Felszállt a légitaxi, ami ugyanazt a technológiát használja, mint a balatoni kompok 2021 / 12 / 09 / Bobák Áron

Az osztrák CycloTech által kifejlesztett eVTOL úgynevezett Voith Schneider Propellereket használ, ami miatt úgy néz ki, mintha rotorok helyett valódi kerekei lennének. Maga a technológia a legkevésbé sem nevezhető high-technek, hiszen Ernst Schneider az 1920-as években állt elő a rendhagyó megoldással, amelynél a körbeforgó lapátok állásszöge periodikusan változik, így képezve megfelelő felhajtóerőt. A technológia előnye, hogy rendkívüli manőverezőképességet tesz lehetővé, ugyanakkor eddig jellemzően csak hajóknál használták - többek között a Tihany és Szántód között közlekedő balatoni kompok is ilyen propellerekkel vannak felszerelve. A 83 kilogrammos prototípussal elvégzett sikeres teszt után a CycloTech úgy tervezi, hogy továbbfejlesztik a CycloRotor névre keresztelt technológiát, amivel a végső céljuk egy ötszemélyes légitaxi megalkotása. A ciklikus rotorokban nem csak az osztrák gyártó látta meg a lehetőséget, hiszen júniusban az orosz kormány Fejlett Kutatási Alapítványa is bejelentett egy hasonló projektet, amelynek keretében egy Voith Schneider Propellerekkel felszerelt katonai légitaxit fejlesztenek Cyclocar néven. (IE, Borítókép: CycloTech)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.