2020 a csend éve volt az óceánokban, a kutatók most mérik fel a hatásokat

2021 / 05 / 05 / Bobák Zsófia
2020 a csend éve volt az óceánokban, a kutatók most mérik fel a hatásokat
Eredetileg 2022-őt akarták kinevezni a Nemzetközi Csendes Óceánok Évének, de közbejött 2020 és a COVID-19. A tavalyi év tengeri élővilágra gyakorolt, feltehetően pozitív hatását most elemzik a kutatók.

Az óceánok és tengerek élővilágát egyre több stressz éri az emberi tevékenységek miatt, ami különösen azoknak az állatoknak jelent gondot, amelyek ultrahanggal kommunikálnak a csapatuk tagjaival. Az elmúlt évtizedekben akadt már egy olyan alkalom, amely lehetőséget adott a kutatók számára, hogy felmérjék a hatását a tevékenységek hirtelen csökkenésének: ez a 2001 szeptember 11.-ei terroristatámadás után következett, mikor nem csak az amerikai légitársaságok szüntették be a járataikat, hanem a hajózási társaságok is sokkal kevesebb hajót indítottak egy rövid ideig. Akkor az azonnali hatás nem volt érzékelhető, viszont a későbbi elemzések rávilágítottak az összefüggésre az Atlanti-óceán északi részén élő bálnák stresszhormonjainak csökkenése és a beállt csend között.

Rosalind Rolland, az Új-Angliai Akvárium tudósa analizálta a szeptember 11.-ét megelőző és azt követő két napból származó bálnaürülék mintákat és határozott visszaesést figyelt meg a stresszhormonok mennyiségének szintjében. Ezt összevetette az abban az időszakban a környékbeli hidrofonokból beérkező adatokkal, amely világosan kimutatta, hogy a terroresemény után jelentősen kevesebb volt a hajókból származó alacsony frekvenciájú hangkibocsátás, ez pedig pozitív hatással lehetett az állatokra, mivel ők is ezt a frekvenciatartományt használják az egymás közti 'beszélgetésekhez' és így átmenetileg jobban hallották egymást.

Az Egyesült Államokból induló kezdeményezés, a Nemzetközi Csendes Óceán Kísérlet (International Quiet Ocean Experiment, IQOE), amely több, a világ minden tájáról érkező kutatócsapat együttműködésével alakult meg, azt a cél tűzte ki maga elé, hogy valamikor a 2010/20-as évek folyamán kijelöljenek egy olyan időszakot, amelynek során megpróbálnak a szokásosnál sokkal csendesebb környezetet kialakítani valamely óceáni régióban, hogy megfigyeljék, ez mennyiben változtatja meg a helyi élővilág viselkedését. Az eredeti koncepció szerint ez mindössze egy négy órás időtartam lett volna, és a teszt elvégzéséhez kijelölt évet a Nemzetközi Csendes Óceán Évének nyilvánították ki.

A kísérletet 2022-ben tervezték véghezvinni, de tavaly hirtelen nem várt alkalom kínálkozott a felmérésekhez.

A COVID-19 miatt lezárások precedens nélküli visszaesést okoztak az emberi tevékenységek, kereskedelem és legfőképpen a turizmus területén, így a tengerek is váratlanul elcsendesedtek, még ha a hajóforgalom nem is szűnt meg olyan jelentős mértékben, mint a légi. Az IQOE ezért 2020-at nevezte ki a Nemzetközi Csendes Óceán Évének és az óceánokban található több mint 200 hidrofon adatait most elemzik a hatások felmérésére. Április nyolcadikán kiadták a MANTA szoftvert is, ami segít kategorizálni a rögzített hangfelvételeket, megkönnyítve az összehasonlítást és a vizualizációt.

A levont tanulságok alapján a jövőben fel lehet mérni egy-egy hajózási útvonal forgalmának hatását a környékbeli vagy arra vándorló állatokra és újabb bizonyítékokat (vagy cáfolatot) szolgáltathat a korábbi kutatások eredményeihez, amelyek azt elemzik, hogy például a katonai szonárok hangjai vajon tényleg nem csak stresszt, hanem tömeges partravetődést okoznak-e a bálnák között. A hidrofonok adatait az idei évben is tovább gyűjtik, így később azt is lehet majd látni, hogy a visszatérés a normális kerékvágásba milyen következményekkel jár.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Mennyire csendes valójában az óceán? A kutatók hat vízi mikrofont engedtek a mélybe, hogy kiderítsék, valóban síri csend honol-e odalent. Egyáltalán miért csendesedett el minden a felszínen? Hova tűntek az emberek? Erre is megadták a választ.
A légszennyeztéstől tartunk, közben minden ötödik európai ember mástól szenved A zajszennyezés egyre nagyobb problémát jelent az utóbbi években a megnövekedett közúti forgalom és az urbanizáció miatt, de pontosan hogy teszi tönkre például a szívünket?
Taktikai tanácsokat osztottak egymásnak az ámbráscetek a 19. században, így kerülték el a bálnavadászokat Talán sosem jövünk erre rá, ha az egykori hajónaplók digitalizálásával nem válik ennyire könnyen tanulmányozhatóvá, miként viselkedtek pár évszázaddal ezelőtt ezek az állatok.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Íme az új műanyag, amiből nem lesz mikroműanyag
Íme az új műanyag, amiből nem lesz mikroműanyag
Ezek a polimerek lényegében teljesen eltűnnek hét hónap alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.