A British American Tobacco növényi alapú koronavírus-vakcinán dolgozik

2020 / 04 / 04 / Justin Viktor
A British American Tobacco növényi alapú koronavírus-vakcinán dolgozik
A BAT arra összpontosította hatalmas erőforrásait - melyek felhasználásával járványmentes időkben olyan termékeket állít elő amelyek egész világon dohányosok milliói számára veszélyt jelentenek - hogy szembeszálljon a globális világjárvánnyal.

Hihetetlen számok

A cigarettagyártó szerint a dohánynövények gyorsabb és biztonságosabb hatóanyag-fejlesztést kínálnak. A vállalat, - mely több vezető cigarettamárka gyártója, - közölte, hogy potenciális koronavírus-oltással rendelkezik dohánynövények felhasználásával.

"Ha a tesztelés sikeres, a BAT reméli, hogy a megfelelő partnerekkel és a kormányzati ügynökségek támogatásával júniustól kezdve hetente 1 - 3 millió adagot lehet belőle előállítani"

- mondta a cég.

A londoni tőzsdén jegyzett vállalat a bejelentést arra használta, hogy világgá kürtölje dohányipari birodalmának pozitív vonatkozásait, mondván, hogy az „új, gyorsan növekvő dohánynövény-technológia” juttatta őket helyzeti előnyhöz, az oltás kidolgozásában, a többiek előtt. 

"A dohánynövények a hagyományos módszerekhez képest gyorsabb és biztonságosabb oltóanyag-fejlesztés lehetőségét kínálják"

- tették hozzá.

Pre-klinikai tesztelés

A BAT közleménye szerint amerikai biotechnológiai leányvállalatuk, a Kentucky BioProcessing (KBP) már a pre-klinikai tesztelésnél tart, és az oltáson nonprofit alapon dolgoznak. A KBP-t 2014-ben vásárolta meg a dohánygyár, a cég korábban az Ebola kezelésén dolgozott. 

A BAT szerint az ő munkájuk "potenciálisan biztonságosabb , mivel a dohánynövények nem tudnak emberi kórokozókat befogadni, amelyek emberi betegségeket okozhatnának." 

Kijelentették, hogy kapcsolatba léptek az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségével, valamint az Egyesült Királyság Egészségügyi és Szociális Gondoskodási Minisztériumával, hogy „támogatást és hozzáférést kínáljanak a kutatáshoz azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a Covid-19 elleni oltás kidolgozását.”

Van hozzá dohányuk

Dr. David O'Reilly, a BAT tudományos kutatási igazgatója elmondta: „A vakcinák kidolgozása kihívásokkal teli és összetett munka, ám úgy gondoljuk, hogy jelentős áttörést értünk el a dohánynövény-technológiai platformmal, és készen állunk arra, hogy együtt dolgozzunk a kormányokkal és az összes az érdekelt féllel, hogy segíthessünk a Covid-19 elleni háború megnyerésében. A KBP egy ideje kutatja már a dohánynövény alternatív felhasználási lehetőségeit. Az egyik ilyen alternatív alkalmazás a növényi-alapú vakcinák kifejlesztése.” 

A BAT állítása szerint klónozták a koronavírus genetikai szekvenciájának egy részét, és kifejlesztettek egy potenciális antigént. Az antigént ezek után dohánynövényekbe helyezték szaporítás céljából, és a növények betakarítása után az antigént visszanyerték, megtisztították, jelenleg a pre-klinikai tesztelés folyik a részvételével. A dohányipari vállalkozás jellemzően kampánycsoportok kritikájának célkeresztjében áll, ideértve a fiatal és vonzó modelleket is, amelyek arra ösztönzik a fiatalabb generációt, hogy próbálják ki az e-cigarettákat és a vaping technológiát.

(Forrás: TheGuardian Képek: Unsplash)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.