A Cyclorotor lesz az egyik legkülönösebb látvány az égen, ha elindulnak a légitaxi szolgáltatások

2023 / 06 / 07 / Bobák Zsófia
A Cyclorotor lesz az egyik legkülönösebb látvány az égen, ha elindulnak a légitaxi szolgáltatások
Az osztrák légi jármű speciális propellerekkel működik.

Az osztrák CycloTech már teszteli CycloRotor eVTOL-jának prototípusát, ami meghajtás tekintetében eltér a hagyományos eVTOL megoldásoktól - az üzemelést úgynevezett Voith Schneider Propellerekkel oldja meg, ami egy főként hajókon alkalmazott meghajtási rendszer és egyedülállóan jó irányíthatóságot biztosít a vízi, és a jövőben a légi járműveknek is. A propellerek a VSP esetében egy központi tengely körül mozognak, miközben rezgő mozgást is végeznek, vagyis a körbeforgó lapátok állásszöge periodikusan változik, így képezve a megfelelő felhajtóerőt. Az eVTOL-ok számára a fő előnyét a technológiának a kétféle repülési mód (a vertikális fel-, és leszállás, valamint az utazás közbeni horizontális haladás) közti váltás megkönnyítése jelenti.

Az ilyen rendszerrel felszerelt eVTOL-ok látványa különlegesnek ígérkezik, mivel a CycloRotor járművek egyfajta furcsa kerékkel ellátott repülő autónak tűnnek első látásra és nem 'szokványos' légitaxinak. A CycloTech járműveinek másik egyedi jellemzője, hogy a tervek szerint több, akár egyszerre 5 utas befogadására is alkalmasak lesznek. A cég a légitaxikon kívül az ipari célokra használható drónok és a személyes légi közlekedési eszközök fejlesztésén is dolgozik, így a kompakt és mozgékony járművek több területen is szolgálatot teljesíthetnek majd.

A CycloTech a beltéri repülési tesztjeit már évekkel ezelőtt megkezdte és lezajlottak az első kültéri akusztikus tesztek is, amelynek során kiderült, hogy a technológia a hatékonysága mellett meglehetősen halk működést is biztosít: a meghajtórendszer körülbelül 59 dBA zajt generál 100 méteres távolságból, tehát ilyen szintű zaj jut majd el a gyalogosokhoz, miközben a közelükben CycloRotorok szállnak.

Az eVTOL-ok zajszintjének kérdése érzékeny téma a leendő légitaxi szolgáltatások beindulása kapcsán, mivel az utcák szintjéhez a szokásosnál jóval közelebb zajló légi forgalom plusz zajterhelést jelent majd az amúgy is hangos és zsúfolt városok számára. A CycloTech elmondása szerint a járműveik által generált zajszint nem haladja meg sokkal egy átlagos beszélgetés hangerejét, de a jövőben még több tesztet és fejlesztést terveznek a még optimálisabb működés elérése érdekében.

(Fotó: CycloTech)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.