Leteszteltük a budapesti 5G-hálózatot, és elég vegyesek az érzéseink

2019 / 12 / 16 / Bobák Áron
Leteszteltük a budapesti 5G-hálózatot, és elég vegyesek az érzéseink
A Vodafone hozott is ajándékot meg nem is - ez volt az összbenyomásunk azok után, hogy a Huaweitől kölcsön kapott 5G-s telefonnal végigjártuk Budapestet, hogy megmérjük, mennyire gyors az 5. generációs mobilhálózat a fővárosban. Az új technológia tud borzasztóan gyors is lenni, viszont az is előfordul, hogy néhány lépés után egyszerűen eltűnik, mintha soha nem is lett volna.

A Vodafone a 3,5 GHz-es frekvencián kezdte el kiépíteni a saját hálózatát, aminél léteznek alacsonyabb és jóval magasabb 5G-s sávok is. Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabb a frekvencia, annál lassabb lesz a hálózat, viszont minél magasabb, annál sűrűbben kell telepíteni az adótornyokat. Ennek tükrében a Vodafone hálózatától nem is vártunk az 5G kapcsán gyakran emlegetett több gigabites sávszélességet, és a szolgáltató honlapján elérhető lefedettségi térképből azt is tudtuk, hogy az 5G-hálózat egyelőre csak a tágan értelmezett belvárosban érhető el.

A teszthez a Huawei Mate 20X 5G-képes telefonját használtuk és a Speedtest nevű alkalmazást, referenciaként pedig a Telenor 4G-hálózatára kapcsolódó telefonnal végeztünk méréseket, mindig pontosan ugyanonnan. Összesen tíz különböző helyen mértünk a Kossuth tértől a Blaháig, a Burger Kingtől a szerkesztőségig és kaptunk néhány elég meglepő eredményt. (A képeken mindig bal oldalon van az 5G-s, a jobb oldalon pedig a 4G-s hálózaton mért eredmény).

Akadémia utca, szerkesztőség

A tesztet az Akadémia utcai szerkesztőségünkben kezdtük, ahol a Vodafone lefedettségi térképe alapján beltéren is kell lennie 5G-nek. Ez részben igaz is, viszont az 5G-hálózat sebessége a méréseink szerint mind a feltöltési, mind a letöltési sebességben alulmaradt a 4G-hez képest, a késleltetésről nem is beszélve. Azt is megfigyeltük, hogy az 5G csak a szerkesztőség bizonyos részein volt elérhető, ha arrébb sétáltunk néhány lépést, már bottal üthettük a nyomát.

Akadémia utca

A belváros magas bérházai között szintén azzal a problémával szembesültünk, hogy a hálózat néha egyszerűen eltűnik, viszont amikor éppen volt, akkor itt már lazán felülmúlta a 4G-t, igaz, a feltöltési sebesség és a késleltetés nem volt annyival jobb, mint amire számítottunk.

Széchenyi István tér

Az egykori Roosevelt tér Lánchíd felőli oldalán semmi sem zavarta a hálózatot, ami meg is látszik az eredményeken: az 5G csaknem 450 Mbps sebességgel hasított, míg a 4G meglepően gyengének bizonyult.

Lánchíd

Egyből fordult a kocka, amikor lejjebb sétáltunk a turisták egyik kedvenc helyére, a Lánchíd lábához, itt ugyanis a híd és a rakpart takarásában az 5G teljesítménye azonnal drasztikusan visszaesett. Apró anomália: bár a letöltési sebességben és a késleltetésben egyértelműen a 4G-hálózat volt az erősebb, a feltöltési sebességben az 5G-hálózat bizonyult jobbnak.

2-es villamos

A Széchenyi és a Kossuth tér között is mértünk egy sebességet a villamoson, ahol az 5G-hálózat meglepően erős volt, legalábbis ahhoz képest, hogy kvázi zárt térben voltunk, ráadásul gyors tempóban mozogtunk. Ez mondjuk csak a le- és feltöltési sebességre volt igaz, a késleltetésre már nem, ebben itt is a 4G-s hálózat bizonyult jobbnak.

