Világszerte érkezik az 5.5G és 10 gigabites hálózati kapcsolatot hoz, a Huawei megmutatta, hogyan

2024 / 05 / 05 / Bobák Zsófia
Világszerte érkezik az 5.5G és 10 gigabites hálózati kapcsolatot hoz, a Huawei megmutatta, hogyan
A Huawei idén elkezdi bevezetni az 5G és a 6G közötti állomást jelentő 5.5G technológiát és az ehhez szolgáló eszközöket egy Roadshow keretében közelről is bemutatták.

Míg a második generációs vezeték nélküli mobilkommunikációs hálózat, azaz a 2G még főként telefonálásra és az ezt követő 3G behatárolt teljesítményű mobilinternetes kapcsolódásra volt alkalmas, addig a 4G igazi áttörést jelentett és lehetővé tette a hálózati kapcsolatnak azt a minőségi javulását, ami a mai, mobileszközökkel telített világban már nélkülözhetetlen alapot jelent. A negyedik generációs hálózat sokkal gyorsabb fel-, és letöltési sebességet és csökkentett késleltetést hozott a felhasználók számára és olyannyira jól működik, hogy a hétköznapi alkalmazási körökben most is megfelelő alapot biztosíthat, egyre több azonban az olyan felhasználási terület, ahol ennél jóval nagyobb teljesítményre van szükség.

A Magyarországra 2019-ben megérkező 5G már kezdetben is érezhetően gyorsabb letöltést tett lehetővé, bár a lefedettséggel értelemszerűen akkor még voltak problémák, de az 5G igazi arcát és hasznát főként ipari környezetben és speciálisabb alkalmazási körökben tudta, tudja megmutatni. Az ötödik generáció fontossága azoknak a technológiáknak a működtetésében kerül előtérbe, amelyek még gyerekcipőben járnak, de a közeljövőben szerves részei lesznek a (főként városi) életmódnak és amelyek esetében a minimális késleltetés és megbízhatóság kulcsfontosságú szerepet játszik. Az önvezető járművek, okosvárosok infrastuktúrája, a gyárak és okosotthonok IoT rendszerei mind-mind sokat profitálnak az 5G-ből és szintén ezeknek, valamint a virtuális valóság, VR/AR/XR-eszközökre épülő rendszereknek a fejlődését segíti elő az 5G utódja, az 5.5G is.

Az 5G-t a 4G-től több újítás is megkülönbözteti, például az új frekvenciatartományok, milliméteres hullámsávok használata, az újfajta állomások, sűrűn telepített adótornyok igénybe vétele a megfelelő lefedettség érdekében, a masszív MIMO (multiple-in multiple-out) antennák gyakori alkalmazása és az eredmény tekintetében pedig a főként a feltöltési sebességben tetten érhető gyorsaság az 5G ismertetőjegye.

Az 5.5G/5G Advanced szintén egy újabb szintre való lépést jelent az 5G után,

amit több meghatározó feature jellemez: a masszív MIMO még jobb kihasználása, az energiahatékonyság, a HCS, vagyis a kommunikáció és érzékelés összehangolása a nagy pontosságú helymeghatározás és más funkciók elősegítésére, a valós idejű szélessávú kommunikáció (RTBC), aminek például a hologramos eszközök esetében lehet szerepe és a felfelé irányuló kapcsolatot központba helyező szélessávú kommunikáció (UCBC). Az uplink szerepének kiemelése a megváltozott fogyasztói szokások miatt is lényeges a kommunikációs hálózatok kialakításában, bár a konzumer oldalt még mindig inkább a letöltések jellemzik, ipari környezetben azonban a nagy feltöltési igény a nagy mennyiségű adat, videó közvetítésének szükségessége miatt nélkülözhetetlenné teszi az uplink kapacitás növelését.

Az 5.5G-t jelenleg világszerte tesztelik és idén megkezdődhet a kereskedelmi forgalmazása is, mielőtt 2030 környékén már a 6G kopogtat az ajtón. A Huawei Technologies az 5.5G technológia fejlesztésében és bevezetésében aktív részt vállal, a cég már 2020-ban megosztotta az ezzel kapcsolatos vízióját a nagyközönséggel a Global Mobile Broadband Forum eseményén és 2023-ban bemutatták az 5.5G-s technológiai megoldásaik teljes körét. Ezek között helyet kaptak újfajta antennarendszerek (például az ELAA extrém nagy antenna sorra alapozott 128T MetaAAU, ami több mint 500 oszcillátort tartalmaz), a háromsávos FDD masszív MIMO és milliméteres hullámú AAU (aktív antenna egység) is, ami a folytonos 10Gbps-os adatátviteli sebességet biztosítja. Az 5.5G-re épülő innovációkat testközelből is megfigyelhettük a Huawei Roadshowjának budapesti állomásán, ahol kibontakozott az 5G utáni világ látképe és ahol Kiss Boldizsár, a Huawei Technologies Hungary solution managerének, valamint Bander Gergő key account manager vezetésével betekintést kaptunk nem csak az ipari, hanem az otthoni megoldások széles tárházába is.

Az 5.5G kulcsszava a 10 gigabites kapcsolat és az energiahatékonyság, valamint a kapacitás növelése, amire nagy szükség lesz a használatban lévő mobileszközök számának egyre gyorsabb ütemű növekedése miatt.

