A Ford 2030 után már csak elektromos autót fog árulni Európában

2021 / 02 / 17 / Rácz Tamás
A Ford 2030 után már csak elektromos autót fog árulni Európában
Még kilenc évig vehetünk benzines vagy dízel, vagy akár plug-in hibrid Fordot.

Ha a Jaguar tegnapi bejelentésére nem is trómfolt rá a Ford, azért ők is drámaian szűk határidőt jelentettek be a mai napon a hagyományos belsőégésű technológia kifuttatásával kapcsolatban. Az európi autópiacon már csak 9 évig, 2030-ig terveznek benzines vagy dízel motorral felszerelt autókat árulni, utána csak elektromos kocsikat lehet majd náluk kapni.


A Ford-épületre vetített Mustang Mach-E a márka jelenleg kapható egyetlen elektromos személyautó-modellje. Kilenc év múlva viszont már minden itteni Ford villanyautó lesz

Az átállási folyamatban más határidőket is megszabtak maguknak. Így 2024 után állítólag már minden, nálunk kapható Ford haszonjárműnek lesz zéró emissziós haladásra is képes, elektromos vagy plug-in hibrid változata, 2030-ra pedig már a haszonjárművek kétharmada ilyen hajtással készül majd. 2026 közepére az összes személyautót is meg lehet majd venni plug-in vagy tisztán elektromos hajtással, 2030 után pedig már csak elektromos személyautóik lesznek, legalábbis Európában.

A 2025-ig terjedő időszakban a cég megduplázza korábbi, az elektromos mobilitással kapcsolatos fejlesztési terveit és globálisan összesen 22 milliárd dollárt költenek majd az új modellek és gyártási hátterük kifejlesztésére. Kölnben, a márka európai központjában pedig egymilliárd eurós beruházással egy új, kizárólag villanyautókat készítő gyárat hoznak létre a jelenlegi üzem átalakításával.

A kölni üzemben egyébként már kilenc évtizede készülnek a belsőégésű motoros Fordok - úgy tűnik, a klasszikus járműhajtási technológia ebben az autógyárban már nem fogja megérni a századik születésnapját.

További cikkek a témában:

Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja A Microlinót a BMW Isetta ihlette, csak ez ugye elektromos, de hasonlóan pici, városi közlekedésre szánt „nem autó”.

Ilyen lesz az új, hétszemélyes elektromos Volkswagen, az ID.6 A kínai ipari minisztérium weboldalán már fent vannak a kocsi képei és adatai.

Ezek a villanyautó-gyártók Kína Teslái Nio, Li Autó, Xpeng. Hallottál már róluk? Na ugye. Pedig mind a Teslához hasonlóan fényes, új csillagok.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.