A Fekete tükör sorozatot idézi a mesterlövészpuskával felszerelt robotkutya

2021 / 10 / 14 / Felkai Ádám
A Fekete tükör sorozatot idézi a mesterlövészpuskával felszerelt robotkutya
A gépezet a híres tévészéria „Metalhead” című epizódjában látott, lerázhatatlan, tökéletes fegyverként funkcionáló terminátor-kutyára hasonlít többek szerint.

A szerkezet valójában két fegyvergyártó cég együttműködéséből jött létre: a kutya a katonai robotok gyártására szakosodott Ghost Robotics terméke, míg a hátára aggatott mesterlövészpuska-rendszer a SWORD Internationalé. Mint arról az Interesting Engineering beszámol, a harcrendszert a héten mutatták be Washingtonban, az amerikai hadsereg éves kiállításán. A dologról a Ghost Robotics a Twitter csatornáján is beszámolt, ahol többen a kommentekben az aggodalmuknak adtak hangot, mivel az eszköz kifejezetten a disztópikus SF-világokat idézi, a leginkább talán a Fekete Tükör Metalhead epizódjában látott gépesített négylábú-iszonyatot.

A Ghost Robotics kutyája viszont hiába hasonlít a Boston Dynamics „Spot”-jára, ez egy önálló platform, egy négylábú, emberi személyzetet nem igénylő jármű (Vision-60 quadruped). Erre az eszközre pakolták rá az emberi lövészt (közvetlenül) szintén nem igénylő, 6,5 mm-es Creedmoor mesterlövészpuskára épülő rendszert, a SPUR-t (Special Purpose Unmanned Rifle). Mint az a cég honlapján olvasható, a SPUR-t kifejezetten úgy fejlesztették, hogy a Vision-60 quadruped-hez hasonló platformokról precíziós lövéseket lehessen a segítségével leadni. Az eszköz elvileg 1200 méterre is képes ellőni, és 7.62×51 NATO töltényeket használ. Szenzorainak köszönhetően a SPUR nagyjából bámriféle körülmény mellett használható éjjel és nappal is. A cég a tájékoztatót úgy zárja, hogy a SPUR a személyzetet nem igénylő (unmanned) fegyverrendszerek jövője, és ez a jövő meg is érkezett.

Mint arra az IE cikke is kitér, sajnos ennyi alapján épp a legfontosabb kérdésben nem látunk tisztán, vagyis hogy akár a kutya, akár a fegyver, akár a kettü együtt képes-e autonóm működésre, vagy távirányítóval működteti ezeket valaki. Az önálló, autonóm fegyverrendszerek poteciális léte ugyanis már 2015-ben arra sarkaltak több neves személyt, köztük Elon Muskot, Noam Chomsky-t és Stephen Hawkingot, hogy közös levélben kérjék arra az ENSZ-t, hogy betiltsák a gyilkos robotokat, tehát azokat az eszközöket, melyek emberi irányítás nélkül is megölhetnek valakit.

Először támadhatott emberre drón önállóan, külső irányító nélkül Egy ENSZ-jelentés szerint az sem zárható ki, hogy mostanra túl vagyunk azon, hogy gép önállóan gyilkoljon embert vagy akár embereket.

Más kérdés, hogy miközben a világ árgus szemekkel figyeli a nyugati fegyvergyártók hasonló fejlesztéseit, nem kizárt, hogy már túl is jutottunk azon a történelmi ponton, amikor egy gyilkolásra tervezett gép önállóan végzett (legalább) egy emberrel. Egy 2021 márciusában az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa Líbiával kapcsolatos szakértői panelje által közzétett jelentés alapján ugyanis felmerül, hogy a török Kargu-2 négyrotoros támadó drónok egyik bevetése során Líbiában ilyen cselekmény már történt is. Az esetről, valamint magáról a drónról a fenti cikkünkben írtunk részletesebben.

(Kép: Sworddefense.com)

További cikkek a témában:

Az amerikai kongresszus bizottsága szerint nem kéne betiltani a gyilkosságra felhatalmazott autonóm fegyvereket Az amerikai kongresszusnak arra kellett választ adnia, hogy az USA hadserege képes legyen-e autonóm gyilkos robotokat kifejleszteni, melyek akár halálos erőt is használhatnak az emberek ellen, vagy sem.

A megkérdezettek többsége Magyarországon nem akar gyilkolásra felhatalmazott robotokat látni az IPSOS legújabb felmérése szerint Tud egy algoritmus gyerek és felnőtt, végzetes helyzet és gyilkolás nélkül is megoldható probléma között különbséget tenni? A modern hadviselés veszélyes ága van kialakulóban, de a közvélemény elutasítja az önállóan gyilkoló robotok alkalmazását a jövő háborúiban.

Az államok véleménye az önállóan ölni képes gyilkos robotokról Nem egészen megnyugtató, ahogy az országok az autonóm gyilkolászásra képes robotokról vélekednek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az “új Concorde” – így emelkedett levegőbe a következő generációs szuperszonikus kereskedelmi gép
Az XB-1 a Concorde óta az első nem katonai szuperszonikus repülő, amely visszahozhatja a szuperszonikus kereskedelmi repülés korszakát. A gép most először emelkedett a magasba, amiről videó is készült.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.