Az előrejelzések szerint 2025-re akár harmincmilliárd eszköz is csatlakozhat a mobilkommunikációs hálózatokhoz,

ami jelentős terhelést jelent, méghozzá az igény a nagysebességű, alacsony késleltetésű és megbízható kapcsolatra ma már alapvető mindenki számára, így az új megoldások fókuszában a gyors fel-, és letöltés, az energiahatékonyság és a pontos helymeghatározás áll. A Huawei kiállítóterében kipróbálhattuk a Vision Pro VR-szemüveget és láthattunk holografikus, a képet háromdimenzióban megjelenítő kijelzőt is: mindkét típusú eszköz és általában az immerzív technológiák sokat profitálhatnak a növelt sebességű hálózati kapcsolatból, ami különösen akkor játszik fontos szerepet, ha az eszközöket nem csak szórakozásra, hanem gyártási, mérnöki vagy orvosi munkára használják. Az 5.5G kevesebb mint 5ms-os késleltetést hoz elérhető közelségbe, ami többek között az autonóm járművek infrastruktúrájában lényeges összetevő, de az ipari környezetben sem elhanyagolható szempont, figyelembe véve, hogy az automatizálás és robotizáció az Ipar 4.0 szerves részét alkotja.

Az 5.5G szerepe az otthoni alkalmazások terén a vezeték nélküli kapcsolatok biztosítása révén mutatkozik meg, ahol az 5G és az 5.5G lelkét az FWA (fixed wireless access), illetve FWA² adja, utóbbi elméletileg nagyon alacsony 20-4 ms-os késleltetést és növelt, 99.999%-os megbízhatóságot nyújt. A cég eszközei között különösen az FWA Pro tudja támogatni a 10Gbps-os sebességet, amivel az okosotthonok még sokkal kényelmesebb verzióját hozhatjuk létre. A vállalat a legfejlettebb és leggyorsabb vezetékes szolgáltatások (10GPON-ról 50GPON-ra) kiépítését tervezi, amivel megvalósul a gyors és jól működő hálózati elérés a teljes lakásban/házban, a Fiber to the Room megoldással például az otthonokba érkező nagy sebességű internetkapcsolatot minden egyes helységbe továbbítani lehet. A cég gigabit Wi-Fi 6 master/slave FTTR egységekkel biztosítja a mindenhol hozzáférhető WiFi-t és mentesíti a rendszert az akadozástól, valamint a késleltetést is redukálja.

Az 5.5G az ipari környezetben szintén az automatizálást segíti elő, többek között a passzív tagging megoldásokkal, aminek köszönhetően a múlt emlékévé válhat az RFID (Radio Frequency IDentification) címkék beolvasásának szükségessége. A passzív tageket az önvezető, autonóm gépek, amelyek a telephelyeken kezelik az árut, maguktól le tudják olvasni akár nagy távolságból is és az adatok alapján automatikusan tartják fenn a mindig naprakész leltárt. A passzív IoT mobilhálózati adatközvetítésre és akkumulátorok nélküli eszközökre alapoz és az 5.5G hálózattal a lefedettséget és a helymeghatározás pontosságát is növelni lehet.

A jövő ICT (információ-és kommunikációtechnológia) rendszerének meghatározó jellemzője lesz a zöld hozzáállás, vagyis annak elősegítése, hogy a hatalmas globális energiaigényt minél hatékonyabb és gazdaságosabb módon tudják kielégíteni a szolgáltatók, ennek érdekében a Huawei a zöld energiához kapcsolódó vízióját is bemutatta. Az elképzelés részét képezi a virtuális erőművekbe való becsatlakozás, aminek értelmében a fenntartható energiaforrásokat (napenergiát, szélenergiát) használó szolgáltatók azokban az időszakokban, amikor a csúcsforgalom miatt nagyobb kapacitásra van szükségük a kellő energia garantálása érdekében a virtuális erőművekhez fordulhatnak, hogy onnan szerezzék be a megfelelő "mennyiségű" energiát. A virtuális erőmű valójában egy, az erőforrásokkal való optimálisabb gazdálkodásra alapozó rendszer, ami a környezetbarátabb jövő egyik sarkköve lehet.

A Huawei ezenkívül számos más innovatív megoldással járul hozzá az 5.5G jövő eljöveteléhez: a New Calling új generációs hívásszolgáltatás valós idejű fordítást tesz lehetővé két telefonáló között, úgy, hogy közben Ultra HD-felbontásban látják egymást, az 5G in-car router az autók összekapcsolásában segít, a láthatatlan antennák a hálózatépítést egyszerűsítik, mivel az eszközök 30%-kal kisebbek és 50%-kal könnyebbek elődeiknél, átlátszó kialakításuk miatt pedig beleolvadnak a környezetükbe, míg az 5G-képes kamerák és a hátizsákban hordható 5G LiveU eszköz a tartalomgyártást könnyíti meg.

"Az 5.5G ma még nehezen elképzelhető lehetőségeket kínál fel a vállalatok és a lakosság számára az egyre inkább digitalizált világban.

Az új technológia révén nemcsak az emberek, hanem az eszközök is kommunikálnak egymással, hogy egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá tegyék a mindennapokat a magánéletben és a munkahelyeken." - mondta Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója - "Az 5.5G már Magyarországon is megjelent, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Huawei eszközein tesztelik és a hálózat kiépítése sem várat sokat magára.”

(Fotó: Huawei Technologies, Hiroshi Watanabe/Getty Images, Lenny Kuhne/Unsplash)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.