A Ford 2030 után már csak elektromos autót fog árulni Európában

2021 / 02 / 17 / Rácz Tamás
A Ford 2030 után már csak elektromos autót fog árulni Európában
Még kilenc évig vehetünk benzines vagy dízel, vagy akár plug-in hibrid Fordot.

Ha a Jaguar tegnapi bejelentésére nem is trómfolt rá a Ford, azért ők is drámaian szűk határidőt jelentettek be a mai napon a hagyományos belsőégésű technológia kifuttatásával kapcsolatban. Az európi autópiacon már csak 9 évig, 2030-ig terveznek benzines vagy dízel motorral felszerelt autókat árulni, utána csak elektromos kocsikat lehet majd náluk kapni.


A Ford-épületre vetített Mustang Mach-E a márka jelenleg kapható egyetlen elektromos személyautó-modellje. Kilenc év múlva viszont már minden itteni Ford villanyautó lesz

Az átállási folyamatban más határidőket is megszabtak maguknak. Így 2024 után állítólag már minden, nálunk kapható Ford haszonjárműnek lesz zéró emissziós haladásra is képes, elektromos vagy plug-in hibrid változata, 2030-ra pedig már a haszonjárművek kétharmada ilyen hajtással készül majd. 2026 közepére az összes személyautót is meg lehet majd venni plug-in vagy tisztán elektromos hajtással, 2030 után pedig már csak elektromos személyautóik lesznek, legalábbis Európában.

A 2025-ig terjedő időszakban a cég megduplázza korábbi, az elektromos mobilitással kapcsolatos fejlesztési terveit és globálisan összesen 22 milliárd dollárt költenek majd az új modellek és gyártási hátterük kifejlesztésére. Kölnben, a márka európai központjában pedig egymilliárd eurós beruházással egy új, kizárólag villanyautókat készítő gyárat hoznak létre a jelenlegi üzem átalakításával.

A kölni üzemben egyébként már kilenc évtizede készülnek a belsőégésű motoros Fordok - úgy tűnik, a klasszikus járműhajtási technológia ebben az autógyárban már nem fogja megérni a századik születésnapját.

További cikkek a témában:

Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja A Microlinót a BMW Isetta ihlette, csak ez ugye elektromos, de hasonlóan pici, városi közlekedésre szánt „nem autó”.

Ilyen lesz az új, hétszemélyes elektromos Volkswagen, az ID.6 A kínai ipari minisztérium weboldalán már fent vannak a kocsi képei és adatai.

Ezek a villanyautó-gyártók Kína Teslái Nio, Li Autó, Xpeng. Hallottál már róluk? Na ugye. Pedig mind a Teslához hasonlóan fényes, új csillagok.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.