A brit orvos, aki életelixírt főzött, és 148 évesen halt meg

2022 / 09 / 07 / Felkai Ádám
A brit orvos, aki életelixírt főzött, és 148 évesen halt meg
Jelenleg senkiről sem tudunk, aki ilyen sokáig élt volna, ráadásul az orvos korában, a 17. században a várható élettartam mindössze 30-40 év volt.

Túlélni hét uralkodót és két királyi dinasztiát? Nem kis teljesítmény, amire az átlagos középkori polgárnak gyűszűnyi esélye volt – épp ezért is érdekes egy Hertfordshire-ben található sírkő, mely szerint egy William Mead nevű orvos 1652. október 28-án, 148 évesen, kilenc hónaposan, három hetesen és négy naposan hunyt el.

Habár a sírkőnek már ez a napra pontos életkor-meghatározása is furcsának tűnhet, még tovább árnyalja a képet, ha megtudjuk, hogy dr. Mead rengeteg csodaszert forgalmazott életében – így bizony életelixírt is. A sírkő egyébként Ware város temetőjében található, amely Londontól 24 km-re helyezkedik el, és ahol dr. Mead amolyan helyi legenda lett. Mielőtt azonban elrohannánk Ware-be életelixírt keresni, nem árt tudni, hogy a sírkő mögött inkább pofátlanul frappáns marketing állhat, és nem annyira a modern gyógyszeripart is leköröző technológiai titok.

Jó bornak ugye nem kell cégér, jó életelixír mögött azonban nem árt, ha áll egy ütősebb sírfelirat – nagyjából ezzel az elvvel foglalható össze a legvalószínűbb forgatókönyv, amely a bámulatos 148 éves kort magyarázza.

Mint arra az IFLScience cikke rámutat, az orvos halálát követően valaki jó eséllyel marketing-lehetőséget látott a sírkőben. Erre utal az is, hogy egy, a The Gentleman's Magazine 1731 és 1800 közötti időszakában megjelent Hertfordshire-re vonatkozó összes említést tartalmazó könyvben, a „The Mead Family Of Ware” című bejegyzés arról ír, hogy egy vizsgálat során kiderült, hogy a sírkövön lévő feliratot megújították. Az eredeti táblát, amely olvashatatlanra kopott, a templom északi ajtajának lépcsőjére helyezték át. Ekkor a Mead család többi sírkövét is „a régi templomkert szélére” helyezték át, de a híres dr. Mead sírköve továbbra is „a fűvel egy szintben hever a templomtól délre”. A cikk kitér arra is, hogy Mead valószínűleg kapcsolatban állt a „Dr. Mead szabadalmaztatott gyógyszereivel”, amely amolyan gyógyszermárka volt, amit a 19. században Ware városában a High Street vegyészei árultak. Ez a tény magyarázhatja azt is, hogy szemben a többi sírfelirattal, ez miért maradt meg ennyire szépen gondozott állapotban – mivel ez szolgált az életelixír reklámjaként.

Azt nem tudni, hogy a sírfelirat kinek az ötlete lehetett – még Mead találta ki életében, esetleg a felesége a halála után, vagy netán a vegyészek? Az viszont biztos, hogy inkább lehet szó tehát ügyes reklámról, mint ténylegesen megélt 148 éves (két hónap híján 149!) életkorról.

(Kép: Flickr/Rodrigo Sandoval)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.