65 éve talált el először embert egy meteor a feljegyzett történelemben

2019 / 12 / 03 / Felkai Ádám
65 éve talált el először embert egy meteor a feljegyzett történelemben
1954. november 30-án, pár nappal az amerikai Hálaadásnapi ünnepet követően Ann Hodges leheveredett a kanapéra, amikor is egy 4 milliárd éves meteor áttörte a plafont, és eltalálta a szunyókáló nőt csúnya sötét foltot hagyva az oldalán. Egy szakértő később úgy jellemezte a kozmikus esemény valószínűségét, hogy az embert nagyobb eséllyel találja el villám, sodorja el tornádó és hurrikán – egyszerre.

A teniszlabda nagyságú meteordarab körülbelül 3,8 kilogrammot nyomott,  és délután 2 óra, 46 perckor törte keresztül a mennyezetet, majd egy nagyobb rádiókészülékről (a korban minden rádió akkora volt, mint egy kisebb tálalószekrény) lepattant, végül pedig eltalálta a nőt. Hodges az édesanyjával tartózkodott a házban, és fogalma sem volt mi történhetett. Látva az áttört tetőt meg a füstöt, a két asszony sietve hívta a rendőrséget és a tűzoltókat.

Hamarosan a hatóságok kerítettek egy geológust, aki meteorként azonosította a házban talált követ. Természetesen szkeptikusok nem csak neten, de már akkor is akadtak, ennek megfelelően páran azt hitték, hogy repülőgépről leszakadt darab találhatta el a Hodges-házat, mások szerint a szovjeteknek lehetett valami közük a dologhoz. Ám ennek ellenére is, a helyiek hamarosan özönleni kezdtek, hogy saját szemükkel láthassák amolyan katasztrófaturistásan a pusztítást. A nőt közben kórházba szállították, ahol szerencsére kiderült, hogy a csúnya zúzódáson kívül nem történt komoly baja.

A meteor egyébként csak a fele volt annak a kőzetnek, amely belépett a Föld légkörébe. A másik fél valamivel arrébb zuhant le, és jelenleg a Smithsonian's Nemzeti Múzeumban van kiállítva. A Hodges-t eltaláló kőnek egy 10 grammos darabját pedig 2017-ben értékesítették egy árverésen 7500 dollárért.

Azóta egyébként 2009-ben egy 14 éves német fiút is eltalált meteor. Ez a fiú sem sérült meg komolyabban, mert szerencsére a borsó nagyságú kőzet csak súrolta őt, mielőtt teljesen belefúródott a talajba.

2016-ban pedig egy indiai egyetem kampuszát találta el állítólag egy kő, amely eset már súlyosabbnak bizonyult, mint a fentiek. Egy ember, egy buszsofőr meghalt a becsapódáskor, hárman pedig életük vesztették. A NASA szakértői szerint ebben az esetben inkább valami talaj közeli robbanásról lehetett szó, nem meteorról, hiszen a helyszínen talált kőzet alig nyomott pár grammot (túl kicsi volt tehát, hogy ekkora pusztítást okozzon), ráadásul egyértelműen a bolygónkról származott.

Ha valaki amúgy kíváncsi arra, hogy a meteorok milyen károkat okoztak eddig, ezen az oldalon nyomon követheti a dolgot.

(Kép: University of Alabama of Natural History, forrás: space.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
A Victus Haze misszió során az Egyesült Államok azt fogja tesztelni, hogy képesek lennének-e időben befogni egy ellenséges űreszközt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.