A bitcoint még Elon Musk sem tudja megállítani

2021 / 02 / 22 / Bobák Áron
A bitcoint még Elon Musk sem tudja megállítani
A Tesla két héttel ezelőtt 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt be a kriptovalutából, aminek az értéke a cég vezetője szerint már túl magasnak tűnik.

Musk a Forbes beszámolója szerint Twitteren elegyedett beszélgetésbe Peter Schiff amerikai befektetővel, aki Musk egyik korábbi tweetjét idézve fejtette ki a nem túl hízelgő véleményét a Bitcoinról, valamint arról, hogy az arany szerinte sokkal jobb befektetés. A Tesla vezére korábban azt írta, hogy "a bitcoin majdnem ugyanakkora hülyeség, mint a fiat pénz", ezt az állítását viszont most Schiff posztjára reagálva kicsit pontosította.

"A pénz valójában csak egy adat, ami lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a cserekereskedelem kényelmetlenségétől" - írta Musk. "Mint minden adatra, ezekre az adatokra is jellemző a késleltetés és a hiba, a rendszer viszont úgy fejlődik, hogy mindkettőt minimalizálja".

"Ennek ellenére a bitcoin és az ethereum árfolyama magasnak tűnik, lol"

- zárta sorait Musk. Bár egy Twitter-bejegyzés általában nem szokta megrengetni a piacot, az elmúlt hetekben többször is kiderült, hogy Musk bejegyzései nagyon is hatással tudnak lenni a tőzsdei részvények vagy a kriptovaluták árfolyamára, elég csak a dogecoin, a Signal vagy akár a GameStop árfolyamának szárnyalására gondolni. Muskot persze különösebben valószínűleg nem foglalkoztatja, hogyan hathat akár a saját cégére egy-egy ilyen megnyilvánulása, tavaly májusban például a Tesla-részvények értéke 10%-ot csökkent egy nap alatt, miután Musk a Twitteren megjegyezte, hogy szerinte a Tesla részvényárfolyama túl magas.

A mostani megjegyzésének egyelőre nem lett ilyen hatása, hiszen a bitcoin árfolyama a hétvégén is tovább erősödött, vasárnap estére pedig egy bitcoin értéke átlépte az 58 ezer dollárt, vagyis a 17 millió forintot. Hogy mi számít magasnak, az a bitcoin esetében egyébként is egy nyitott kérdés, hiszen hogy milyen szinteket érhet el a kriptovaluta árfolyama, arra a szakértők is csak tippelgetnek. Az elmúlt hónapokban a nullától az egymillió dollárig szinte már minden elhangzott, és napról-napra érkeznek az újabb és újabb jóslatok. Nicholas Pelecanos, a NEM blockchain-hálózat kereskedelmi vezetője a Forbes-nak küldött levelében azt írja, hogy a bitcoin emelkedésének számtalan oka van, amelyek közül a legfontosabb az a trend, amit a MicroStrategy és a Tesla kezdett meg, vagyis hogy a bitcoin környékén megjelentek a nagy intézményi befektetők is.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.

Musk a múlt héten egyébként némileg igyekezett eltávolodni a Tesla bevásárlásától, ugyanis egy másik bejegyzésében arról írt, hogy a Tesla tevékenysége "nem tükrözi közvetlenül" az ő véleményét. Szerinte egy S&P 500-as vállalat számára "kalandos" vállalkozás bitcoint vásárolni, ami egy kicsit kevésbé hülye formája a likviditásnak, mint a készpénz. "Amikor a fiat pénzek reál kamatlába negatív, csak egy őrült nem nézne szét másfelé" - írta, majd jött a már fentebb említett megállapítása, miszerint a bitcoin majdnem ugyanolyan hülyeség, mint a fiat pénz. "A kulcsszó a majdnem" - tette még hozzá Musk, amit Schiff nagyvonalúan figyelmen kívül hagyott.

Hogy Schiffnek lesz igaza vagy pedig azoknak, akik most bitcoinba "menekítik" a pénzüket, egyelőre nem lehet tudni, Michael Burry szerint például mindkét befektetés komoly kockázatokat hordoz magában. A Business Insider szerint az amerikai tőzsdeguru arra figyelmeztetett nemrég, hogy a járvány utáni nyitás és a gazdaságélénkítő csomagok komoly inflációt idézhetnek elő az USA-ban, a kormányok pedig a bitcoin és az arany kárára fogják menteni a saját valutájukat. Burry azóta már törölt tweetjeiben az USA jelenlegi helyzetét az 1920-as évek Németországáéhoz hasonlította, ahol a háború után hiperinfláció lépett fel. Burryt a legtöbben talán onnan ismerhetik, hogy előre megjósolta a 2007-ben induló jelzálogválságot, amiből a gazdasági válság kibontakozott, később pedig A nagy dobás (The Big Short) címmel film is készült a történetéből, amelyben Christian Bale játszotta Burryt.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!

(Fotó: Britta Pedersen-Pool/Getty Images)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Hamburgert, vonatjegyet, űrutazást is vehetünk már kriptopénzekkel, de mik azok? Röviden áttekintjük, hogy mik is azok a kriptopénzek és hogy hol fizethetünk már ezekkel az eszközökkel.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.