A Curiosity lefényképezett valamit a Marson, ami egy kapura emlékeztet

2022 / 05 / 12 / Felkai Ádám
A Curiosity lefényképezett valamit a Marson, ami egy kapura emlékeztet
A kép elkezdett a közösségi médiában is cirkulálni, és annyi biztos, hogy valóban a NASA-tól származik, és a Curiosity marsjáró készítette május 7-én.

A különleges sziklaformációk idegen égitesteken könnyen beindítják bárki fantáziáját. Tavaly év végén például a kínai rover fényképezett valamit a Holdon, ami elsőre egy kunyhóra emlékeztetett – mint utóbb kiderült, természetesen nem az volt.

A Marson azonban annyi rover tevékenykedik, és küld képeket, hogy ezeken óhatatlanul is akad valami érdekesség már a nagy számok törvénye miatt is. A legutóbbi ilyen képről (hosszú idők óta a legérdekesebbről), ami elsőként a közösségi felületeken kezdett el terjedni, egyebek közt az IFLScience is írt.

A két képet valóban a NASA Curiosity járműve készítette május 7-én a Mast Camera (Mastcam) rendszerével, a NASA archívumában például itt érhető el az alább látható kép – ez egyébként a legnagyobb felbontású fotó az érdekes formációról, vagy ahogy lelkes konteósok állítják, a „kapuról”.

A GIGAPAN oldalon megtekinthető ez a hely egy színezett és jobb minőségű képen, igaz, más perspektívából.

Azt mindenképp el kell ismerni, hogy ez a kép első pillantásra valóban elég izgalmas, sőt talán az izgalmas sziklaformációk okozta optikai csalódások közül is kiemelkedik az eddig a különböző égitesteken készült felvételek közül. Ám ahogy sajnos a Holdon található kunyhóban sem egy apró holdmanó üldögélt, úgy valószínűleg ez sem egy bejárat a kis zöld emberkék tanácstermébe, egyszerűen csak egy sziklavájat, amely úgy fest a fekete-fehér felvételen ebből a szögből, mint Mória kapuja. Legalábbis eddig százból százszor a sziklaformáció győzött, mint megoldás az egzotikusabb magyarázatokkal szemben.

(Kép: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.