3D-s e-szemüveg, ami figyeli az egészségünket, védi a szemünket, és videojátékot vezérelhetünk vele

2020 / 06 / 09 / Justin Viktor
3D-s e-szemüveg, ami figyeli az egészségünket, védi a szemünket, és videojátékot vezérelhetünk vele
A VR/AR headsetek mainstream piacának négy nagyobb szereplője, az Oculus, a PlayStation, a HTC és a Valve, főképp a szórakoztató alkalmazásokra, játékokra építik az üzleti modellt, háttérbe szorítva ezzel olyan kiemelkedően hasznos - és nem kevésbé profitábilis - területeket, mint például a digitális egészségügy és annak alkalmazási területei, igényei.  Tudósok egy csoportja most prototípus szinten megmutatta, milyen lehetne egy olyan eszköz, ami mindkét területen helytáll.

A személyes kiegészítőink, például szemüvegek és órák, amelyeket mindennapi életünkben hordunk, alapvető adatokat szolgáltathatnak az emberi testből. Ennek ellenére ezen adatok többsége a gyakorlatban a testmozgással kapcsolatos paraméterekre vagy egyszerűen a pulzusszámra korlátozódik. Mivel ezek a korlátozott képességek főképp az emberi test és az eszközök közötti interfészek fejletlenségének köszönhetőek, az interfészek fejlesztése sokféle biológiailag fontos információt szolgáltathat nekünk.


Az intelligens e-szemüveg vezeték nélkül képes megfigyelni az EEG és EOG jeleket, az UV intenzitást és a test mozgását, miközben napszemüvegként és ember-gép interfészként is szolgál. (Kép: ACS Applied Materials & Interfaces 2020)

Most az  American Chemical Society tudósai kidolgoztak egy olyan multifunkciós, intelligens elektronikus szemüveget (e-glass), ami figyeli az olyan különböző biológiai jelenségeket, mint a viselő agyhullámai és testének mozgása. Az e-glass lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szemmozgásukkal videojátékot is vezérelhessenek.

A szemüvegkeretet 3D nyomtatóval készítették, majd rugalmas elektródokat adtak hozzá a fül (EEG-érzékelő) és a szem (EOG-érzékelő) közelében. Ezen túlmenően a tudósok vezeték nélküli áramkört építettek be a szemüveg oldalán lévő mozgás- és UV-érzékeléshez, valamint a lencsék belsejébe egy UV-érzékeny, színmódosítható gél került.

Amikor az érzékelő egy bizonyos intenzitású UV-sugárzást érzékel, a lencsék színe megváltozik és gyakorlatilag napszemüveggé válik. A mozgásérzékelő lehetővé tette a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a szemüveget viselő testtartását és járását, vagy, hogy észleljék, amikor azok elestek. Az EEG az agy alfa-hullámainak ritmusát rögzítette, ami alkalmas a felhasználható egészségének megfigyelésére.

Végül, az EOG monitor lehetővé tette a felhasználó számára, hogy egy videojátékon belül nagy sebességgel téglákat mozgasson a szem irányának és szögének változtatásával. Az e-szemüveg kitűnően vizsgázott a digitális egészségügyi felhasználás lehetőségeit tekintve, és virtuális valóság alkalmazásokban is. A kutatás eredményeit az ACS Applied Materials & Interfaces folyóiratban tették közzé.

(Forrás: ACSP Képek: WPF, Unsplash)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.