A Disney robotarca úgy pislog, úgy bámul, mint egy ember

2020 / 10 / 31 / Rácz Tamás
A Disney robotarca úgy pislog, úgy bámul, mint egy ember
A filmipari cég kutatási részlegének új demonstrációs robotfeje hátborzongatóra sikerült, így, ahogy van mehetne egy Halloween-horrorba.

Nehéz elvonatkoztatni a filmtörténelem gyilkos robotjaival szembeni borzongástól, ahogy a Disney Audio-Animatronikus büsztjét nézzük grimaszolni a videón. Pedig a filmstúdió szándéka ezúttal nem efféle közvetlen érzelmek kiváltása volt a közönségben, csupán egy tudományos munka eredményét mutatták be vele, amely az ember és a humanoid robot közti kommunikáció egyik fontos területére, a természetes mimika és a fej apró mozgásainak gépi imitációjára irányul.

Ennek a természetességnek a kulcsa a folyamatos interakció a kommunikációban, a reagálás a másik tekintetére. A robot nyakában lógó sztereokamera (amit első pillantásra nem lehet nem egy jól öltözött vámpír csokornyakkendőjének nézni) figyeli a gép beszélgetőpartnerét, a robot pedig igyekszik úgy reagálni az ember pillantásaira, gesztusaira, ahogy egy másik ember tenné. A kamera 30 centi és 10 méter közötti távolságot képes a feldolgozóprogram számára használható minőségben befogni, a szoftver pedig nemcsak a robot kiszemelt beszélgetőpartnerének arcát, hanem teljes testének mozgását, viselkedését alakítja digitális modellé, majd értelmezi, amit lát és elindítja a megfelelő reakciót.

A Disney kutatói jópofa kontextust is adtak a demonstrációs eszköz működéséhez. A robot egy idős bácsit "alakít", aki az ölében fekvő könyvet olvassa, de ha mozgást észlel a környezetében, felpillant a könyvből és megnézi, ki jár arra. Ha ismerőst vagy érdeklődő arcot lát, figyelni kezdi és kapcsolatot teremt vele, de ha egy idegen az, rosszalló arckifejezéssel bünteti, amiért megzavarta az olvasásban.

A robot viselkedésének életszerűségét olyan apró dolgok segítenek elérni, mint a lélegzés illúzióját keltő kis fejmozgások, a szem, szemhéj, szemöldök mellett az állkapocs apró mozgásai - és persze a kommunikációs képesség, a visszabiccentések, visszabólintások. A bámulórobot fejlesztésének tudományos hátteréről, a felhasznált hardverről, a gép működését meghatározó algoritmusról és a robot mozgatható elemeinek viselkedését kialakító szubrutinokról írt tanulmány itt olvasható.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.