Felszállt a légitaxi, ami ugyanazt a technológiát használja, mint a balatoni kompok 2021 / 12 / 09 / Bobák Áron

Az osztrák CycloTech által kifejlesztett eVTOL úgynevezett Voith Schneider Propellereket használ, ami miatt úgy néz ki, mintha rotorok helyett valódi kerekei lennének. Maga a technológia a legkevésbé sem nevezhető high-technek, hiszen Ernst Schneider az 1920-as években állt elő a rendhagyó megoldással, amelynél a körbeforgó lapátok állásszöge periodikusan változik, így képezve megfelelő felhajtóerőt. A technológia előnye, hogy rendkívüli manőverezőképességet tesz lehetővé, ugyanakkor eddig jellemzően csak hajóknál használták - többek között a Tihany és Szántód között közlekedő balatoni kompok is ilyen propellerekkel vannak felszerelve. A 83 kilogrammos prototípussal elvégzett sikeres teszt után a CycloTech úgy tervezi, hogy továbbfejlesztik a CycloRotor névre keresztelt technológiát, amivel a végső céljuk egy ötszemélyes légitaxi megalkotása. A ciklikus rotorokban nem csak az osztrák gyártó látta meg a lehetőséget, hiszen júniusban az orosz kormány Fejlett Kutatási Alapítványa is bejelentett egy hasonló projektet, amelynek keretében egy Voith Schneider Propellerekkel felszerelt katonai légitaxit fejlesztenek Cyclocar néven. (IE, Borítókép: CycloTech)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.