A bitcoint még Elon Musk sem tudja megállítani

2021 / 02 / 22 / Bobák Áron
A bitcoint még Elon Musk sem tudja megállítani
A Tesla két héttel ezelőtt 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt be a kriptovalutából, aminek az értéke a cég vezetője szerint már túl magasnak tűnik.

Musk a Forbes beszámolója szerint Twitteren elegyedett beszélgetésbe Peter Schiff amerikai befektetővel, aki Musk egyik korábbi tweetjét idézve fejtette ki a nem túl hízelgő véleményét a Bitcoinról, valamint arról, hogy az arany szerinte sokkal jobb befektetés. A Tesla vezére korábban azt írta, hogy "a bitcoin majdnem ugyanakkora hülyeség, mint a fiat pénz", ezt az állítását viszont most Schiff posztjára reagálva kicsit pontosította.

"A pénz valójában csak egy adat, ami lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a cserekereskedelem kényelmetlenségétől" - írta Musk. "Mint minden adatra, ezekre az adatokra is jellemző a késleltetés és a hiba, a rendszer viszont úgy fejlődik, hogy mindkettőt minimalizálja".

"Ennek ellenére a bitcoin és az ethereum árfolyama magasnak tűnik, lol"

- zárta sorait Musk. Bár egy Twitter-bejegyzés általában nem szokta megrengetni a piacot, az elmúlt hetekben többször is kiderült, hogy Musk bejegyzései nagyon is hatással tudnak lenni a tőzsdei részvények vagy a kriptovaluták árfolyamára, elég csak a dogecoin, a Signal vagy akár a GameStop árfolyamának szárnyalására gondolni. Muskot persze különösebben valószínűleg nem foglalkoztatja, hogyan hathat akár a saját cégére egy-egy ilyen megnyilvánulása, tavaly májusban például a Tesla-részvények értéke 10%-ot csökkent egy nap alatt, miután Musk a Twitteren megjegyezte, hogy szerinte a Tesla részvényárfolyama túl magas.

A mostani megjegyzésének egyelőre nem lett ilyen hatása, hiszen a bitcoin árfolyama a hétvégén is tovább erősödött, vasárnap estére pedig egy bitcoin értéke átlépte az 58 ezer dollárt, vagyis a 17 millió forintot. Hogy mi számít magasnak, az a bitcoin esetében egyébként is egy nyitott kérdés, hiszen hogy milyen szinteket érhet el a kriptovaluta árfolyama, arra a szakértők is csak tippelgetnek. Az elmúlt hónapokban a nullától az egymillió dollárig szinte már minden elhangzott, és napról-napra érkeznek az újabb és újabb jóslatok. Nicholas Pelecanos, a NEM blockchain-hálózat kereskedelmi vezetője a Forbes-nak küldött levelében azt írja, hogy a bitcoin emelkedésének számtalan oka van, amelyek közül a legfontosabb az a trend, amit a MicroStrategy és a Tesla kezdett meg, vagyis hogy a bitcoin környékén megjelentek a nagy intézményi befektetők is.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.

Musk a múlt héten egyébként némileg igyekezett eltávolodni a Tesla bevásárlásától, ugyanis egy másik bejegyzésében arról írt, hogy a Tesla tevékenysége "nem tükrözi közvetlenül" az ő véleményét. Szerinte egy S&P 500-as vállalat számára "kalandos" vállalkozás bitcoint vásárolni, ami egy kicsit kevésbé hülye formája a likviditásnak, mint a készpénz. "Amikor a fiat pénzek reál kamatlába negatív, csak egy őrült nem nézne szét másfelé" - írta, majd jött a már fentebb említett megállapítása, miszerint a bitcoin majdnem ugyanolyan hülyeség, mint a fiat pénz. "A kulcsszó a majdnem" - tette még hozzá Musk, amit Schiff nagyvonalúan figyelmen kívül hagyott.

Hogy Schiffnek lesz igaza vagy pedig azoknak, akik most bitcoinba "menekítik" a pénzüket, egyelőre nem lehet tudni, Michael Burry szerint például mindkét befektetés komoly kockázatokat hordoz magában. A Business Insider szerint az amerikai tőzsdeguru arra figyelmeztetett nemrég, hogy a járvány utáni nyitás és a gazdaságélénkítő csomagok komoly inflációt idézhetnek elő az USA-ban, a kormányok pedig a bitcoin és az arany kárára fogják menteni a saját valutájukat. Burry azóta már törölt tweetjeiben az USA jelenlegi helyzetét az 1920-as évek Németországáéhoz hasonlította, ahol a háború után hiperinfláció lépett fel. Burryt a legtöbben talán onnan ismerhetik, hogy előre megjósolta a 2007-ben induló jelzálogválságot, amiből a gazdasági válság kibontakozott, később pedig A nagy dobás (The Big Short) címmel film is készült a történetéből, amelyben Christian Bale játszotta Burryt.

Veszélyben van a munkád a mesterséges intelligencia rohamos térnyerése által?
45% Szerencsére nem, az én munkámat nem lehet gépekkel pótolni...
31% Egyelőre még biztonságban vagyok, de valószínű minket is elér előbb-utóbb a dolog...
13% A munkám részeként már dolgozom a technológiával, és látom, ahogy egyre több területen alkalmazzuk...
11% Percek kérdése, és a jelenlegi munkám feleslegessé válik, és ettől eléggé tartok is...

(Fotó: Britta Pedersen-Pool/Getty Images)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Hamburgert, vonatjegyet, űrutazást is vehetünk már kriptopénzekkel, de mik azok? Röviden áttekintjük, hogy mik is azok a kriptopénzek és hogy hol fizethetünk már ezekkel az eszközökkel.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.