A drog, amitől élő gépeket és alternatív valóságokat is lehet látni

2022 / 12 / 15 / Felkai Ádám
A drog, amitől élő gépeket és alternatív valóságokat is lehet látni
Sok felhasználó arról számol be, hogy a DMT által átélt hallucináció valóságosabb a valóságnál, mások alternatív valóságokba is átléptek az érzéseik szerint.

Az N,N-Dimetiltriptamin, ismertebb nevén DMT, egy pszichoaktív alkaloid, amely intenzív hallucinogén hatással rendelkezik. Dózistól és beviteli módszertől függően a DMT használata rövid, enyhe tripeket, vagy nagyon erős élményeket okozhat. Ezek az élmények gyakran a valóságtól való teljes elszakadással, illetve leírhatatlan spirituális/idegen lényekkel és világokkal való találkozásként kerülnek leírásra. A DMT a legtöbb országban illegális drognak számít.

Magyar orvosok felfedezése szerint az Ayahuasca fő pszichedelikuma segíti a sztrókbetegek gyógyulását Ismét a Semmelweis Egyetem kutatóinak sikereiről számolhatunk be, ezúttal a sztrók, avagy agyi infarktus okozta egészségkárosodás enyhítésében.

Egy új tanulmány most a drog különös hatásait összegezte – írja az IFLScience. A tanulmány szerzője, Stephen Kagan a DMT-felhasználók 100 tripjéről készült beszámolót vizsgált meg, amelyeket olyan forrásokból gyűjtöttek össze, mint a YouTube és az Erowid drogoktatási webhely.

Tanulmányában Kagan elemezte tehát ezen beszámolókat, és öt különböző kategóriába sorolta őket: helyek, tárgyak, entitások, érzések és attribútumok. Kagan úgy találta, hogy a beszámolók többsége összetett vizuális és szinesztetikus jelenségeket írt le, és sokan emlékeztek meg alternatív valóságokba történő átlépésről. Sok esetben úgy írták le mindezt, hogy az élmények inkább valóságosak, mint a valós élet. A tanulmány egyik érdekesebb megállapítása az volt, hogy az emberek milyen típusú entitásokkal találkoztak DMT használata közben. A leggyakrabban humanoid entitásokról számoltak be, amelyek az élmények 36%-ában jelentek meg, de más entitások is akadtak: „istenek”, „udvari bolond vagy bohóc”, „elfek és goblinok” és egy állítólag elég gonosz kategória: a „testetlenek”. Néhányan arról is beszámoltak, hogy „élő gépekkel” és kígyókkal vagy sárkányokkal találkoztak. Mint a tanulmányból kiderül ezekről az entitásokról:

„Néha földönkívüliként vagy családtagként jelennek meg, furcsa alakú testük vagy fejük van, végtagjaik extra ízületekkel rendelkeznek, esetleg szokatlan módon válnak el a testüktől. Ruházatuk a szkafanderektől a törzsi ruhákon át az ókori egyiptomi vagy görög ruházatokig váltakozott, az entitások bőre is többféle színű lehet: néha kék, vörös vagy akár arany. Nyelvük általában telepatikus volt vagy könnyen érthető.”

Sok esetben a DMT-trip során talált entitások útmutatóként működtek, bölcsességet közvetítettek a felhasználónak. A tanulmány azt is megállapította, hogy az emberek gyakran úgy írták le az entitásokat, mint amelyek önállóak, tehát függetlenek a DMT-felhasználó befolyásától.

Kagan eredetileg az entitások és a DMT-élmények helyszínei közötti kapcsolatok feltárására szánta a tanulmányt, de rájött, hogy ezt csak kategorizálással lehet megtenni. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a DMT-használattal kapcsolatos tapasztalatok nagyon változatosak, és további kutatásokra van szükség a szer és ennek az agyra gyakorolt hatásának a jobb megértéséhez.

Mint azt az IFLScience írja, mivel a növekvő mozgalmak a pszichedelikus szerek legalizálását szorgalmazzák, Kagan tanulmánya értékes betekintést nyújt a DMT-t használó emberek tapasztalataiba. A tanulmány eredményei potenciálisan felhasználhatók a pszichedelikus élmény jobb modelljeinek kidolgozására, amelyek segíthetik a terapeutákat abban, hogy jobban megértsék és együtt dolgozhassanak az ezekkel szerekkel élő emberekkel.

(Kép: Pixabay/KELLEPICS)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.