges létrehozni. Az anyagot egy gombafajtából, a Ganoderma Sessile-ből alkották meg, amelynek növekedését PDA (burgonya-dextróz-agar) hozzáadásával gyorsították, így a modellként használt T-800-as robotfigurát öt nap alatt teljesen beborította a szövet. A biokibernetikus bőr előnye, hogy a szilícium alapúval ellentétben önjavító, fenntartható módon gyártható és robosztus, emellett érdekes képességekkel ruházza fel viselőjét. A gombabőr érzékeny a különböző külső hatásokra, mint például a fényre és az érintésre is, ezért egyfajta természetes érzékelőként használható. A kutatók a reakcióképességet a szöveten elhelyezett elektródákkal mérték és az eredmények alapján erőteljes jeleket kaptak a stimulációk hatására.

A gombabőrhöz hasonló biokibernetikus eszközökkel lehetséges, hogy egyszer valódi kiborgok készülnek majd, de az ultrarealisztikus humanoidok megalkotása mellett más célokra is használhatóak az élőt és élettelent kombináló megoldások: az olcsón és könnyen előállítható gombaszövettel többek között olyan védőréteget lehet létrehozni, ami a viselője hőmérsékletét tudja szabályozni.

(New Scientist Fotó: Gandia et al, Sunset Boulevard/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
A Google Csíkszentmihályi Mihály szeptember 29-ei születésnapját ünnepli a főoldalra kihelyezett animált grafikával.
A Nemzetközi Űrállomáson ilyet nem is lehetne, a kínain viszont simán: meggyújtottak egy gyertyát – videó
Mert az ISS-en szigorú szabályok tiltják a tűzgyújtást. A Tiangong űrállomás fedélzetén azonban ezt lazábban veszik, de legalább megnézhetjük, hogyan fest a gyertyaláng mikrogravitációs környezetben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.