300 lakásban hamarosan széllel termelt gázzal fűthetnek a lakók

2020 / 07 / 15 / Rácz Tamás
300 lakásban hamarosan széllel termelt gázzal fűthetnek a lakók
Szélenergiával termelt árammal vízből bontott hidrogénnel fűtenek lakásokat egy érdekes skót projektben.

A brit gázszolgáltató, az SGN bejelentette, hogy elindítják a világ első olyan zöldenergetikai beruházását, melyben szélturbinák energiáját vízbontásra használják, az így nyert hidrogént pedig fűtési célú gázként hasznosítják háztartásokban. Hallottunk már hasonlókról innen-onnan a világban (e sorok írója Düsseldorf környékén látott olyan elektrolizálót, mely zöld energiát használt, a megtermelt hidrogén egy részét pedig egyszerűen bekeverte a földgáz-hálózatba), de a skót projekt az első, amelyben tengerre telepített szélerőműveket használnak.

A széllel termelt gázzal kezdetben a skóciai Fife megye mintegy 300 háztartását szolgálják ki, de az SGN a Hydrogen 100 kódnevű projektben a későbbiekben számos partvidéki település gázszolgáltatását is el tudja képzelni tiszta hidrogénnel földgáz helyett. Szükség is lesz erre, hiszen Nagy-Britannia 2050-re, Skócia 2045-re tűzte ki célul a teljes CO2-semlegesség elérését.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.