A BMW is felszáll a hidrogénexpresszre

2020 / 05 / 13 / Rácz Tamás
A BMW is felszáll a hidrogénexpresszre
A BMW is készül a hidrogénkorszakra. Online sajtótájékoztatón mesélték el, mik a terveik, mikor jön az első, megvásárolható vízpárát eregető BMW autó.

A vírushelyzethez alkalmazkodva a BMW müncheni helyszíni sajtókonferencia helyett online sajtótájékoztatót tartott a hidrogénalapú mobilitással, üzemanyagcellás autózással kapcsolatot fejlesztéseikről, terveikről. Így aztán sajnos nem láthattunk élőben sem igazi prototípust, sem BMW-emblémás hidrogéncellát vagy tartályt, be kellett értenünk egy ppt-bemutatóval a jövőről.

A lényeg: a BMW-nek már marketing-jelmondata is van a jövő autózására, a fenntartható egyéni mobilitásra. Ez a Power of choice, ami egy kicsit nehezen fordítható le magyarra, de arra utal, hogy a vásárlók a jövőben megválaszthatják, milyen célra milyen hajtással akarnak autót venni. Hiszen a városi autózásra a tisztán elektromos, a hosszú távú utazásra nagy, nehéz járművel a hidrogéncellás autó az igazi. Gazdasági okokból viszont még valószínűleg jó sokáig velünk maradnak a hibrid vagy akár tisztán belsőégésű motoros autók is. Az ügyfél dönt.


A BMW-nek több mint 40 év tapasztalata van már a hidrogénautózással

Ma már elnökhelyettesi szinten szerepel a BMW managementjében a hidrogénalapú mobilitás

A nagy, nehéz, hosszú utakra tervezett autóknál válhat be a hidrogénhajtás. Itt praktikusabb néhány kiló sűrített gázt betenni a kocsiba jó néhány mázsa akkumulátor helyett, az akkumulátor cipelésének extra energiaigényét elhagyva pedig gazdasági fedezetet kaphatunk a hidrogén gyártásához szükséges extra energiaátalakítások költségéra.

Ez persze nem igaz teljes egészében, első körben igenis az autógyártó dönt. A BMW például eldöntötte, hogy mivel a hidrogénautózás elsősorban a nagy tömegű, nagy méretű autóknál jelenthet gazdaságosabb megoldást, mintha hatalmas és dögnehéz akkumulátorral szerelnénk fel ezeket a kocsikat, az X5-ös szabadidőautóból készít hidrogénnel hajtott változatot. Munkanevén ez a BMW X5 iNext Hydrogen, amelyből 2022-ben már az utakra kerülnek az első prototípusok.

A német márka a Toyotával kötött technológiai transzfer-megállapodást a saját hidrogénautója megalkotásához, technikailag semmi forradalmi újdonságot nem várhatunk az BMW első igazi, sorozatgyártásra tervezett hidrogénautójától. 700 baros, a mai kutakról simán tölthető hidrogéntartályok lesznek benne. A hidrogéncellát egy kicsi, 10 kWh alatti kapacitású lítium-ion pufferakkumulátor segíti majd, ha extra erőre van szükség és ez az akkumulátor tárolja el a lassítások során visszanyert energiát. A tartályokba hat kilogramm hidrogén fér, ezzel 500 kilométeres hatótávot várhatunk majd a kocsitól, vegyes használatban.


A 2015-ös 5GT prototípus után a nagyobb, nehezebb és jóval erősebb X5-ösből készül el az a hidrogénautó, amelyből piaci termék is lehet

Ugyanilyen technika lapul a jelenleg futó négy, Európában több-kevesebb nehézséggel hozzáférhető hidrogénautóban is. Hiszen a Toyota Mirai, a Honda Clarity, a Hyundai Nexo már megvásárolható, a Mercedes GLC F-Cell-t pedig lízingelni lehet. Ezek szerint a BMW elkésett?

Nem igazán. Jelenleg körülbelül 180, elsősorban Németországban és Skandináviában működő kút alkotja azt a laza H2-töltőállomás-hálózatot, amink van Európában, így hidrogénautóval járni egyelőre korántsem tökéletes megoldás az egyéni mobilitásra. A BMW ezért nem is tervezi, hogy 2025 előtt felvegye árlistájára az iNext Hydrogen-t; a márka szerint (és szerintünk is) még legalább öt év kell, mire az európai hidrogén-töltőállomás-hálózat kibővül annyira, hogy valóban reális mobilitási alternatívát jelentsen egy hidrogénautó.

2030-tól pedig jöhetnek a hidrogénautók immár több kategóriában. Aki addig a márka másik jól eltalált marketingszlogenjét keresi, miszerint "sheer driving pleasure with zero emission" (hamisítatlan vezetési élmény, károsanyag-kibocsátás nélkül), kénytelen lesz beérni akkumulátoros elektromos BMW-kkel. Azok is jók, persze, de a hidrogénautónak egy nagy előnye biztosan lesz majd velük szemben: végre újra teljes joggal hívhatjuk bennük gázpedálnak a gázpedált!


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.