A fonalféreg több generáción keresztül képes emlékeket továbbadni

2021 / 09 / 21 / Perei Dóra
Mivel a fonálférgek átlagosan mindössze pár napot élnek, így érthető módon nincs sok idejük a tapasztalatgyűjtésre, és azok megosztására utódaikkal, akik aztán ezáltal könnyebben boldogulhatnának rövidke életükben.

Az elmúlt évek kutatásai alapján azonban talán mégsem hagyják csak úgy maguk mögött a világot, na és persze az új generációt: horizontális emlékátadással biztosítják, hogy társaik, illetve utódjaik egyaránt felismerjék az őket fenyegető legnagyobb veszélyeket.

A fonálférgek különleges képessége

A fonalférgek közt számos olyan faj akad, amely képes túlélni még a szélsőséges környezeti viszonyokat is, ám ettől függetlenül nekik is vannak sebezhető pontjaik. Számukra például az egyik legnagyobb veszélyforrás a bakteriális fertőzés.

A Princeton Egyetem kutatói legfrissebb kutatásukban azt vizsgálták, hogyan adják át a fertőzésre figyelmeztető emlékeket az állatok más, velük rokonságban nem álló egyedeknek és utódaiknak.

Az úgynevezett figyelmeztető emlékek - a baktériumok elkerülésére - akkor keletkeznek, ha a fonálféreg fertőzött táplálékot eszik, és ettől megbetegszik.

A kutatók szerint a patogénnel korábban nem találkozó más fonalférgek a fertőzött állatok testének maradványaival találkozva, vagy egyszerűen csak velük azonos közegbe helyezve is képesek felismerni és elkerülni a patogént.

Több generáción képesek emlékeket továbbadni

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a fonalférgek RNS-molekulák révén több generáción keresztül képes emlékeket továbbadni. Noha a kutatók szerint ez nem klasszikus öröklődés, mivel nem a gének örökítődnek, és az átadás generációról generációra egyre pontatlanabb lesz, a folyamat ennek ellenére működőképes: egyes megfertőződött fonálférgek bakteriális RNS-t tárolnak beleikben, az ilyen állatok utódai pedig

képesek felismerni és elkerülni a kórokozót, anélkül, hogy közvetlen, saját tapasztalatuk lenne vele.

A folyamatot részleteiben vizsgáló új vizsgálatok alapján a fonalférgekben egy úgynevezett retrotranszpozonnak köszönhető az emlékátadás képessége. Azok az állatok, amelyekben jelen volt a Cer1 nevű szakasz, megtanulták, hogy kerüljék el a baktériumokat, és ezt a tudást utódaiknak, illetve társaiknak is átadták. Amely fonalférgek nem rendelkeztek ezzel, ők nem is voltak képesek erre.

A vizsgálatokból továbbá kiderült, hogy ez a fajta emlékátadás csak a P. aeruginosa nevű baktérium esetén működik a fonálférgeknél. Míg utódaik esetén az állatok négy generáció távolságba képesek eljuttatni a patogénnel kapcsolatos ismereteket, ami a kutatók szerint nem rossz arány, ha a hosszú távú emlékeket vesszük.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Génmódosított fonálféreggel értek el áttörést egy örökletes ráktípus megismerésében A magyar kutatócsoport egy nemzetközi együttműködés keretében új állatmodellt alkotott egy különös, örökletes ráktípus megismeréséhez, mellyel sikerült előállítaniuk a betegséget okozó Williamson-mutációt egy apró, mindössze egy milliméter hosszú fonálféregben. Eredményük új utakat nyithat a gyógyszerfejlesztésben.

A fiatalság forrását egy számítógépes program hozhatja el az emberiségnek Egyetlen célja van az új számítógépes programnak: megtalálni az öregedés ellenszerét és meghosszabbítani az emberi életet.

Negyvenegyezer éves, jégkorszaki állat kelt új életre a laborban, mikor kiolvasztották a jégből Hibernálásnak az egyidejű inaktivitást és metabolikus depressziót nevezzük a saját testhőt termelő élőlényekben, és most némi szibériai permafroszt kiolvasztásakor egy erre képes ősi túlélő nyújtózott újra egy jó nagyot, 41 ezer év óta először.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.