Elon Musk és a fórumozók rángatják az amerikai tőzsdét

2021 / 01 / 28 / Pőcze Balázs
Elon Musk és a fórumozók rángatják az amerikai tőzsdét
Az elmúlt hetekben a tízszeresére ugrott egy amerikai videójáték-kereskedés részvényeinek az árfolyama, de egy lakberendezési áruház és egy mozilánc papírjai is a többszörösét érik, mint röviddel ezelőtt. A háttérben nem új vállalati stratégia vagy váratlan osztalék hírek állnak, hanem egy Reddit fórum.

Videójátékokkal kereskedni nem rossz üzlet, de fizikai boltokban tenni ugyanezt már korántsem annyira jövedelmező, mint tíz vagy húsz éve. Ennek megfelelően míg a GameStop lánc részvényei 2007-ben hatvan dollárt is értek, tavaly nyáron ennek a tizenötödéért, négy-öt dollárért lehetet adni-venni őket a New York-i tőzsdén. Amikor ezt a cikket írjuk, ez a szám épp háromszázötven dollár körül mozog - vagyis körülbelül hatszor annyi, mint 2007-ben, amikor a PlayStation 3 játékokért még el kellett autózni vagy buszozni a legközelebbi bevásárlóközpontig, és majdnem százszor annyi, mint fél éve. Az Ars Technicán Kyle Orland egy részletes cikkben foglalta össze, hogy mi történt, és annak

sokkal több köze van a trollkodáshoz mint a közgazdaságtanhoz.

Úgy tűnik, a papírok mozgásáért egy WallStreetBets nevű subreddit, vagyis Reddit alfórum felel. Ez a csoport nem a legnépszerűbb a portálon, mindössze hárommillió tagja van, ami például a cukiságokat posztoló aww-nak, vagy a gamingnek csak a töredéke, de mégis úgy tűnik, hogy ennyi eltökélt internetező elég ahhoz, hogy megőrjítse a tőzsdét, illetve annak egy szeletét.


A GameStop részvényeinek árfolyama öt nap alatt a nyolcszorosára ugrott

A GameStop papírjaival a fizikai boltok rossz kilátásai miatt sokan shortolnak - vagyis fogadnak arra, hogy esni fog az áruk. Ehhez kölcsönkérnek mondjuk tíz GameStop részvényt összesen ötven dollárért, azonnal eladják azokat, majd meghatározott idővel később újra megveszik a részvényeket - reményeik szerint - olcsóbban, mondjuk negyven dollárért; visszaadják a tíz részvényt - és nyertek is tíz dollárt.

A shortolók problémái akkor kezdődnek, ha nem akar lemenni a papírok ára

A GameStop részvényei tavaly már olyan keveset értek, hogy ez a WallStreetBets hozzászólóinak is feltűnt, és elkezdtek egyre behatóbban foglalkozni a papírokkal. Szépen, reálisan emelkedett a részvények ára, ám az mostanra a csillagokig szállt, mert úgy tűnik, hogy a fórumozók - bosszúvágyból vagy trollkodásból - elkezdték "szorongatni" azokat, akik shortolták a céget. Azok ugyanis, akik január elején vettek tíz GameStop részvényt százhetven dollárért, eladták azokat ugyanennyiért, és arra vártak, hogy majd olcsóbban megveszik és visszaadják a papírokat, most hoppon maradtak: ha vissza kell adniuk a tíz részvényt, amivel tartoznak, ebben a pillanatban háromezer-ötszáz dollárjukba fog kerülni. Ezért a legtöbben újra kölcsön fognak kérni, tovább várva az esésre - és a fórumozók egy ideig, amíg a kedvük vagy a pénzük tart, tovább emelik az árakat. Ráadásul nem csak a GameStop, de a Bed, Bath and Beyond lakberendezési áruház és az AMC mozilánc részvényei is foglalkoztatják a WallStreetBetset: mindkét papír ára az egekben van cikkünk írásakor.

Ha tőzsdei zűrzavar van, Elon Musk sem lehet messze

Nem csak a fórumozók tudják egy-egy hozzászólásukkal megmozgatni a tőzsdét: a héten Elon Musk írt ki Twitteren annyit, hogy "szeretem az Etsy-t", és a cég papírjai máris megmozdultak, bár közel sem akkorát, mint pár hete, amikor a Signalt dicsérte a platformon. Az üzenetküldő app egyébként nincs is a tőzsdén, egy alapítvány üzemelteti, de Musk szimpátiája a Gizmodo cikke szerint elég volt ahhoz, hogy egy azonos nevű cég értékelése 5 100 százalékkal nőjön. Musknak érdemes óvatosan bánnia a platformmal: ahogyan arról korábban beszámoltunk, volt, hogy azt írta, hogy "A Tesla részvények túlértékeltek SZVSZ" , és a cége máris 14 milliárd dollárral kevesebbet ért. Ráadásul az ilyen megjegyzéseinek nem csak a részvényesei nem örülnek: a pénzügyi hatóságoknak húszmillió dollárt kellett fizetnie, és a Tesla elnöki posztjáról is le kellett, hogy mondjon a kihágásai miatt.

Az Ars Technica cikke szerint a fórumozók nem számíthatnak hasonló retorziókra, a legnagyobb büntetésük az lehet, hogy amikor kifullad a lendület, ugyanilyen gyorsan vissza is esik a részvényeik ára. Azt viszont, hogy az a kifulladás mikor is jön el pontosan, nehéz megbecsülni, hiszen az online kereskedési platformok egyre nagyobb népszerűsége, a gyors és impulzív adás-vétel lehetősége, a kriptovalutáknál is tapasztalható fel-fellángoló lelkesedés hatalmas pénzeket mozgathatnak meg.

(Fotó: Michael M. Santiago/Getty Images, Dan Keck/Flickr)

További cikkek a témában:

A hidrogén lesz a következő évtizedek legjövedelmezőbb üzlete - mondja az USA egyik legnagyobb befektetési bankja "Olyan, mint az okostelefonpiac volt 2007 előtt" - írja a Bank of America a legújabb elemzésében a hidrogénpiacról.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.