Magyar orvosok felfedezése szerint az Ayahuasca fő pszichedelikuma segíti a sztrókbetegek gyógyulását

2021 / 02 / 20 / Justin Viktor
Magyar orvosok felfedezése szerint az Ayahuasca fő pszichedelikuma segíti a sztrókbetegek gyógyulását
Ismét a Semmelweis Egyetem kutatóinak sikereiről számolhatunk be, ezúttal a sztrók, avagy agyi infarktus okozta egészségkárosodás enyhítésében.

Az Ayahuasca fő hatóanyaga

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Vascularis Neurológiai Tanszék csoportjának kutatói fedezték fel, hogy a dimetiltriptamin (DMT) csökkentette a sztrók során elszenvedett károsodást és javította a felépülést.A DMT egyébként híres anyag, az amazóniai esőerdők őslakosai mindig is használták a népi gyógyászatban, közkeletű nevén ez az Ayahuasca főzetének egyik fő hatóanyaga. A szer koncentrált formában hallucinogén hatású, ezért kábítószerként is ismert.

A DMT gyógyászati felhasználásának, és a kábítószerek tilalmát rögzítő jogszabályoknak történő megfelelés érekében a kutatók igyekeznek olyan dózisban is kiváltani vele a terápiás hatást, melynél még nem lépnek fel a hallucinációk. A kutatók a tervbe vett humán vizsgálatok elsődleges feladataként jelölték meg a potenciális hallucinogén mellékhatások kiküszöbölését, a terápiás hatás igazolásán túl. 

“Azt, hogy a DMT oxigénhiányos környezetben elősegíti a sejtek túlélését, Frecska Ede professzor debreceni kutatócsoportja igazolta először sejtvonalon, laboratóriumi körülmények között."

"A mi munkacsoportunk a sejteken kimutatott előzetes adatokra alapozva tervezte meg a vizsgálatait az agyi infarktus patkánymodelljén Nagy Zoltán professzor vezetésével” - mondta el Nardai Sándor adjunktus.

A szívbetegek szolgálatába állítja az MI-t a Semmelweis Egyetem találmánya Az intézmény kétszázötven éves jubileumát ünnepli a SEMMELWEIS-CRT score névre keresztelt döntéstámogató rendszerrel, ami összegyűjti a páciensek klinikai adatait, és azok alapján segíti a kezelőorvost a magasabb halálozási kockázattal járó, illetve körültekintőbb utánkövetést igénylő szívelégtelen betegek azonosításában.

Ha valaki "gutaütést kap", mindenki számára egyértelmű, hogy az agya sérült meg. Kevesebben tudják, hogy a szélütés (stroke) hátterében sokszor szívproblémák húzódnak meg. Hazánkban évente legalább tízezerre tehető a stroke halálos áldozatainak száma.

A köznyelvben infarktus alatt a szívizom elhalását értjük, de hasonló folyamatok játszódhatnak le az agyunkban is. Az agyi infarktus leggyakrabban úgy alakul ki, hogy a szív bal pitvarából kiinduló vérrög az agyba jutva elzárja annak egyik verőeres ágát. Mivel az idegrendszer sejtjei az oxigénhiányra nagyon érzékenyek, az agyszövetben gyorsan súlyos károsodások léphetnek fel.

Magyar kutatók fedezték fel az agyunk fenyegetésre reagáló idegsejtjeit A Semmelweis Egyetem kutatói egészen pontosan a fenyegetettségre adott reakció során kialakuló válaszadást szabályozó sejtcsoportot azonosították az emberi agyban.

Kanadai gyógyszerfejlesztés

A kutatók még nem tárták fel a DMT működésének hatásmechanizmusát, de az már bizonyos, hogy a sztrókot követő gyulladásos reakciót csökkenti, növeli a sejtek túlélését, és elősegíti az idegsejtek közötti kapcsolatok újjáalakulását, melyek létfontosságú tényezők egy agyi érkatasztrófát elszenvedett beteg esetében.

“A laboratóriumi állatokon végzett kísérletek során kiderült, hogy a DMT alkalmazásával nem csupán az agyi infarktus által érintett terület kiterjedése csökkent jelentősen, de a sztrók során megbénult végtagok mozgási képességei is sokkal gyorsabban regenerálódtak” - tette hozzá a kutató.

A Semmelweis Egyetem kutatóit az eredmények közzététele után közvetlenül megkereste a kanadai Algernon Pharmaceuticals Inc. gyógyszeripari vállalat, mely azóta a kutatás alapján kifejlesztett gyógyszeren dolgozik. A kutatásról szóló beszámoló az Experimental Neurology tudományos folyóiratban jelent meg.

(Forrás: BNNBloomberg, Semmelweis Egyetem Kép: Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Roska Botondé a 2019 évi Semmelweis Budapest Award egy látás-visszaállító terápiáért A Semmelweis Budapest Award a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi díja, amit 2019-ben Dr. Roska Botond a Bázeli Egyetem professzora, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet alapítója kapott.

Így is fertőzhet - újra egy világelső magyar felfedezés a koronavírusról A szegedi Pharmacoidea gyógyszerkutatással foglalkozó magáncég kutatói, Hudák Anett, Szilák László és dr. Letoha Tamás a koronavírus új fertőzési módjáról tettek közzé egy tudományos ellenőrzés előtt álló tanulmányt. Ebben arról számolnak be, hogy kutatási eredményeik szerint a koronavírus az eddig ismert mód mellett másképpen is képes bejutni az emberi sejtekbe.

Új magyar eredmény a koronavírus okozta tüdőhegesedés kezelésében A Semmelweis Egyetem és a hazai járványkórházak  november elejétől végeznek klinikai vizsgálatokat a tüdőhegesedés (tüdőfibrózis) fluvoxaminnal történő kezelésével. A kutatás résztvevői az egyetemen kívül, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs cég.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.