A Facebook azt mondja, hogy hamis a posztom. Miért? Mit tehetek?

2020 / 06 / 14 / Pőcze Balázs
A Facebook azt mondja, hogy hamis a posztom. Miért? Mit tehetek?
Nem csak Donald Trump idegeskedhet azon, hogy bizonyos platformokon hagyják azt beszélni, amit akar, míg másokon nem. Mi, magyar felhasználók is belefuthatunk abba, hogy egyszercsak valaki azt állítja egy bejegyzésünkről, vagy egy ismerősünk bejegyzéséről, hogy hamis.

A tüntetések miatt Amerika nagyvárosai lángokban állnak - már-már mint egy zombifilmben. Így gondolhatta legalábbis az MSNBC tévétársaság, amikor vélhetően a látvány kedvéért a World War Z című Brad Pitt moziból vágtak be képeket egy, a tüntetésekről szóló híranyagukba. Botrány! Amikor ilyen nyílt manipulációról, hírhamisításról olvas az ember, azonnal nyúl a legmegfelelőbbnek tűnő emojihoz, sőt, talán a teljes sztorit érdemes volna megosztani az ismerősökkel, hadd halljanak róla ők is, hogy mi zajlik a médiában!


Ezt a figyelmeztetést látjuk, ha egy posztot álhírként jelöltek meg a független tényellenőrzők a Facebookon

Ja, hogy az egész kamu?

Az ehhez hasonló álhírek ellen való küzdelem a 2016-os amerikai elnökválasztások óta az egyik legfontosabbnak tartott feladata a közösségi platformoknak. Ha a Facebookon osztanánk meg a fenti, természetesen az elejétől a végéig kamu sztorit, akkor az ismerőseink az állítólagos manipulációt leleplező fotó előtt egy figyelmeztető felirattal fognak találkozni: "Hamis információ. Független tényellenőrzők által ellenőrizve." A szövegek alatti gombra kattintva több tényellenőrző szervezet, ebben az esetben az Associated Press, a Check Your Fact és a Lead Stories írásait olvashatjuk el arról, hogy hogyan is akartak minket épp átverni azzal, hogy egy twitterező viccnek szánt montázsát valódi hírként tálalták.


A gombra kattintva részletes információkat kapunk arról, hogy miért lett álhírként megjelölve a poszt

Mert miközben a Facebook a politikusoknak megengedi, hogy hazudjanak, nekünk, egyszerű felhasználóknak nem. "(...) úgy gondoljuk, hogy a politikai beszéd korlátozásával az emberek kevésbé lennének tájékozottak arról, hogy mit mondanak választott tisztviselőik, így a politikusok végső soron kevésbé lennének számon kérhetők a szavaikért" - indokolják döntésüket, ami mellett Mark Zuckerberg többször kiállt, a saját, tiltakozó alkalmazottai előtt is. Joe Biden demokrata elnökjelölt nemrég azt kérte a cégtől, hogy tegyenek többet a választásokkal kapcsolatos hazugságok ellen, sőt, a kampány utolsó két hetében ellenőrizzenek minden egyes politikai hirdetést, mielőtt megjelentetnék azt. Ezzel szemben ha mi osztunk meg egy kamuhírt, már most is könnyen lehet, hogy nem csak figyelmeztető szöveget kapunk elé, de az átlagosnál kevesebben találkoznak majd a bejegyzésünkkel, sőt, nem személyes profilok ennél komolyabb retorziókra is számíthatnak.

A Facebook regionális képviseletétől megtudtuk, hogy magyar híreket még nem ellenőriznek, itthon nincs külső tényellenőrző partnerük, csak a külföldi szervezetek által megvizsgált információkkal találkozhatunk. Ezek a szervezetek egyébként az amerikai Poynter Intézet által kidolgozott elvek mentén dolgoznak, amelyek a pártatlanság mellett például az ilyen vállalatok finanszírozásának átláthatóságától is rendelkeznek. Ha egy felhasználó nem ért egyet a döntésükkel, kérheti tőlük annak felülvizsgálatát.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.