A Curiosity túlélte eddigi legnehezebb útját a Marson

2023 / 08 / 05 / Bobák Zsófia
A Curiosity túlélte eddigi legnehezebb útját a Marson
A marsjáró éppen tizenegy éve landolt a Marson és a Jau elnevezésű krátercsoporthoz tartó útján a küldetésének eddigi legnagyobb akadályával szembesült.

A NASA Curiosity marsjárója 2011. november 26-án indult a Marsra, hogy adatokat gyűjtsön a bolygó kőzeteiről és a kiválasztott mintákat a fedélzetén található tudományos műszerekkel helyben analizálja organikus eredetű nyomok után kutatva. A rover missziójának fő célja annak kutatása, hogy a Marson létezhetett-e valaha mikrobiális élet, ennek érdekében a Curiosity-t a bolygó olyan területeire küldik, ahol nagyobb az esélye az erről árulkodó leletek felfedezésének, illetve az űreszköz olyan régiókba is ellátogat, amit még kevésbé térképeztek fel korábbi missziók alkalmával.

A rover tizenegy évvel ezelőtt, 2012. augusztus 5-én a Gale-kráter környékén landolt, ahová a felszín felett lebegő leszállóegység eresztette le, ami a feladat befejezése után távolabb repülve a felszínbe csapódott. A marsjáró azóta végzi munkáját a nehéz terepen, miközben a földi irányítóközpontból folyamatosan küldik számára az elvégzendő tevékenységeket és célhelyszíneket, valamint az útvonalakat meghatározó utasításokat, amelyeket a műveleteket megelőző napon juttatnak el a roverhez.

A NASA jelentése szerint az eddigi legnehezebb útjára idén májustól júliusig tartó időszakban került sor, de az űreszköz sikerrel teljesítette a távot.

A problémát a terület három jellemzőjének együttes hatása okozta: az öt kilométer magas Mount Sharp hegység lábától nem messze található Jau krátercsoport egyes emelkedői igen meredekek, apró szemcséjű kőzet borítja őket és emellett a talajban még nagy méretű kövek is megbújnak, potenciális akadályt képezve a marsjáró előtt. A Curiosity egyik irányítója, Amy Hale az emelkedőket szikladarabokkal teleszórt homokdűnékhez hasonlította, amiken az átjutás nem könnyű feladat még a Földön sem.

A marsjárót az eredetileg kijelölt útvonal helyett végül egy másik irányban küldték a Jau-hoz, egy olyan úton, ami a műholdas felvételek tanúsága szerint biztonságosabb és simább is volt. A több mint két hetes kitérő után a Curiosity sértetlenül érkezett meg a kráterekhez, ahol július végén elkészítette első képeit a formációról a Mastcam eszköz segítségével.

A felvétel utólagos színezése a NASA leírása szerint azt az árnyalatot adja vissza, amit az emberi szem érzékelne, ha a ugyanezekkel a fényviszonyokkal a Földön találkozna. A Curiosity következő kihívásának ideje is közeledik: legközelebb a Mount Sharp egy még magasabban lévő helyszínét keresi majd fel.

(Fotó: NASAJPL-Caltech/MSSS)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.