A CERN kutatói 25 órás napok bevezetését javasolták, és ezzel megnyerték az április elsejét

2023 / 04 / 02 / Felkai Ádám
A CERN kutatói 25 órás napok bevezetését javasolták, és ezzel megnyerték az április elsejét
Így egy kicsit lassabban telik a rohanó idő – bolondoznak a tudósok.

A CERN az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a Nagy Hadronütköztető és a World Wide Web születési helye. A francia-svájci határon, Genftől kissé északra elhelyezkedő intézmény tehát a modern tudomány és technológia egyik legtekintélyesebb központja, ami viszont nem jelenti azt, hogy nem szeretnek bolondozni.

Sőt ami azt illeti, április elsejére jellemzően időzítenek valami tréfás sajtóközleményt – erre csak 2020-ban és tavaly nem került sor. Egyébként bolondok napján jelentették be, hogy részecskegyorsítót találtak a Marson, hogy felfedezték a Star Warsból ismert Erő létezését vagy csak azt, hogy mostantól az összes hivatalos közleményt comic sans betűtípussal teszik közzé.

Idénre azonban valami igazán hasznos elképzeléssel készültek, a 25 órás nap bevezetésével. Na de miért is lehet erre szükség? -- Mint azt a bolondos sajtóközlemény írja:

“A kísérlet során a cézium szökőkútórát – a világ egyik legpontosabb óráját – használták az SI-mértékegységek meghatározására és a koordinált univerzális idő (UTC) beállítására – vagyis a másodperc pontos mérésére cézium segítségével. Ezzel az órával együtt a BETA az Antianyaggyár által termelt anticézium atomokat is felhasználta, hogy összehasonlítsa a másodpercnek az anyag és az antianyag által adott két definícióját. A kettő átlagát alapul véve a tudósok azt mondják, hogy az időmérés pontosabb lehet, mint valaha.”

A cézium szökőkút (caesium fountain) tényleg létezik egyébként, és a segítségével a CERN a különböző időmérő intézeteknek és laboroknak nyújt rendkívül megbízható és pontos időmérést. Természetesen az Antianyaggyár sem puszta kitaláció:

A világ legnagyobb antianyaggyárában nem várt módon reagáltak az egzotikus atomok Az univerzum régóta kutatott titkát igyekszik feltárni a magyar kutatók részvételével zajló CERN kísérlet, amelyben antiprotont is tartalmazó héliumatomok viselkedését figyelik meg.

A cézium és az anticézium által mért idők átlagolása azt jelenti a kutatók szerint, hogy a nap hossza 24 óra, 56 perc és 24 másodpercre módosul. Ezt a hét folyamán felfelé kerekítenék 25 órára, hétvégén pedig lefelé (köszönjük szépen!). Mint a kutatók hozzáteszik, hála az antianyagnak, az idő így lassabban rohan majd. És hogy ennek milyen hatása lenne a gyakorlatban? Mint a cikk írja:

“Ez a mérés olyan időszakban történik, amikor sok országban vizsgálják a négynapos munkahét megvalósíthatóságát. „A napi plusz óra azt jelenti, hogy a heti 40 órás munkaidő könnyen megvalósítható, valamint egy háromnapos hétvége is” – mondja Anita Chronon, a HR osztály munkatársa. "A CERN munkatársai hétfőn már ki is próbálják az időmérés új módját."

A valóságban egy ilyen módosítás annyiban jó lenne, hogy papíron legalábbis lassabban öregednénk (sőt ha visszamenőleg is bevezetnénk, akkor még fiatalodhatnánk is), de a gyerekek épp azért lennének szomorúak, mert így többet kellene aludniuk karácsonyig és a születésnapjukig. Amiért viszont el kellene gondolkozni mégiscsak a 25 órás nap bevezetésén, az a svájci óraművesek kétségtelenül rendkívül szórakoztató tüntetése lenne a CERN főkapuja előtt – hiszen gondoljuk csak végig: nagy múltú mesterségüket teljesen újra kellene gondolni.

(Kép: Pixabay/SplitShire)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.