Videón Dél-korea lopakodó vadászbombázója

2020 / 09 / 19 / Justin Viktor
Videón Dél-korea lopakodó vadászbombázója
Dél-Korea és Indonézia közös harci repülőgép fejlesztési programmal rendelkeznek, melyről még 2014-ben állapodtak meg, elhatározva egy alacsony észlelhetőségű vadászgép kifejlesztését. A projekt állásáról nemrég tettek közzé egy videót, amiben szokatlan részletességgel nyerhetünk bepillantást az új vadászgép szerkezetébe, amit éppen ipari robotok szerelnek össze.

A repülőgép a KF-X típusjelet viseli (Korean Fighter eXperimental) a fejlesztési költségek 80 százalékát Dél-Korea, a maradék 20 százalékot pedig Indonézia állja. A kivitelező a Korea Aerospace Industries (KAI) maga a vadászgép pedig együléses, két hajtóműves, többfunkciós, AESA radarral felszerelt típus, a vadászgépek osztályozására használt típusskálán a negyedik (pl. Eurofighter Typhoon) és az ötödik generáció (pl F-35) között.

Részleges technológiai transzfer

Dél-Korea rendelkezik a vadászbombázó létrehozásához szükséges technológiák kb. 60 százalékával, a hiányzó képességeket megvásárolják. Erre az USA-ban is tettek már kísérletet 2014-ben, amikor az F-35-ös flottájukat vásárolták. A technológiai transzfer azonban csak részleges sikert hozott, így az AESA radarrendszert, az EOTS célzóberendezést (Electro-Optical Targeting System), illetve az elektronikus zavaró rendszereket máshonnan kellett beszerezni, vagy otthon kifejleszteni.

Amerikának így is jó üzlet a beszállítói oldalon állni, (hajtóművek, illetve a precíziós fegyverzet szállítása) és Izrael, illetve néhány Európai Uniós vállalat is részt vesz a projektben. Az utóbbiak főképp fegyverbeszállítóként, az IRIS-T és a Meteor légiharc rakéták integrálása okán.

Váltótársak, céltárgyak

Ha a vadászgép egyszer elkészül, Dél-Korea elavult F-4E Phantom és F-5E Tiger II gépeit váltja majd fel vele, illetve a későbbiekben az F-16-os flottát is ezek küldik majd nyugdíjba, esetleg célgépként egy hadgyakorlaton (amiből arrafelé akad rendesen) a tenger fenekére. A Dél-Koreai Légierő 2032-ig 120 példány megvásárlását tervezi, és hát az sem kizárt, hogy exportra is jut belőle. A mai áron 8 milliárd dollárra árazott fejlesztést tekintve ez nem lenne túl nagy hátrány. 

Indonézia természetesen szintén vesz majd a gépekből, bár gazdasági problémáik miatt egyelőre 400 millió dollárral tartoznak a koreaiaknak. A vadászgép első prototípusa 2019 óta épül, és a tervek szerint először 2022-ben repülhet.

(Forrás: TheDrive Kép: KAI)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.