90-100 tonna olaj is kiömölhetett egy Lukoil okozta környezeti katasztrófa során

2021 / 05 / 23 / Justin Viktor
90-100 tonna olaj is kiömölhetett egy Lukoil okozta környezeti katasztrófa során
Vészhelyzetet hirdettek az észak-oroszországi Komiföldön, egy nyenyecföldi Lukoil olajmezőn történt olajömlés miatt. A hivatalos Lukoil közlés szerint a 20 tonna olaj kerülhetett a természetbe, a talajba és a vizekbe, de a hatóságok szerint valójában 90-100 tonna olajjal történt ugyanez.

Gőzerővel folyik a kármentesítés

A kármentesítésben összesen a vállalat és az erre szakosodott szervezetek több mint 230 alkalmazottja dolgozik 70 járművel, közölték a hatóságok. A folyó felszínére a szennyeződést felszívó abszorbens anyagot helyeztek ki, melyet gémekkel és manuálisan gyűjtenek össze. Az olajtermékeket, a szennyezett jeget és a felhasznált abszorbenseket speciális ipari hulladéklerakókba szállítják. A környezetvédők mindeközben arra figyelmeztettek, hogy a szennyezés elérheti a Jeges-tengert.

A komi köztársaság hatóságai a múlt héten hirdették ki a vészhelyzetet, a Lukoil leányvállalata által működtetett Oszkoje nevű olajmezőn történt katasztrófa miatt. A Moszkvától 1500 kilométerre északkeletre fekvő Usinszk város tisztviselői szerint a szennyeződésből eddig úgy tűnik, hogy kilenc tonna került a Kolva folyóba.

A talaj szennyeződését mára már megfékezték, a vizen úszó olaj terjedésének megakadályozása azonban sokkal több időbe telik, mondta el Alekszej Kuznyecov komi környezetvédelmi miniszter hétfőn a TASSZ állami hírügynökségnek. A környezetvédők szerint a szennyezett víz gyorsan terjed, a Kolvától folyásirányban lefelé található Pechora és Usa folyókba, és most a Barents-tenger felé halad.

Természeti katasztrófa Kamcsatkánál, a Greenpeace vizsgálatokat sürget A mérgező vörös algák túlszaporodása ökológiai katasztrófát, a tengeri-élőlények tömeges pusztulását okozta az oroszországi Kamcsatkai-félszigeten. A katasztrófa nem csak az állatvilágot, de az embereket is érintette.

A Greenpeace is megszólalt

Ivan Blokov, az orosz Greenpeace kutatási és szakértői vezetője a The Moscow Times-nak nyilatkozva elmondta: "Az olajfolt mindenképpen a Barents-tenger felé halad. Meg kell tiltanunk a legtöbb 20 éves vagy annál idősebb olajvezeték használatát, hogy drasztikusan csökkentsük ezeknek a kiömléseknek a számát. Az olajömlés „jelentős kárt okoz a helyi madár és halállományban”.

Oroszországban évente nagyjából tízezer olajszivárgás és szennyezés történik, főképp az infrastruktúra elöregedése és egyéb tényezők miatt - mondta el Blokov. A szivárgásoknak túlnyomó többségét az ellenőrzés hiánya mellett be sem jelentik.

Szvetlána Ragyonova, a Roszprirodnadzor állami környezetvédelmi felügyelet feje úgy nyilatkozott, hogy a Lukoil létesítményeiben egyre gyakoribbá váltak a balesetek. Szerinte bíróság elé kellene állítani a vállalatot, az ellenőrzések hiányában bekövetkezett balesetek miatt.

Azt, hogy a természetbe kijutó nyers vagy fáradtolaj milyen iszonyatos károkat képes okozni a vizes élőhelyeken tavaly decemberben sajnos Magyarországon is megtapasztalhattuk, mikor ismeretlen elkövető a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta. Az ott elszenvedett károkat a szakértők szerint csak évtizedek alatt heveri majd ki a természet, ha egyáltalán. A kármentesítés április 15-ig, vagyis 5 hónapon keresztül tartott, a költségeinek nagyságrendje meghaladta a 370 millió forintot.

(Forrás: TheMoscowTimes Kép: Unsplash, Usinszk)

Ez is érdekelhet:

Vége lehet az EU-ban az új olaj és gáz alapú projektek finanszírozásának Legalábbis a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tervei szerint ezt kell meglépnünk, ha komolyan gondoljuk a károsanyag kibocsátás beszüntetését 2050-re.

Az USA hadserege környezetszennyezőbb, mint száz kisebb ország együttesen Az egész világ fuldoklik a fogyasztói társadalom hulladékában, és vannak ráadásul olyan rejtett környezetszennyezők is, melyek sokszor még a felmérésekben sem szerepelnek.

Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.