1984 szelleme újraéled az élő robotbőrrel

2023 / 09 / 10 / Bobák Zsófia
1984 szelleme újraéled az élő robotbőrrel
Élő bőr növesztésével kísérleteznek a tudósok, akiket a Terminátor robotja ihletett.

A nyolcvanas években bemutatott Terminátor film disztópikus világát és gyilkos humanoidját valószínűleg nem sokan szeretnék a valóságban viszontlátni, de két tudóst mégis megihletett a sci-fi koncepció egy speciális szegmense és azon dolgoznak, hogy a gyakorlatba is átültessék az ötletet.

A kutatások során a Terminátor emberszerű robotjának a biológiai összetevőket a szintetikussal ötvöző felépítését igyekeznek rekonstruálni és találtak is egy ígéretes módszert, amivel élethű, bőrszerű szövetet lehetséges létrehozni. Az anyagot egy gombafajtából, a Ganoderma Sessile-ből alkották meg, amelynek növekedését PDA (burgonya-dextróz-agar) hozzáadásával gyorsították, így a modellként használt T-800-as robotfigurát öt nap alatt teljesen beborította a szövet. A biokibernetikus bőr előnye, hogy a szilícium alapúval ellentétben önjavító, fenntartható módon gyártható és robosztus, emellett érdekes képességekkel ruházza fel viselőjét. A gombabőr érzékeny a különböző külső hatásokra, mint például a fényre és az érintésre is, ezért egyfajta természetes érzékelőként használható. A kutatók a reakcióképességet a szöveten elhelyezett elektródákkal mérték és az eredmények alapján erőteljes jeleket kaptak a stimulációk hatására.

A gombabőrhöz hasonló biokibernetikus eszközökkel lehetséges, hogy egyszer valódi kiborgok készülnek majd, de az ultrarealisztikus humanoidok megalkotása mellett más célokra is használhatóak az élőt és élettelent kombináló megoldások: az olcsón és könnyen előállítható gombaszövettel többek között olyan védőréteget lehet létrehozni, ami a viselője hőmérsékletét tudja szabályozni.

(New Scientist Fotó: Gandia et al, Sunset Boulevard/Getty Images)


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.