A fonalféreg több generáción keresztül képes emlékeket továbbadni

2021 / 09 / 21 / Perei Dóra
Mivel a fonálférgek átlagosan mindössze pár napot élnek, így érthető módon nincs sok idejük a tapasztalatgyűjtésre, és azok megosztására utódaikkal, akik aztán ezáltal könnyebben boldogulhatnának rövidke életükben.

Az elmúlt évek kutatásai alapján azonban talán mégsem hagyják csak úgy maguk mögött a világot, na és persze az új generációt: horizontális emlékátadással biztosítják, hogy társaik, illetve utódjaik egyaránt felismerjék az őket fenyegető legnagyobb veszélyeket.

A fonálférgek különleges képessége

A fonalférgek közt számos olyan faj akad, amely képes túlélni még a szélsőséges környezeti viszonyokat is, ám ettől függetlenül nekik is vannak sebezhető pontjaik. Számukra például az egyik legnagyobb veszélyforrás a bakteriális fertőzés.

A Princeton Egyetem kutatói legfrissebb kutatásukban azt vizsgálták, hogyan adják át a fertőzésre figyelmeztető emlékeket az állatok más, velük rokonságban nem álló egyedeknek és utódaiknak.

Az úgynevezett figyelmeztető emlékek - a baktériumok elkerülésére - akkor keletkeznek, ha a fonálféreg fertőzött táplálékot eszik, és ettől megbetegszik.

A kutatók szerint a patogénnel korábban nem találkozó más fonalférgek a fertőzött állatok testének maradványaival találkozva, vagy egyszerűen csak velük azonos közegbe helyezve is képesek felismerni és elkerülni a patogént.

Több generáción képesek emlékeket továbbadni

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a fonalférgek RNS-molekulák révén több generáción keresztül képes emlékeket továbbadni. Noha a kutatók szerint ez nem klasszikus öröklődés, mivel nem a gének örökítődnek, és az átadás generációról generációra egyre pontatlanabb lesz, a folyamat ennek ellenére működőképes: egyes megfertőződött fonálférgek bakteriális RNS-t tárolnak beleikben, az ilyen állatok utódai pedig

képesek felismerni és elkerülni a kórokozót, anélkül, hogy közvetlen, saját tapasztalatuk lenne vele.

A folyamatot részleteiben vizsgáló új vizsgálatok alapján a fonalférgekben egy úgynevezett retrotranszpozonnak köszönhető az emlékátadás képessége. Azok az állatok, amelyekben jelen volt a Cer1 nevű szakasz, megtanulták, hogy kerüljék el a baktériumokat, és ezt a tudást utódaiknak, illetve társaiknak is átadták. Amely fonalférgek nem rendelkeztek ezzel, ők nem is voltak képesek erre.

A vizsgálatokból továbbá kiderült, hogy ez a fajta emlékátadás csak a P. aeruginosa nevű baktérium esetén működik a fonálférgeknél. Míg utódaik esetén az állatok négy generáció távolságba képesek eljuttatni a patogénnel kapcsolatos ismereteket, ami a kutatók szerint nem rossz arány, ha a hosszú távú emlékeket vesszük.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Génmódosított fonálféreggel értek el áttörést egy örökletes ráktípus megismerésében A magyar kutatócsoport egy nemzetközi együttműködés keretében új állatmodellt alkotott egy különös, örökletes ráktípus megismeréséhez, mellyel sikerült előállítaniuk a betegséget okozó Williamson-mutációt egy apró, mindössze egy milliméter hosszú fonálféregben. Eredményük új utakat nyithat a gyógyszerfejlesztésben.

A fiatalság forrását egy számítógépes program hozhatja el az emberiségnek Egyetlen célja van az új számítógépes programnak: megtalálni az öregedés ellenszerét és meghosszabbítani az emberi életet.

Negyvenegyezer éves, jégkorszaki állat kelt új életre a laborban, mikor kiolvasztották a jégből Hibernálásnak az egyidejű inaktivitást és metabolikus depressziót nevezzük a saját testhőt termelő élőlényekben, és most némi szibériai permafroszt kiolvasztásakor egy erre képes ősi túlélő nyújtózott újra egy jó nagyot, 41 ezer év óta először.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.