A Burdzs Kalifa hamarosan elveszti a világ legmagasabb épületének címét

2023 / 11 / 14 / Bobák Zsófia
A Burdzs Kalifa hamarosan elveszti a világ legmagasabb épületének címét
A világ legmagasabb felhőkarcolójának szánt Jeddah Tower munkálatait 2018-ban állították le, mikor a kivitelező cég vezetőjét, Oszáma bin Láden féltestvérét letartóztatták. Az építési munkálatok újrakezdődnek és a több mint egy kilométer magas épület elkészülhet Szaúd-Arábiában.

A Dubajban található Burdzs Kalifa 2010-es átadása óta magáénak tudhatja a világ legmagasabb épületének címét, a rekordját eddig egy felhőkarcolónak sem sikerült megdönteni. Az épület 828 méterre magasodik a mellette található tó fölé és hotelek, wellness létesítmények és irodák mellett hatalmas területű luxuslakásoknak is helyet ad. Az épület azonban hamarosan elvesztheti elsőségét és egy másik torony veheti át a vezetést a világ legmagasabb épületeinek versenyében.

A Szaúd-Arábiában épülő Jeddah Tower konstrukciója némi csúszás után 2013-ban kezdődött el és közel egy évig tartott, mire az alapozást elkészítették hozzá. A torony nagyobb lesz, mint a Burdzs Kalifa és egyúttal ez lesz az első épület a világon, ami meghaladja az egy kilométeres magasságot. Az épület ötlete a szaúd-arábiai hercegtől és üzletembertől, Al Waleed bin Talal Al Saudtól származik, aki 2008-ban indította útjára a projektet, tervezőnek pedig az amerikai Adrian Smitht kérték fel, aki a Burdzs Kalifát is tervezte. Smith cége, az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture építésziroda a torony külalakját egy, a földből frissen kinövő növény formájára alakította ki, ami egyúttal a felhőkarcolók dizájnjának evolúcióját is jelképezi az iroda leírása szerint. A Jeddah Tower lakóegységeket és irodákat is magában foglal majd és a világ legmagasabban elhelyezkedő kilátója is itt nyílik meg az épület 157. emeletén. A torony különlegességét jelenti, hogy rendkívül komplex liftrendszer működik majd benne, ami 59 felvonóból áll: ebből 5 darab dupla, azaz kétemeletes lift lesz. A liftek nem haladnak rekordsebességgel, de 36 km/h-ás sebességükkel így is jócskán gyorsabbak lesznek egy átlagos felvonónál.

A Jeddah Tower konstrukciója körülbelül a harmadánál tartott, mikor szüneteltették az építési munkálatokat a kivitelező céggel való problémák miatt. Az építést a szaúd-arábiai építőipari konglomerátum, a Saudi Binladin Group vezette, amelyek elnöke Bakr bin Láden, Oszáma bin Láden féltestvére volt akkoriban. Bin Ládent 2017 végén letartóztatták egy széleskörű korrupcióellenes akció során, emiatt a torony építése is késlekedett 2018-tól kezdve. Később a járványhelyzet is további problémákat okozott a munkák újraindításában, de most úgy tűnik, hogy mégis felépülhet a felhőkarcoló és néhány éven belül már nem a Burdzs Kalifát tartjuk majd számon a világ legmagasabb épületeként. A Jeddah Tower kivitelezésére az épületet fejlesztő Jeddah Economic Company írt ki pályázatot, amit év végéig küldhetnek be a jelentkezők. A munkák a kivitelező cég kiválasztása után folytatódnak, de azt még nem lehet tudni, hogy hány évig tart a teljes építkezés.

(Fotó: Jeddah Economic Company)

A világ legmagasabb felhőkarcolója köré különleges metropoliszt terveznek A Burdzs Kalifa köré gyűrű alakú épületet terveztek, ahol az embereket felfüggesztett vasutak szállítják körbe.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.