2025-ben kezdődnek a humán tesztjei a lenyelhető inzulinkapszulának

2024 / 01 / 23 / Bobák Zsófia
2025-ben kezdődnek a humán tesztjei a lenyelhető inzulinkapszulának
A szájon át szedhető inzulin alkalmazása nem csak kényelmesebb, mint az állandó injekciózás, hanem kevesebb mellékhatással jár.

A norvég UiT Norway's Arctic University és az ausztrál Sydney-i Egyetem kutatóinak együttműködésével kifejlesztették a gyógyszert, ami alapvetően változtathatja meg azoknak a cukorbetegeknek az életét, akiknek jelenleg folyamatos injekciózásra van szükségük a vércukorszintjük kiegyensúlyozásához. A készítmény szájon át bevehető kapszula formájában tartalmazza az inzulint és a benne lévő hatóanyag csak akkor lép működésbe, amikor szükséges, vagyis amikor magasra emelkedik a vércukorszint.

A kapszulák belseje nanoméretű részecskéket, inzulinnal kombinált ezüst-szulfid kvantumpontokat rejt, amelyek a hatóanyagot célzottan és gyorsan szállítják oda, ahol szükség van rá, miközben a kitozánból és glükózból álló polimerbevonat védelmet nyújt a gyomor savai ellen. Ez a bevonat akadályozza meg azt is, hogy a gyógyszer idő előtt vagy nem a kellő körülmények között kezdjen hatni, mivel a buroknak a pH-szint változásaira reagáló összetevőit csak azok az enzimek tudják lebontani, amelyek magas vércukorszint esetén aktiválódnak. Ez a módszer egyúttal megakadályozza, hogy alacsony vércukorszintnél kezdődjön meg a burok lebomlása és az inzulin kiengedése. A kényelem és precizitás mellett a kapszula előnyét jelenti az is az injekcióval szemben, hogy nem igényel hűtést, ezért a tárolása és szállítása is sokkal könnyebben megoldható.

Több cég is fejleszt olyan inzulinkészítményt, amit szájon át lehet bevenni, de a norvég és ausztrál kutatók gyógyszere a fejlesztések előrehaladott fázisában tart és hamarosan a humán tesztek szakaszába ér. Az egereken és később majmokon végzett kísérletek során a kapszula negatív mellékhatások nélkül működött, de az embereken való tesztelés alatt derül majd ki a valódi hatékonysága. A tesztek három fázisban zajlanak le: első körben a készítmény biztonságát ellenőrzik és azt, hogy sikerül-e elkerülni a hipoglikémia kialakulását a segítségével, ezután azt mérik, az injekciókkal összehasonlítva, illetve annak alternatívájaként hogyan teljesít a gyógyszer. A humán tesztelés 2025-ben kezdődik meg és a kutatók reményei szerint már 2-3 év múlva használhatják a betegek az új inzulinkapszulát.

(Fotó: Nicholas Hunt/UiT Norway's Arctic University)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
A felső ikertest a középagy része és egy kutatás szerint lényeges feladata lehet a látásban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.