A brit orvos, aki életelixírt főzött, és 148 évesen halt meg

2022 / 09 / 07 / Felkai Ádám
A brit orvos, aki életelixírt főzött, és 148 évesen halt meg
Jelenleg senkiről sem tudunk, aki ilyen sokáig élt volna, ráadásul az orvos korában, a 17. században a várható élettartam mindössze 30-40 év volt.

Túlélni hét uralkodót és két királyi dinasztiát? Nem kis teljesítmény, amire az átlagos középkori polgárnak gyűszűnyi esélye volt – épp ezért is érdekes egy Hertfordshire-ben található sírkő, mely szerint egy William Mead nevű orvos 1652. október 28-án, 148 évesen, kilenc hónaposan, három hetesen és négy naposan hunyt el.

Habár a sírkőnek már ez a napra pontos életkor-meghatározása is furcsának tűnhet, még tovább árnyalja a képet, ha megtudjuk, hogy dr. Mead rengeteg csodaszert forgalmazott életében – így bizony életelixírt is. A sírkő egyébként Ware város temetőjében található, amely Londontól 24 km-re helyezkedik el, és ahol dr. Mead amolyan helyi legenda lett. Mielőtt azonban elrohannánk Ware-be életelixírt keresni, nem árt tudni, hogy a sírkő mögött inkább pofátlanul frappáns marketing állhat, és nem annyira a modern gyógyszeripart is leköröző technológiai titok.

Jó bornak ugye nem kell cégér, jó életelixír mögött azonban nem árt, ha áll egy ütősebb sírfelirat – nagyjából ezzel az elvvel foglalható össze a legvalószínűbb forgatókönyv, amely a bámulatos 148 éves kort magyarázza.

Mint arra az IFLScience cikke rámutat, az orvos halálát követően valaki jó eséllyel marketing-lehetőséget látott a sírkőben. Erre utal az is, hogy egy, a The Gentleman's Magazine 1731 és 1800 közötti időszakában megjelent Hertfordshire-re vonatkozó összes említést tartalmazó könyvben, a „The Mead Family Of Ware” című bejegyzés arról ír, hogy egy vizsgálat során kiderült, hogy a sírkövön lévő feliratot megújították. Az eredeti táblát, amely olvashatatlanra kopott, a templom északi ajtajának lépcsőjére helyezték át. Ekkor a Mead család többi sírkövét is „a régi templomkert szélére” helyezték át, de a híres dr. Mead sírköve továbbra is „a fűvel egy szintben hever a templomtól délre”. A cikk kitér arra is, hogy Mead valószínűleg kapcsolatban állt a „Dr. Mead szabadalmaztatott gyógyszereivel”, amely amolyan gyógyszermárka volt, amit a 19. században Ware városában a High Street vegyészei árultak. Ez a tény magyarázhatja azt is, hogy szemben a többi sírfelirattal, ez miért maradt meg ennyire szépen gondozott állapotban – mivel ez szolgált az életelixír reklámjaként.

Azt nem tudni, hogy a sírfelirat kinek az ötlete lehetett – még Mead találta ki életében, esetleg a felesége a halála után, vagy netán a vegyészek? Az viszont biztos, hogy inkább lehet szó tehát ügyes reklámról, mint ténylegesen megélt 148 éves (két hónap híján 149!) életkorról.

(Kép: Flickr/Rodrigo Sandoval)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.