A Bionikus Szemmel megtalálhatták Platón végső nyughelyét

2024 / 04 / 25 / Felkai Ádám
A Bionikus Szemmel megtalálhatták Platón végső nyughelyét
A technológiával elolvashatóak immár az erősen sérült, Herculaneum papirusz tekercsek, és ebből derült ki rengeteg izgalmas részlet az ókor egyik legismertebb filozófusáról.

A kiborg Indiana Jones izgalmas koncepció, de a “Bionikus Szem” (Bionic Eye) egy olyan technológia, amellyel a kutatók az ősi Herculaneum papirusz tekercseit vizsgálták át. A 18. században a Villa dei Papyriban felfedezett “Herculaneum papirusz” mintegy 1800 tekercsből álló gyűjtemény, amely a Vezúv Kr.u. 79-es kitörésekor (ez pusztította el Pompejit is) komolyan megsérült – a megszenesedett lapokat a kutatók azóta is különböző módszerekkel próbálták elolvasni.

Ez a villa, amely feltehetően Julius Caesar apósáé volt, őrizte az egyetlen olyan klasszikus könyvtárat a görög-római korból, amely (relatív) épségben maradt fenn, és az Alexandriai Könyvtárban elveszettekhez hasonló, jelentős alkotásokat őriz.

A tudósok így aztán évszázadok óta küzdöttek azért, hogy megfejtsék ezeket a törékeny, szénné vált tekercseket. A Pisai Egyetem csapata, Graziano Ranocchia papirológus vezetésével, most azonban legmodernebb technológiát, tehát a fent említett “Bionikus Szemet” vetette be. A szem optikai koherencia-tomográfiát (OCT) és infravörös hiperspektrális képalkotást használ a szövegek olvasásához. Az OCT a szemészetben hagyományosan használt technika, a hiperspektrális képalkotás pedig a szabad szemmel nem látható részleteket is képes érzékelni – a kettő segítségével sikeresen rekonstruáltak mintegy 1000 szót Gadarai Philodemus, epikureus filozófus és költő szövegeiből.

A megfejtett szövegben többek között jelentős részletek derültek ki Platón életéről és haláláról is. A kutatók úgy vélik, hogy Platón temetkezési helyét is sikerült a szöveg alapján beazonosítani, amely a platóni akadémia egy privát kertjében, a múzsáknak szentelt szentély közelében található. Az akadémiát Sulla római diktátor Kr.u. 86-ban lerombolta, de a 20. században újra felfedezték, és jelenleg is folynak ott régészeti feltárások, de a nyilvánosság számára is látogatható.

A dokumentumok megrendítő bepillantást engednek Platón utolsó estéjébe is, és leírják, hogy a láz és a zavaró zene miféle kényelmetlenségeket okozott neki. Ellentétben azokkal a korábbi történeti beszámolókkal, amelyek alapján Platónt Kr.e. 387-ben adták el rabszolgának Szirakuzában, a szövegek alapján erre valószínűleg vagy Kr.e. 404-ben kerülhetett sor Aigina szigetén egy spártai hódítás során, vagy nem sokkal a mentora, Szókratész halála után.

A folyamatban lévő, várhatóan 2026-ig tartó kutatási projekt remélhetőleg hasonló részletekkel gazdagítja majd a klasszikus ókorról alkotott ismereteinket.

(Kép: az egyik tekercs részlete, forrás: ANSA.it)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.