300 lakásban hamarosan széllel termelt gázzal fűthetnek a lakók
2020 / 07 / 15 / Rácz Tamás
300 lakásban hamarosan széllel termelt gázzal fűthetnek a lakók
Szélenergiával termelt árammal vízből bontott hidrogénnel fűtenek lakásokat egy érdekes skót projektben.

A brit gázszolgáltató, az SGN bejelentette, hogy elindítják a világ első olyan zöldenergetikai beruházását, melyben szélturbinák energiáját vízbontásra használják, az így nyert hidrogént pedig fűtési célú gázként hasznosítják háztartásokban. Hallottunk már hasonlókról innen-onnan a világban (e sorok írója Düsseldorf környékén látott olyan elektrolizálót, mely zöld energiát használt, a megtermelt hidrogén egy részét pedig egyszerűen bekeverte a földgáz-hálózatba), de a skót projekt az első, amelyben tengerre telepített szélerőműveket használnak.

A széllel termelt gázzal kezdetben a skóciai Fife megye mintegy 300 háztartását szolgálják ki, de az SGN a Hydrogen 100 kódnevű projektben a későbbiekben számos partvidéki település gázszolgáltatását is el tudja képzelni tiszta hidrogénnel földgáz helyett. Szükség is lesz erre, hiszen Nagy-Britannia 2050-re, Skócia 2045-re tűzte ki célul a teljes CO2-semlegesség elérését.

 


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.