A csilipaprika csökkentheti a szívroham és a stroke-kockázatát

2019 / 12 / 24 / Justin Viktor
A csilipaprika csökkentheti a szívroham és a stroke-kockázatát
Először is Boldog karácsonyt minden kedves Rakéta olvasónak! Másodszor, remélhetőleg mindenkinek jut ma este finom halászlé és rántott harcsa, avagy azok vegán megfelelői. Ha nemcsak az ízeket, de az egészségünket is szeretnénk feldobni egy kicsit, bánjunk bátran hozzáadott csilivel, mert a legújabb eredmények szerint csökkenti a szívroham és a stroke-kockázatát.

Orvosi megközelítés

A rendszeres csilipaprika fogyasztás csökkentheti a szívroham és agyvérzés okozta elhalálozás kockázatát - állítja egy egy új tanulmány. A kutatók nyolc év alatt 23 000 ember egészségi állapotát követték Olaszországban, és megállapították, hogy azoknak, akik hetente legalább négyszer etettek chili paprikát, 40 százalékkal alacsonyabb a szívroham halálának kockázata, és több mint 50 százalékkal alacsonyabb a stroke halálozási kockázata. A tanulmányt az American Cardiology Journalban (ACJ) publikálták.

"Érdekes tény, hogy a halálozási kockázat csökkenése független volt az alkalmazott étrend típusától" - mondta a tanulmány szerzője, Marialaura Bonaccio, a Mediterrán Neurológiai Intézet epidemiológusa.

"Más szavakkal: valaki betarthatja az egészséges mediterrán étrendet , másvalaki kevésbé egészségesen táplálkozhat, de a chili paprika mindegyikükre egyformán kifejti jótékony hatásait"

- tette hozzá. 

Villával, kanállal történő megközelítés

A csilinek szinte csak jó tulajdonsága ismert, bár túlzásba vinni nem szabad a fogyasztását.  Ez a népszerű konyhai alapanyag gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban, és dugig van C-vitaminnal is (háromszor annyi van benne, mint a narancsban). Hatóanyaga a  kapszaicin ami, mint magukra valamit is adó paprikák esetében, az erekben található. A paprika csípőssége a szár felé haladva erősödik. A konyhában nagyjából bármit tehetünk vele, mert a hideg és a forróság is hidegen hagyja, nem sérül a vegyület, megtartva így pozitív tulajdonságait.

És mivel a csili ennyire egészséges, ez a cikk nem lenne teljes recept nélkül.  Ha már a vegán konyhai királyságokat is emlegettük, kedvezzünk most kicsit a hús nélkül élőknek, és idézzük ide a közelgő Újév alkalmából az adekvát lencseételt, a Rakéta szerzőjének egyik kedvenc konyhájából. Íme a "Chili con lencse."

(Forrás: WebMD Képek: Pxhere)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.