90-100 tonna olaj is kiömölhetett egy Lukoil okozta környezeti katasztrófa során

2021 / 05 / 23 / Justin Viktor
90-100 tonna olaj is kiömölhetett egy Lukoil okozta környezeti katasztrófa során
Vészhelyzetet hirdettek az észak-oroszországi Komiföldön, egy nyenyecföldi Lukoil olajmezőn történt olajömlés miatt. A hivatalos Lukoil közlés szerint a 20 tonna olaj kerülhetett a természetbe, a talajba és a vizekbe, de a hatóságok szerint valójában 90-100 tonna olajjal történt ugyanez.

Gőzerővel folyik a kármentesítés

A kármentesítésben összesen a vállalat és az erre szakosodott szervezetek több mint 230 alkalmazottja dolgozik 70 járművel, közölték a hatóságok. A folyó felszínére a szennyeződést felszívó abszorbens anyagot helyeztek ki, melyet gémekkel és manuálisan gyűjtenek össze. Az olajtermékeket, a szennyezett jeget és a felhasznált abszorbenseket speciális ipari hulladéklerakókba szállítják. A környezetvédők mindeközben arra figyelmeztettek, hogy a szennyezés elérheti a Jeges-tengert.

A komi köztársaság hatóságai a múlt héten hirdették ki a vészhelyzetet, a Lukoil leányvállalata által működtetett Oszkoje nevű olajmezőn történt katasztrófa miatt. A Moszkvától 1500 kilométerre északkeletre fekvő Usinszk város tisztviselői szerint a szennyeződésből eddig úgy tűnik, hogy kilenc tonna került a Kolva folyóba.

A talaj szennyeződését mára már megfékezték, a vizen úszó olaj terjedésének megakadályozása azonban sokkal több időbe telik, mondta el Alekszej Kuznyecov komi környezetvédelmi miniszter hétfőn a TASSZ állami hírügynökségnek. A környezetvédők szerint a szennyezett víz gyorsan terjed, a Kolvától folyásirányban lefelé található Pechora és Usa folyókba, és most a Barents-tenger felé halad.

Természeti katasztrófa Kamcsatkánál, a Greenpeace vizsgálatokat sürget A mérgező vörös algák túlszaporodása ökológiai katasztrófát, a tengeri-élőlények tömeges pusztulását okozta az oroszországi Kamcsatkai-félszigeten. A katasztrófa nem csak az állatvilágot, de az embereket is érintette.

A Greenpeace is megszólalt

Ivan Blokov, az orosz Greenpeace kutatási és szakértői vezetője a The Moscow Times-nak nyilatkozva elmondta: "Az olajfolt mindenképpen a Barents-tenger felé halad. Meg kell tiltanunk a legtöbb 20 éves vagy annál idősebb olajvezeték használatát, hogy drasztikusan csökkentsük ezeknek a kiömléseknek a számát. Az olajömlés „jelentős kárt okoz a helyi madár és halállományban”.

Oroszországban évente nagyjából tízezer olajszivárgás és szennyezés történik, főképp az infrastruktúra elöregedése és egyéb tényezők miatt - mondta el Blokov. A szivárgásoknak túlnyomó többségét az ellenőrzés hiánya mellett be sem jelentik.

Szvetlána Ragyonova, a Roszprirodnadzor állami környezetvédelmi felügyelet feje úgy nyilatkozott, hogy a Lukoil létesítményeiben egyre gyakoribbá váltak a balesetek. Szerinte bíróság elé kellene állítani a vállalatot, az ellenőrzések hiányában bekövetkezett balesetek miatt.

Azt, hogy a természetbe kijutó nyers vagy fáradtolaj milyen iszonyatos károkat képes okozni a vizes élőhelyeken tavaly decemberben sajnos Magyarországon is megtapasztalhattuk, mikor ismeretlen elkövető a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta. Az ott elszenvedett károkat a szakértők szerint csak évtizedek alatt heveri majd ki a természet, ha egyáltalán. A kármentesítés április 15-ig, vagyis 5 hónapon keresztül tartott, a költségeinek nagyságrendje meghaladta a 370 millió forintot.

(Forrás: TheMoscowTimes Kép: Unsplash, Usinszk)

Ez is érdekelhet:

Vége lehet az EU-ban az új olaj és gáz alapú projektek finanszírozásának Legalábbis a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tervei szerint ezt kell meglépnünk, ha komolyan gondoljuk a károsanyag kibocsátás beszüntetését 2050-re.

Az USA hadserege környezetszennyezőbb, mint száz kisebb ország együttesen Az egész világ fuldoklik a fogyasztói társadalom hulladékában, és vannak ráadásul olyan rejtett környezetszennyezők is, melyek sokszor még a felmérésekben sem szerepelnek.

Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.