2020 óta egyre gyorsabban forog a Föld – idén pedig rekord rövid napot jegyeztek fel

2022 / 07 / 30 / Felkai Ádám
2020 óta egyre gyorsabban forog a Föld – idén pedig rekord rövid napot jegyeztek fel
Miért történik ez, és milyen – akár komoly – következményekkel járhat?

Akadnak tények, amiket alapvetésnek veszünk – ilyen például, hogy egy nap pont 24 órából áll: vagyis ennyi időbe kerül, hogy bolygónk körbeforduljon a tengelye körül. Valójában azonban ez a forgási sebesség sem állandó, és általánosságban – ezen cikk címéhez képest talán meglepő mód – a planétánk forgása egyre lassul. A Földnek minden évszázadban néhány ezredmásodperccel vagy még tovább tart egy teljes körbefordulás (1 ezredmásodperc értelemszerűen 0,001 másodpercnek felel meg). Az elmúlt években azonban valami megváltozott, és a Föld egyre gyorsabban forog, méghozzá olyan mértékben, hogy 2020 óta egyre dőlnek meg azok a rekordok, amelyek az atomórák óta egy adott nap precíz hosszára vonatkoznak.

A legutóbb pedig az említett rekord idén június 29-én dőlt meg: ezen a napon a Föld 1,59 ezredmásodperccel kevesebb mint 24 óra alatt végzett el egy teljes körbefordulást – számol be róla a timeanddate.com. Természetesen, ha a nap hossza növekszik, a Föld lassabban forog. Amikor viszont csökken, és negatív számmá válik a 24 órához képest, akkor a Föld gyorsabban forog.

A mostani rekord tehát beleillik abba a trendbe, hogy az elmúlt pár évben egyre gyorsul a bolygó forgása – a Földön 2020-ban jegyezték fel a 28 legrövidebb napot, mióta az 1960-as években elkezdődtek az atomórákkal történő pontos napi mérések. Abban az évben a rekorder július 19. volt, amely – 1,47 ezredmásodperccel volt rövidebb 24 óránál. A tempó nem lassult 2021-ben sem, bár az az évi rekorder kicsit hosszabb volt a 2020-asnál. Idén pedig tehát már a 2020-as rekord is megdőlt 0,12 ezredmásodperccel. De ez a 2020-as rekord megdőlt még egyszer, július 20-án is, amely napon 1,50 ezredmásodperccel rövidült le az a bizonyos 24 óra.

Ennek a változásnak az oka a kutatók számára sem egyértelmű – lehet a Föld külső vagy éppen belső rétegeiben zajló folyamatok következménye, kapcsolatban állhat az óceán változásaival, az ár-apállyal sőt akár az aktuális klímával is. A kutatók maguk is bizonytalanok, és több mint egy évvel előre nem is igazán tudják megjósolni, hogy akkor majd milyen hosszú napra számíthatunk. Egyik ok lehet azonban a Chandler wobble elnevezésű jelenséggel kapcsolatos változás – a Chandler wobble a Föld forgástengelyének periódusos forgása egy középtengely körül, vagyis amolyan ingása annak a tengelynek, amely körül tehát a bolygó forog, és amely forgás tehát a nap hosszát kijelöli. Mindez a Föld földrajzi pólusainak kicsi, szabálytalan mozgásaként is felfogható a bolygó felszínén – ez a kilengés pedig 3-4 méter között szokott mozogni.

Ami viszont érdekes, hogy a Chandler wobble 2017 és 2020 közt megszűnt.

Rendben, de mi történik, ha ez a gyorsabb forgás huzamosabb ideig is fenn fog állni? Abban az esetben elképzelhető, hogy a történelemben először negatív „szökő-másodpercet” kell bevezetni. Erre azért lenne szükség, hogy a polgári időt – amely az atomórák rendkívül pontos időmérésén alapul – összhangban tartsuk a szoláris idővel, amely a Nap égbolton való vándorlásán alapul.

Egy negatív „szökőmásodperc” bevezetése a gyakorlatban azt jelentené, hogy az óráink egy másodpercet kihagynak, és ez már akár problémákat is okozhat az informatikai rendszereinkben. Természetesen az kérdés, hogy ilyen lépésre egyáltalán sor kerül-e. A szakértők szerint 70 százalék az esélye, hogy elértük a mindenkori negatív rekordot, és szökőmásodpercre nem lesz szükség.

(Kép: Pixabay/qimono)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.