A kínai holdjáró közelebbi felvételt készített a Holdon fényképezett titokzatos kőzetről, amelynek nyúl alakja van

2022 / 01 / 08 / Bobák Zsófia
A kínai holdjáró közelebbi felvételt készített a Holdon fényképezett titokzatos kőzetről, amelynek nyúl alakja van
A Jütu-2 közelebb jutott a december elején fényképezett szabályos alakú sziklához, amire immár jáde nyúlként utalnak a formája miatt.

A kínai űrügynökség Csang'o-4 missziójának holdjárója, a Jütu-2, által december elején fényképezett objektum hamar az érdeklődés középpontjába került, miután az ügynökség közzétette róla a képet, a formáció ugyanis egészen szabályos alakúnak tűnt a távoli horizonton felbukkanva.

A "titokzatos kunyhóként" elhíresült objektumról korábban is lehetett tudni, hogy valójában egy kőzetdarab, de eddig a Jütu-2-nek nem sikerült újabb felvétellel közelebbi információkat szolgáltatnia a szikláról, mivel az odatartó útját jelentősen meghosszabbította az előtte elterülő kráterek elkerülésére tett manőverek kivitelezése, valamint a tény, hogy a holdjáró egyébként sem tud túl gyorsan haladni több okból kifolyólag: többek között az általa szállított megfigyelőeszközök, kamerák és spektrométerek miatt, amelyeket időről-időre használatba is vesz, de az útvonal kiválasztásának metódusa is a lassítja a közeledés ütemét.

"Vezetés után a holdjáró képeket készít a térhatású panoráma felvételért, majd az irányítócsapat topografikus térképet hoz létre, amely a holdjáró közelében lévő akadályokat és a lejtőket mutatja."

- magyarázta Phil Stooke, a Nyugat-Ontarioi Egyetem professzora a Space-nek decemberben - "Elemzik a térképet és kiválasztják az irányt a következő úthoz. Ez utanként maximum 8-10 méterre határolja be őket és mindez időbe telik."

A Jütu-2, amelynek bizonyos időközönként a fagyos holdi éjszakát is ki kell várnia, mielőtt tovább folytathatja tevékenységét (a körülbelül 14 földi napig tartó időszak alatt alvó módba kerül a rover), végül eljutott a légvonalban az eredeti fénykép készítésének helyszínétől mindössze nyolcvan méterre található kőzethez, amelyet a második alkalommal már tíz méter közelségből fotózott le. A Xinhua állami hírügynökség tegnap számolt be a holdjáró eddig elért eredményeiről, elmondásuk szerint csütörtök éjfélig a jármű 1003,9 métert tett meg összesen a Hold felszínén a Kínai Nemzeti Űrügynökség adatai alapján. A rover eközben felvételt készített a szabályos kőzetről is, amely közelebbről megvizsgálva valójában nem is tűnt olyan egyenletesnek, inkább egy nyúlra, egészen pontosan a jáde nyúlra hasonlított a felszínén található mintázatok miatt a beszámoló szerint.

A jáde nyúl megnevezés a Jütu-2 kínai nevére is referál, amelynek jelentése Jáde Nyúl-2, ez pedig az ősi kínai mítosz egyik szereplőjére, a Holdon élő jáde nyúlra utal, aki Chang’e istennő elválaszthatatlan jóbarátja és a halhatatlanság elixírjének elkészítésén dolgozik a legenda szerint.

A holdjáró a következő napokban alaposabban is szemügyre veszi a kőzetet és a mögötte található krátert, és folytatja misszióját, amelynek célja a Hold távolabbi régióinak feltérképezése. A Holdon vagy Marson talált kőzeteket egyébként nem csak a kínai űrügynökség hasonlítja élőlényekhez és más objektumokhoz, a NASA kutatói is rendszeresen tesznek közzé olyan képeket, amelyeken valamilyen állat/ tárgy alakjára távolról emlékeztető formával rendelkező kőzet látható, az emberi fantázia pedig néha egészen felnagyíthatja a képzelt hasonlóságokat. 2014-ben például egy fánkot fotózott le az Opportunity, amelynek eredetéről a marsjáró tudományos csapatának vezetője, Steve Squyres elmondása szerint a kutatók között is vita bontakozott ki.

"Teljesen össze vagyunk zavarodva. Remekül érezzük magunkat. A csapatban mindenki vitatkozik és harcol egymással."

- nyilatkozta a felfedezéssel kapcsolatban.

Igaz, ebben az esetben nem a kőzet formája, hanem az elhelyezkedése volt a misztikum forrása, mivel a négy centiméteres kő néhány nappal a lefényképezése előtt még nem volt látható a későbbi helyéről készült képen. Az Opportunity segítségével a NASA munkatársai kiderítették, hogy a kőzet eredetileg egy nagyobb szikláról vált le, majd a marsjáró kerekei lökték arrébb, ezzel pedig hamar meg is oldódott a marsi "lekváros fánk" rejtélye.

(Fotó: Wikimedia Commons, Weixin, Mars Exploration Rover Mission/Cornell/JPL/NASA)

Különös, kocka alakú formációt talált a kínai holdjáró a Hold távoli oldalán A Jütu–2 fényképezte a furcsán szabályos formációt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.