A 2018-as Exxon metánkitörés megdöbbentő számai egy friss jelentésben

2019 / 12 / 18 / Justin Viktor
A 2018-as Exxon metánkitörés megdöbbentő számai egy friss jelentésben
Egy hétfőn közzétett jelentésben amerikai és holland tudósok egy csoportja azt állítja, hogy egy 2018-ban történt kitörés során az Exxon Mobil Corporation Ohioban lévő földgázkútja több metánt bocsátott ki a légkörbe egy, mint néhány ország egy egész év alatt.  

Tudom mit tettél tavaly télen

Belmont megyében 2018 január 15-én történt a kútrobbanás, melyben - ahogy a műholdakról származó adatok felhasználásával a kutatók megállapították, - óránként körülbelül 80 tonna nagy reakcióképességű üvegházhatású gáz került az atmoszférába, és a kitörés közel 20 napig tartott. A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tudományos folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint:

Pusztán ez a katasztrófa több metánt juttatott a levegőbe, mint Franciaország, Norvégia és Hollandia olaj- és földgáz-ipara összesen 12 hónap alatt.

"Nagyon sajnáljuk, hogy ez az esemény bekövetkezett, és rendszerszintű kúttervezési és ellenőrzési eljárásokat vezetünk be az újbóli bekövetkezés megakadályozására" - nyilatkozta az Exxon. “Alig várjuk, hogy többet tudjunk meg, tudósaink jelenleg is vizsgálják a tanulmányt és annak feltételezéseit.”

A metán gáz 84-szer jobban segíti elő a globális felmelegedést, mint a szén-dioxid egy 20 éves időszak alatt.

A világ összes nagy olaj- és földgázipari vállalata, beleértve az Exxont is, vállalta, hogy csökkenti a metán kibocsátást, amelyet az iparág Achilles-sarkának tartanak.

TROPOMI - a műholdas megfigyelőrendszer

A nagy véletlenszerű metán-kibocsátásokat kezdik műholdakkal sikeresen megfigyelni - ezek a közelmúltig rejtve maradhattak. Egy, a hétfőn közzétetthez  hasonló tanulmány óriási metánfelhőt mutatott ki Ázsiában.

A tanulmány hollandiai és amerikai szerzői az űrben használt Tropospheric Monitoring Instrument (TROPOMI) adatait használták kiszivárgott metán mennyiségének meghatározására. Ez, körülbelül 120 tonna per óra értékével kétszerese volt az USA-ban valaha mért legnagyobb metánszivárgás (2015-ben egy kaliforniai olaj- és gáztárolóban) esetében óránként kiszabadult mennyiségnek. A műholdas mérések szerint a szivárgás összesen 60 kilotonna metánt bocsátott ki a légkörbe. Ez ötszöröse az ExxonMobil -  amelynek XTO Energy nevű leányvállalata a kút tulajdonosa - által becsült értéknek.

Mérlegen az Exxon ígérete

"Amikor elkezdtem dolgozni a metán kezelésével, most körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, az olajvállalatok szokásos hozzáfűznivalója a következő volt: "Ellenőrzés alatt tartjuk a dolgot. Megoldjuk." - mondta a tanulmány társszerzője  Dr. Steven Hamburg a Környezetvédelmi Alap (EDF) tudósa.

"De valójában nem voltak adataik. Nem volt ellenőrzés alatt semmi, mert az olajvállalatok azt sem értették, hogy mi történik. És amit nem mérsz, azt nem tartod az ellenőrzésed alatt."

"A tanulmányunk bemutatja a rutin műholdas megfigyelések erősségét és hatékonyságát az előre nem látható eseményekből származó üvegházhatású gáz-kibocsátás detektálására és a kibocsátás mennyiségi értékeinek számszerűsítésére" - írták a tudósok a tanulmányban. "Ebben a konkrét esetben egy viszonylag ismeretlen, de rendkívül nagy volumenű balesetből fakadó szivárgás mértékét számszerűsítették."

(Forrás: Energyvoice, Bloomberg Képek: Ohio State Highway Patrol, Flickr)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.