A digitálisnomád-vízum lett a világ új 'fegyverneme'

2021 / 04 / 08 / Perei Dóra
A digitálisnomád-vízum lett a világ új 'fegyverneme'
Hosszasan lehetne sorolni, mi mindent változtatott meg a pandémia kitörése, így többek között munkavégzési szokásainkat is. Félreértés ne essék, digitális nomádok már a koronavírus előtti időkben is léteztek (ők azok, a személyek, akik a távmunka és a modern technológia lehetőségeit kiaknázva egy laptoppal felszerelkezve a világ bármely pontjáról képesek dolgozni), egy ideje azonban a világ kitüntetett figyelmét élvezik.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Ugyanis egyre több ország állít ki úgynevezett digitálisnomád-vízumot, mondván, ha már egyszer a turizmus szünetel, akkor majd a fiatal tehetségek új életet lehelnek az adott desztinációba azáltal, hogy nem terhelik le a szociális ellátó-rendszert, viszont jól keresnek, és sokat is költenek utazásaik során, így segítve a helyi gazdaságot. A digitálisnomád-vízum ötletének éllovasa kétségkívül Észtország, ahol 2019 óta tárt karokkal várják a teches szektor szabadúszóit. Az észt belügyi tárca és a Jobbatical nemzetközi munkaközvetítő portál közösen fejlesztett digitális vízumával a világpolgárok 2019-től

háromszázhatvanöt napos munkavállalói engedélyt kaphatnak a balti államban,

illetve az okmány egyúttal kilencven napos turistavízumként is szolgál az Európai Unió teljes területén. A belügyminisztérium és a portál akkori közleménye szerint a vízum nem kötelezné helyi adófizetésre a nomádokat, a dokumentum ugyanakkor igazolná, hogy a származási és/vagy állandó lakhelyül szolgáló országukban nyilvántartott adófizetők. 2020-ban aztán a parlament elfogadta a törvényjavaslatot, és az alábbi alkalmassági feltételek megfelelése esetén a digitális nomádok bátran igényelhetik a vízumot: aktív munkaszerződéssel kell rendelkezniük egy Észtországon kívüli vállalattal, üzleti tevékenységüket saját, külföldön bejegyzett cégükön keresztül kell folytatniuk, vagy szabadúszóként tevékenykedniük, elsősorban külföldi ügyfelek megbízásából. Másodszor pedig havi jövedelmüknek el kell érnie a háromezer-ötszáznégy eurót.

Bár az észtek már rég rájöttek, hogy az innovatív cégeket és embereket érdemes kiszolgálni jó infrastruktúrával, kedvező adórendszerrel és pofonegyszerű, elektronikus ügyintézéssel, érdekesség, hogy Barbadoson mégis egy hónappal előbb bevezették a digitálisnomád-vízumot - írja a DigiDay. A "Barbados Welcome Stamp" ugyancsak tizenkét hónapos legális tartózkodást biztosít az igénylőknek, akiknek ugyan nem kötelező személyi vagy iparűzési adójukat Barbadoson fizetniük, éves jövedelmüknek viszont meg kell haladnia az ötvenezer dollárt, valamint egészségbiztosítást is kell kötniük.

Madeira ad otthont Európa első digitális nomád falujának

A sziget déli partján elhelyezkedő Ponta do Sol faluban, a John do Passos Kulturális Központ 2021 februárjától várja a digitális nomádokat ingyenes munkaterülettel, valamint szabad hozzáféréssel a Slack nevű online kommunikációs platformhoz, amely egy alkalmazásban helyettesíti, és egy helyen tárolja a munkahelyek kommunikációját, lehetőséget biztosít a szöveges és azonnali üzenetküldésre, ahogy az elektronikus levelezések is megoszthatóak rajta.

Ezzel segít a munka összehangolásában, bárhol is legyenek éppen a munkavállalók.

Ezenkívül ingyenes wifit is biztosítanak minden nap, reggel nyolc és este tíz óra között. A projekt helyi vállalkozásokkal is összefogott, így a nomádokat az ingatlanközvetítők, a szállodák és az autókölcsönzők is segítik Madeirán tartózkodásuk során. Az Euronews értesülései szerint a projekt februári indulásáig közel háromezren regisztráltak, a falu ugyanakkor összesen egyszerre száz nomádot fogad majd. Közleményük szerint a település ”tökéletes feltételeket kínál mindazon digitális nomádoknak, akik meleg időjárást, napsütést és békés életmódot keresnek a természet közelében.” 

 

A helyiek a projekttől azt várják, hogy a Madeiráról dolgozó digitális nomádok pozitív változást idéznek elő a szigeten,  ahol ha esetleg hosszabb időre is letáboroznak,  illetve  közösséget építenek, akkor ellensúlyozhatják a turizmus csökkenéséből és a szezonalitásából fakadó nehézségeket.

COVID-19-en innen és túl

Az UpThereEverywhere élménybeszámolói alapján az alábbi szempontokat vehetjük a legfontosabbak ahhoz, hogy egy adott ország szimpatikus célpont legyen a digitális nomádok számára: jó minőségű és stabil internet, megélhetési költségek (magas életminőség kevés pénzből), helyek, ahonnan dolgozhatnak, kellemes éghajlat/időjárás, életminőség, biztonság (beleértve a közlekedés biztonságát is), megfelelő egészségügyi ellátás, boldogság, a levegő minősége, tolerancia, szórakozási lehetőségek, pezsgő éjszakai élet. Ugyancsak fontos tényezőknek számítanak azok a jogi és adózási rendelkezések, amelyek lehetővé teszik a nemzetközi állampolgárok számára, hogy rövid vagy középtávon egy országban dolgozhassanak, valamint az olcsó szálláslehetőségek. A fenti kritériumok alapján a Digital Nomad Index felmérése szerint Kanada lehet a digitális nomádok kedvenc célállomása a Covid-19 utáni időszakban. (Magyarország a tizenkettedik helyen szerepel).

A TechMonitornak nyilatkozó Nicholas Bloom, a Stanford Egyetem gazdasági professzora szerint azonban egyelőre korai lenne általános trendnek kikiáltani a digitális nomád életformát, hiszen a pandémia lecsengése után a cégek többségénél a munkavállalóknak legalább három napot az irodában kell tölteniük.

Ilyen feltételekkel pedig nem lehet csak úgy egyik országból a másikba ugrálni.

A Digi Day cikke azonban másfajta képet fest a jövőről: eszerint a cégeknek idővel mindenképp stratégiát kell váltaniuk azzal kapcsolatban, hogy hogyan kívánják foglalkoztatni, na és persze megtartani munkavállalóikat. A tehetségekért folytatott küzdelem ugyanis most már nem csupán a cégek, hanem az országok között is zajlik, ami új kihívások elé állítja a piaci szereplőket, méghozzá világszerte.

(Fotó: Getty Images Hungary, Pixabay)

További cikkek a témában:

Lehet, hogy hamarosan már csak személyivel lehet regisztrálni a Facebookra Ausztráliában Egy parlamenti jelentés vetette fel az ötletet.

A WHO szerint a társadalom jelenleg öngólt lőne magának a vakcinaútlevél bevezetésével Vajon működhet megkülönböztetés nélkül egy vakcinaútlevél? A kérdés egyre több szakértőt foglalkoztat, közülük sokan mégsem az adatvédelemben - pontosabban annak hiányában - látják a legnagyobb rizikófaktort, hanem egy lehetséges új kasztrendszer kialakulásában, ami tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást Jegyet, bérletet, oltási könyvet kérjük szépen felmutatni! A Microsoft és az Apple is dolgozik az ügyön.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.