2025-ben kezdődnek a humán tesztjei a lenyelhető inzulinkapszulának

2024 / 01 / 23 / Bobák Zsófia
2025-ben kezdődnek a humán tesztjei a lenyelhető inzulinkapszulának
A szájon át szedhető inzulin alkalmazása nem csak kényelmesebb, mint az állandó injekciózás, hanem kevesebb mellékhatással jár.

A norvég UiT Norway's Arctic University és az ausztrál Sydney-i Egyetem kutatóinak együttműködésével kifejlesztették a gyógyszert, ami alapvetően változtathatja meg azoknak a cukorbetegeknek az életét, akiknek jelenleg folyamatos injekciózásra van szükségük a vércukorszintjük kiegyensúlyozásához. A készítmény szájon át bevehető kapszula formájában tartalmazza az inzulint és a benne lévő hatóanyag csak akkor lép működésbe, amikor szükséges, vagyis amikor magasra emelkedik a vércukorszint.

A kapszulák belseje nanoméretű részecskéket, inzulinnal kombinált ezüst-szulfid kvantumpontokat rejt, amelyek a hatóanyagot célzottan és gyorsan szállítják oda, ahol szükség van rá, miközben a kitozánból és glükózból álló polimerbevonat védelmet nyújt a gyomor savai ellen. Ez a bevonat akadályozza meg azt is, hogy a gyógyszer idő előtt vagy nem a kellő körülmények között kezdjen hatni, mivel a buroknak a pH-szint változásaira reagáló összetevőit csak azok az enzimek tudják lebontani, amelyek magas vércukorszint esetén aktiválódnak. Ez a módszer egyúttal megakadályozza, hogy alacsony vércukorszintnél kezdődjön meg a burok lebomlása és az inzulin kiengedése. A kényelem és precizitás mellett a kapszula előnyét jelenti az is az injekcióval szemben, hogy nem igényel hűtést, ezért a tárolása és szállítása is sokkal könnyebben megoldható.

Több cég is fejleszt olyan inzulinkészítményt, amit szájon át lehet bevenni, de a norvég és ausztrál kutatók gyógyszere a fejlesztések előrehaladott fázisában tart és hamarosan a humán tesztek szakaszába ér. Az egereken és később majmokon végzett kísérletek során a kapszula negatív mellékhatások nélkül működött, de az embereken való tesztelés alatt derül majd ki a valódi hatékonysága. A tesztek három fázisban zajlanak le: első körben a készítmény biztonságát ellenőrzik és azt, hogy sikerül-e elkerülni a hipoglikémia kialakulását a segítségével, ezután azt mérik, az injekciókkal összehasonlítva, illetve annak alternatívájaként hogyan teljesít a gyógyszer. A humán tesztelés 2025-ben kezdődik meg és a kutatók reményei szerint már 2-3 év múlva használhatják a betegek az új inzulinkapszulát.

(Fotó: Nicholas Hunt/UiT Norway's Arctic University)


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.