Bemutatta legkevésbé boston dynamicsos robotját a Boston Dynamics

2021 / 04 / 02 / Bobák Zsófia
Bemutatta legkevésbé boston dynamicsos robotját a Boston Dynamics
Stretch, aki Handle utódja, Spot és Atlas alkatrészeiből áll és egész nap dobozokat fog pakolni. Handle nem dolgozik többet, helyette táncvideókat készít majd. Stretch kívülről kevésbé tűnik szórakoztatónak, mint a többiek, de a látszat néha csal.

Amióta a rendkívül agilis robotjairól ismert Boston Dynamics a gépek kereskedelmi értékesítésébe is belekezdett, már nem csak a különleges képességek demonstrálására, hanem a hétköznapokban használható funkciók fejlesztésére is hangsúlyt kell fektetnie. Míg Spot eleinte katonai teherhordónak készült, tehát volt valamilyen valódi feladata, addig például a két lábon járó Atlasról nehezen elképzelhető, hogy valaha is házi felszolgáló vagy takarító lesz belőle.

Végül Spot sorsa is máshogy alakult, ahelyett, hogy a hadseregben szolgálna, eleinte gyors mozgásával hívta fel magára a figyelmet, később pedig építkezéseken, olajfúrótornyokon és Csernobilban vetették be. Amióta szélesebb rétegek számára is elérhetővé tették, azóta még tovább bővült a repertoárja és időnként már a szennyes összeszedését vagy ásást is vállal. A cég robotjai közül a furcsa madárra hajazó Handle állt a legközelebb ahhoz, hogy egyszerű, raktárakban dolgozó géppé avanzsáljon, de végül nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, a dobozok pakolása túl sokáig tartott a használatával.

A cég emiatt egy évvel ezelőtt elkezdte megépíteni Stretch-et, amely Atlas mozgására épít és Spot alkatrészeiből áll.

A robotot négy napja mutatták be, de egyelőre csak tesztelésre fogják használni, kereskedelmi értékesítése 2022-ben kezdődik majd. Kevin Blankespoor, Handle és Stretch fejlesztői csapatának főmérnöke az IEEE Spectrumnak elmondta, a gép ugyan némileg unalmasabbnak néz ki, mint kollégái, de belül így is sok olyan technológiával van felszerelve, amely az átlagos, raktárakban használt gépektől megkülönbözteti. Ilyen maga a kar alkalmazása, amely általában nem része a rakodó robotoknak, a szoftverek, melyeket a Boston Dynamics a két- és négylábú gépein is használ vagy a különösen mozgékony csukló, amely ugyanabból az alkatrészből áll, mint Spot csípője. Stretch munkanapja azonban tényleg egyhangúbb lesz, mint például a robotkutyáé, mivel egész nap a telepeken és a teherautók hátuljában fogja le- és felpakolni az árut.

A gép félig automatizált, vagyis egy munkásnak oda kell rá figyelnie, hogy a megfelelő irányban álljon és az ajtókat is ki kell nyitni előtte, de a munka nehéz részét, a súlyos rakomány mozgatását már egyedül oldja meg. Átlagban óránként 800 dobozt tud elpakolni, egyenként 22,5 kilogramm teher megemelésére képes, ami nagyjából egy jó fizikumú munkás teherbírásának felel meg. Mivel a raktári munka egyik legfárasztóbb és legtöbb sérüléssel járó része az áru mozgatása ezért Stretch nagy segítséget jelenthet az emberek számára.

És hogy mit csinál addig Handle, amíg utódja a telepeken dolgozik? Blankespoor szerint innentől az ő feladata leegyszerűsödik: táncvideókban és egyéb kreatív projektekben fog szerepelni, hiszen ha a dobozokat nem is tudja olyan eredményesen pakolni, de a mozgás jól megy neki, ahogy azt a tavaly decemberi, Spottal és Atlasszal közös koreográfiában is bemutatta.

Ez is érdekelhet:

A Boston Dynamics robotjai olyan önfeledten táncolnak, mintha nem is 2020 lenne Patrick Swayze is megirigyelné ezeket a táncmozdulatokat.
Megvehetjük Spot kutyát, de nem használhatjuk se fegyverként, se otthoni szórakoztatásra, se rakétatechnológia fejlesztésére Ha valaki éppen ezekre a célokra rendelt volna magának egyet, akkor gondolja újra, a Boston Dynamics ugyanis kiemeli, hogy csakis jótékony célokra szánja a robotot, valamint azt is, hogy gyerekek és háziállatok közelében veszélyes lehet a működése.
Spot, a robotkutya Csernobilban szaladgált A Boston Dynamics négylábú robotja ideális eszköz a sugárszennyezett területek felmérésére, megtisztításuk előkészítésére.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.