A rendszeres csilipaprika fogyasztás csökkentheti a szívroham és agyvérzés okozta elhalálozás kockázatát - állítja egy egy új tanulmány. A kutatók nyolc év alatt 23 000 ember egészségi állapotát követték Olaszországban, és megállapították, hogy azoknak, akik hetente legalább négyszer etettek chili paprikát, 40 százalékkal alacsonyabb a szívroham halálának kockázata, és több mint 50 százalékkal alacsonyabb a stroke halálozási kockázata. A tanulmányt az American Cardiology Journalban (ACJ) publikálták.
"Érdekes tény, hogy a halálozási kockázat csökkenése független volt az alkalmazott étrend típusától" - mondta a tanulmány szerzője, Marialaura Bonaccio, a Mediterrán Neurológiai Intézet epidemiológusa.
"Más szavakkal: valaki betarthatja az egészséges mediterrán étrendet , másvalaki kevésbé egészségesen táplálkozhat, de a chili paprika mindegyikükre egyformán kifejti jótékony hatásait"
- tette hozzá.
A csilinek szinte csak jó tulajdonsága ismert, bár túlzásba vinni nem szabad a fogyasztását. Ez a népszerű konyhai alapanyag gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban, és dugig van C-vitaminnal is (háromszor annyi van benne, mint a narancsban). Hatóanyaga a kapszaicin ami, mint magukra valamit is adó paprikák esetében, az erekben található. A paprika csípőssége a szár felé haladva erősödik. A konyhában nagyjából bármit tehetünk vele, mert a hideg és a forróság is hidegen hagyja, nem sérül a vegyület, megtartva így pozitív tulajdonságait.
És mivel a csili ennyire egészséges, ez a cikk nem lenne teljes recept nélkül. Ha már a vegán konyhai királyságokat is emlegettük, kedvezzünk most kicsit a hús nélkül élőknek, és idézzük ide a közelgő Újév alkalmából az adekvát lencseételt, a Rakéta szerzőjének egyik kedvenc konyhájából. Íme a "Chili con lencse."
(Forrás: WebMD Képek: Pxhere)