Kossuth tér

Valószínűleg a Kossuth teret minden oldalról övező nagy épületek lehetnek az oka, hogy a villamosról leszállva az 5G-hálózat sebessége nem, hogy nem javult, de még valamivel csökkent is. Ettől függetlenül az 5G itt is jóval gyorsabb volt, mint a 4G, igaz, a késleltetésről ez megint csak nem mondható el.

Astoria, aluljáró

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a több mint harminc méter mélyen közlekedő metróban nincsen 5G-s hálózat, ellenben az Astoria aluljáróban már meglepően erős volt a jel, annak ellenére, hogy nem szabad téren mértünk.

Astoria

Bár nem mértünk mindenhol, de nagyjából biztosan ki merjük jelenteni, hogy Budapesten jelenleg az Astorián a legerősebb az 5G, ahol a hálózat sebessége kis híján elérte a 700 Mbps letöltési sebességet. Ez már elég nagy különbségnek tűnt ahhoz, hogy kipróbáljuk, a gyakorlatban mire lesz jó az 5G: a választásunk az Asphalt 9-re esett, ami 1,82 GB-os méretével nagyságrendileg megfelel egy átlagos Full HD filmnek.

A 4G-hálózaton 5 perc 35 másodperc alatt sikerült leszedni a játékot, míg az 5G-hálózaton ugyanez mindössze 51 másodpercbe telt.

Blaha Lujza tér

Bár a Vodafone lefedettségi térképe szerint a Blaha pont a határán van annak, ahol még bent/már csak kint fogható az 5G, a tér alapos bejárása után biztosan állíthatjuk, hogy jelenleg sem bent, sem kint nem fogható az 5G-hálózat.

Burger King, Arany János utca

A legnagyobb meglepetést az Arany János utcai Burger King hozta, itt mértük ugyanis az egyik leggyorsabb 5G-s sebességet, annak ellenére, hogy tökéletesen fedett helyen voltunk. Hogy ez pontosan miért van, nem sikerült kideríteni, de az biztos, hogy a BK-ban még életerős 5G az étteremből kilépve semmivé foszlott, és hiába járkáltunk fel-alá a Podmaniczky téren, nem volt hajlandó újra előbújni.

Összefoglalva

Ahogy látható, az újgenerációs mobilhálózat a legtöbb esetben már most is gyorsabb, mint a régi, már amikor éppen van. Budapestnek ugyanis még azokon a részein is teljesen kiszámíthatatlan, hogy találunk-e 5G-t, ahol elvileg lennie kéne lefedettségnek, és ilyenkor is mintha tombolán sorsolnák ki, hogy éppen milyen lesz a le- valamint a feltöltési sebesség. Amiben az 5G előnyei egyelőre szinte egyáltalán nem nyilvánulnak meg, az a késleltetés, ami a következő években az új hálózat egyik legnagyobb erőssége lehet: az akár egy másodperc alatti késleltetéssel például az is lehetségessé válik, hogy az orvosok a távolból végezzenek műtéteket, vagy szuper grafikájú online játékokkal játszunk úgy, hogy maga a játék nem a telefonunkon, hanem a felhőben van.

Az is nyilvánvaló, hogy amikor az 5G jól működik, akkor tényleg szélvészgyors, és bár ennek az előnyei elsősorban nem a mobilhasználatban fognak jelentkezni, azért simán el tudunk képzelni olyan helyzetet, amikor nem mindegy, hogy egy játékot, egy filmet vagy néhány zenei albumot egy vagy pedig hat perc alatt tudunk letölteni.

Összességében viszont csak megerősíteni tudjuk azt, amit a korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy érdemes-e Magyarországon, ebben a pillanatban 5G-s telefont venni: ha valaki évekre előre gondolkodik, akkor már lehet róla szó, de az is biztos, hogy jelenleg még nem igazán fogja tudni kihasználni a képességeit.


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.