A Foci VB-re utazott, talált egy teljesen üres kísértetvárost Katarban

2022 / 11 / 29 / Felkai Ádám
A Foci VB-re utazott, talált egy teljesen üres kísértetvárost Katarban
A brit focidrukker Katar nem turistáknak szóló részét derítette fel, amikor kísérteties, elhagyatott lakótömbökbe botlott – de kik élhettek itt?

Akadnak untig bejárt turisztikai látványosságok, amelyekhez özönlik a nép. A 21 éves Rob Dawley, aki egyébként is nagy utazó, de most kifejezetten a VB miatt ment Katarba, azonban nem ezekre volt kíváncsi. Mint azt az Independentnek elmondta, üzent egy barátjának, akinek az édesapja régebben Katarban dolgozott, és azt kérte tőle, hogy ajánljanak neki kifejezetten olyan helyeket, ahova az apuka nem ment volna. Ezen a listán szerepelt Mesaieed városa is.

A listával felszerelkezve Dawley felpattant a helyi metróra, majd egy buszmegállóban találkozott egy Hassan nevű férvival – a férfi elmondása szerint bevándorló orvos, és egy közeli menekülttáborban élt. Dawley-t érdekelte volna a tábor is, de oda sajnos nem engedték be. Ezek után taxit hívott, és elutazott az említett Messaieed belvárosába, és bulváros címadással, valamint Dawley saját szavaival szólva: „nem hitte el azt, amit ott látott”. Miként azt a brit drukker az Independentnek nyilatkozta:

„A kelet-európai toronyházak lelkes rajongója vagyok, és ott 25-30 teljesen elhagyott ilyen épület állt.”

Mikor közelebb ment, akkor vette észre a rengeteg belépni tilos táblát, viszont a kerítésen könnyedén átjuthatott volna. Dawley ezt mégsem kockáztatta meg, mivel Katarban ugye nem szívesen szórakozik az ember ilyesmivel. Szerencsére ekkor feltűnt a biztonságiak egy kocsija – Dawley odasétált az őrökhöz, és beszélgetésbe elegyedett velük. Az egyikük, Sadiq (aki a drukker szerint nagyon jó arc volt) még azt is felajánlotta neki, hogy körbevezeti őt a kísérteties belvárosban, mert mint azt a biztonsági ember elmondta, ezeket az épületeket hónapokon belül úgyis elbontják. Dawley erről a magántúráról felvételt is készített a TikTokra:

@dawleycb5 I found an abandoned apartment in Qatar? Ever wondered what it was like living in Qatar as a migrant worker☝️ #fyp #worldcup #qatar #doha #abandonedplaces ♬ original sound - Rob Dawley

Dawley a „kelet-európai toronyházak” alatt valószínűleg a számunkra annyira ismerős lakótelepi házakat érthette – legalábbis a szellemtelepülés épületei ezekre hajaznak. Kicsit tényleg olyan a felvétel, mintha Békásmegyer egy része teljesen üresen a sivatagba teleportált volna, így a magyar szemnek különösen szürreális a látvány.

A biztonsági őr egyébként elmondta, hogy ezekben az épületekben azok a vendégmunkások éltek, akik a VB-re építették a stadionokat. Dawley szerint egyébként a lakások egészen kellemesnek tűntek, és összességében sokkal jobbak voltak, mint az a kollégiumi szoba, ahol ő lakik az egyetemen. Hozzátette azt is, hogy meg is lepődött, mennyire jók itt a körülmények, és általában is mennyire jól felépítettek ezek az otthonok. Mint elmondta:

„Az infrastruktúra zseniális volt, két erkély volt a lakásban, és az egyik szobához saját fürdőszoba is tartozott.”

Az egyedüli kérdés persze az Dawley szerint is, hogy egy-egy lakásban mennyien élhettek: hat vagy hét ember elszállásolása esetén már rémálom lehetett itt lakni, viszont ha felújítanák, akkor egy ilyen lakás Londonban brit fontban értve érne milliókat.

Idetartozik az a szomorú hír is, hogy Hassan Al-Thawadi, a VB feje elismerte, hogy a bajnoksággal kapcsolatos építkezések alatt 400-500 munkás is a halálát lelte.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Flickr/Timothy Vollmer


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.