A Boston Dynamics 'legunalmasabb' robotja megkapta első igazi feladatát

2023 / 02 / 04 / Bobák Zsófia
A Boston Dynamics 'legunalmasabb' robotja megkapta első igazi feladatát
Stretch átvette az egyik legfárasztóbb részét a munkának a humán rakodómunkásoktól a DHL-nél.

A Boston Dynamics által 2021-ben bemutatott Stretch robot kifejezetten kereskedelmi forgalmazásra és rakodási munkákra készült, emiatt külső és funkciók tekintetében is valamivel kevésbé látványos, mint a cég többi, táncos videókban gyakran feltűnő gépe, de a gyakorlatiasabb célokra való felhasználhatóságával mégis messze megelőzi társait. Bár a négylábú Spot is sok helyen teljesít megfigyelői, biztonsági őri szolgálatot, de ezeknek a munkának a robotizálása, pontosabban egy robotkutya általi ellátása egyelőre még inkább kuriózumnak számít, míg Stretch olyan feladatot végez, aminek gépesítése sokkal hagyományosabbnak mondható: dobozokat pakol egy szállítócég telephelyén.

A DHL Supply Chain a gép első felhasználója és a Stretch-csel való együttműködést már meg is kezdték: a cég egyik telephelyén a robot a beérkező szállítmányok kartondobozait emeli és rakja át a megfelelő helyre, felszabadítva az emberi munkásokat a fizikailag megterhelő tevékenység alól. A robot, gyorsan elvégezhető telepítése után, önálló munkavégzésre képes, modellezi a szeme (kamerája) elé kerülő árut, majd tapadókorongos karjával felemeli és arrébb helyezi. A problémás helyzeteket is egyedül oldja meg, egy-egy leeső dobozt például gond nélkül megtalál és visszahelyez a futószalagra. A gépet ugyan az emberi munkásoknak kell a helyére vezetni és installálni és helyváltoztatást igénylő feladatok elvégzésére nem alkalmas, de amint elindítják a programját, a rakodást precízen és fáradhatatlanul intézi.

A Boston Dynamics korábbi leírása szerint Stretch teherbírása 22,5 kilogramm és óránként 800 dobozt tud elpakolni. Bár a DHL videója alapján lehetséges, hogy egyelőre valamivel lassabban végzi a munkát, mint egy gyakorlott rakodómunkás és az is kérdés, hogy a tapadókorongos megoldás minden típusú áruhoz alkalmas-e, vannak azonban előnyei is a gép alkalmazásának: egészen magasan lévő dobozokat is elér és az akkumulátora lemerüléséig (8-16 óráig) non-stop dolgozik, ami különösen a nagyforgalmú ünnepi időszakokban segíti a cég működését.

A Boston Dynamics szerint a raktárak automatizálásának szükségessége a járványidőszakban mutatkozott meg igazán és az ellátási láncok akadálytalan üzemeltetésére egyre több cég alkalmazkodik a megváltozott környezethez és áll át a manuális munkavégzésről a gépek használatára. Stretchet a DHL a közeljövőben egyre több telephelyén fogja alkalmazni és a Robot Report beszámolója szerint az NFI logisztikai cég is elkezdi tesztelni a raktáraiban a gépet még 2023 folyamán.

(Fotó: Boston Dynamics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.