3D-s e-szemüveg, ami figyeli az egészségünket, védi a szemünket, és videojátékot vezérelhetünk vele

2020 / 06 / 09 / Justin Viktor
3D-s e-szemüveg, ami figyeli az egészségünket, védi a szemünket, és videojátékot vezérelhetünk vele
A VR/AR headsetek mainstream piacának négy nagyobb szereplője, az Oculus, a PlayStation, a HTC és a Valve, főképp a szórakoztató alkalmazásokra, játékokra építik az üzleti modellt, háttérbe szorítva ezzel olyan kiemelkedően hasznos - és nem kevésbé profitábilis - területeket, mint például a digitális egészségügy és annak alkalmazási területei, igényei.  Tudósok egy csoportja most prototípus szinten megmutatta, milyen lehetne egy olyan eszköz, ami mindkét területen helytáll.

A személyes kiegészítőink, például szemüvegek és órák, amelyeket mindennapi életünkben hordunk, alapvető adatokat szolgáltathatnak az emberi testből. Ennek ellenére ezen adatok többsége a gyakorlatban a testmozgással kapcsolatos paraméterekre vagy egyszerűen a pulzusszámra korlátozódik. Mivel ezek a korlátozott képességek főképp az emberi test és az eszközök közötti interfészek fejletlenségének köszönhetőek, az interfészek fejlesztése sokféle biológiailag fontos információt szolgáltathat nekünk.


Az intelligens e-szemüveg vezeték nélkül képes megfigyelni az EEG és EOG jeleket, az UV intenzitást és a test mozgását, miközben napszemüvegként és ember-gép interfészként is szolgál. (Kép: ACS Applied Materials & Interfaces 2020)

Most az  American Chemical Society tudósai kidolgoztak egy olyan multifunkciós, intelligens elektronikus szemüveget (e-glass), ami figyeli az olyan különböző biológiai jelenségeket, mint a viselő agyhullámai és testének mozgása. Az e-glass lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szemmozgásukkal videojátékot is vezérelhessenek.

A szemüvegkeretet 3D nyomtatóval készítették, majd rugalmas elektródokat adtak hozzá a fül (EEG-érzékelő) és a szem (EOG-érzékelő) közelében. Ezen túlmenően a tudósok vezeték nélküli áramkört építettek be a szemüveg oldalán lévő mozgás- és UV-érzékeléshez, valamint a lencsék belsejébe egy UV-érzékeny, színmódosítható gél került.

Amikor az érzékelő egy bizonyos intenzitású UV-sugárzást érzékel, a lencsék színe megváltozik és gyakorlatilag napszemüveggé válik. A mozgásérzékelő lehetővé tette a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a szemüveget viselő testtartását és járását, vagy, hogy észleljék, amikor azok elestek. Az EEG az agy alfa-hullámainak ritmusát rögzítette, ami alkalmas a felhasználható egészségének megfigyelésére.

Végül, az EOG monitor lehetővé tette a felhasználó számára, hogy egy videojátékon belül nagy sebességgel téglákat mozgasson a szem irányának és szögének változtatásával. Az e-szemüveg kitűnően vizsgázott a digitális egészségügyi felhasználás lehetőségeit tekintve, és virtuális valóság alkalmazásokban is. A kutatás eredményeit az ACS Applied Materials & Interfaces folyóiratban tették közzé.

(Forrás: ACSP Képek: WPF, Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Tényleg ellopják-e az adatainkat, ha nyílt wifit használunk? Mitől lesz erős egy jelszó? Többek között ilyen IT-biztonsági kérdésekről szól a RE:FACT Podcast legújabb epizódja, amelynek vendége Pfeiffer Szilárd, IT-biztonsági mérnök.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.