30 másodperces szállítási időt ígérnek a robotokkal benépesített földalatti csőposta tervezői

2022 / 05 / 30 / Palotai Nándor
30 másodperces szállítási időt ígérnek a robotokkal benépesített földalatti csőposta tervezői
A PipeDream Labs automatizált csomagszállító robotjai akár a már meglévő infrastruktúra egy részét is képesek lennének használni.

Az elmúlt években szép lassan egyre nagyobb arányban kezdte el képviselni magát a házhozszállítás a boltokba látogatás gyakorlatával szemben, a COVID-19 járvány pedig csak felgyorsította ezt a folyamatot. A Singularity Hub cikke alapján a The Jetsons című rajzfilmsorozatban látható csőpostára hasonlító rendszert fejlesztő PipeDream Labs társalapítója, Drew Bellcock jóslatai szerint az átalakuló szállítmányozási szektor infrastruktúrájának ezen ágát nem lehet majd pusztán drónokra alapozva működtetni, egész egyszerűen azért, mert a nagyszámú küldemény miatt brutális mennyiségű drón repülne egyszerre az égen, melyek továbbá rendkívül energiaigényesek is. Számításai szerint

egy kvadkopterrel huszonötször több energiába kerül célba juttatni ugyanazt a küldeményt, mint egy föld alatt akadálymentesen haladó csomagszállító-kapszulával.

Az amerikai PipeDream Labs célja, hogy egy általuk csak „hiperlogisztikai rendszernek” nevezett hálózatot építsenek ki, mely idővel akár majd azt is lehetővé teszi, hogy egy városon belül akár fél perc alatt is célba érjenek a csomagok. Ehhez a tervezők egy egész várost behálózó csőrendszert szeretnének létrehozni, melyek csomagfeladási- és csomagfelvevési pontjait az alapján jelölnék ki, hogy a lehető legtöbb lehetséges vásárlót érjék el egy negyedmérföldes körzetben, továbbá, hogy a kerületen belüli szállítási díjat 75 centre csökkentsék.

A tervezet egyik érdekessége, hogy a startup szállítójárművei szándékosan akkorára lettek tervezve, hogy tudjanak közlekedni a közművek elvezetésére használt, nagyjából 30 centiméter átmérőjű PVC-csövekben közlekedni. Ez azt jelenti, hogy bizonyos feltételekkel a már kiépült infrastruktúra egy részét is tudnák használni, továbbá lehetővé teszi azt is, hogy az első kísérleti infrastruktúra kiépítését hagyományos közüzemi bankhitelből is fel tudják építeni.

A PipeDream Labs autonóm elektromos szállítórobotja 27cm átmérővel rendelkezik, és nagyjából 45 cm hosszú, a rakterébe pedig maximum 25x40cm nagyságú csomag fér be, a feladott küldemények 95%-a pedig általában kisebb ennél. A szállítórobotok sebességét az infrastruktúra fogja meghatározni, de átlag 95 km/órával számolnak a tervezők, maga a robot azonban 120km/óra fölé is tudna gyorsulni, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Manhattanből 10 perc alatt jutna el Bronxba.

A nagysebességű csőposta ötlete nemcsak a PipeDream Labs mérnökeit foglalkoztatja: az évek óta egy komolyabb felépítésű, mágneses levitációt használó vákuumvasutat fejlesztő Virgin Hyperloop kifizetődőnek látta átállni egy teherszállítórendszer fejlesztésére, az Elon Musk által alapított The Boring Company is fejleszti a maga hyperloopját, melyhez immár négy háziverseny keretében terveztek fiatal diákok nagysebességű utazókapszulákat.

(Fotó: PipeDream Labs)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.