A Jaguar négy éven belül leáll a benzines autók gyártásával

2021 / 02 / 17 / Pőcze Balázs
A Jaguar négy éven belül leáll a benzines autók gyártásával
A Jaguar Land Rover tavaly kinevezett vezérigazgatója példátlanul rövid idő alatt szeretné kivezetni a belső égésű motorokat a patinás brit márka kínálatából. A tervek szerint 2025-től csak elektromos Jaguarokat gyártanak majd.

A Bloomberg híre szerint Thierry Bolloré, aki korábban hét évig dolgozott a Renault-nál, ahol rövid ideig vezérigazgató is volt, majd 2020 őszén váltott a JLR-hez, azt mondta: "megvan hozzá a technológiánk, tudjuk, hogy kell csinálni". Az írás ezzel szemben emlékeztet rá, hogy a gyártónak nincsenek túl széleskörű tapasztalatai a kizárólag elektromos hajtáslánccal működő autók terén. Egyetlen ilyen modelljük, az I-PACE mindössze negyvenezer példányban fogyott 2018-as indulása óta. A Tesla csak az Egyesült Államokban többet adott el az autó közvetlen versenytársából, a Model X-ből, az Audi pedig egy év alatt hozta ezt a számot elektromos SUV-jával, az e-tronnal.

Hova a sietség?

Más márkák is tettek korábban a Jaguaréhoz hasonló fogadalmakat: a Volkswagen két éve 2026-ra ígérte utolsó benzines és dízel autóit, a GM idén januárban lényegesen konzervatívabb volt, és 2035-re lőtte be magának ugyanezt a célt. A JLR viszont már most harmincötmillió fontot kellett, hogy félretegyen bírságokra, mert nem a megfelelő ütemben haladt az EU által diktált szén-dixoid szabályok betartásával - ráadásul otthon, az Egyesült Királyságban amúgy sem fognak tudni belső égésű motorral szerelt autókat értékesíteni 2030 után. Más országok is kihirdették már a saját célszámaikat: ahogyan arról korábban beszámoltunk a Rakétán, Norvégia 2025-ös, Németország 2030-as, Kalifornia 2035-ös dátumot emleget, ahogy Franciaország és Spanyolország is.

Ha Bolloré vezérizgató tervei valóban megvalósulnak, 2030-ra nem csak a Jaguarok egésze, de az új Land Roverek hatvan százaléka is károsanyag-kibocsátás nélkül fog üzemelni.

(Fotó: Jaguar, Mark Cuthbert/Getty Images)

További cikkek a témában:

Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja A Microlinót a BMW Isetta ihlette, csak ez ugye elektromos, de hasonlóan pici, városi közlekedésre szánt „nem autó”.

Ilyen lesz az új, hétszemélyes elektromos Volkswagen, az ID.6 A kínai ipari minisztérium weboldalán már fent vannak a kocsi képei és adatai.

Ezek a villanyautó-gyártók Kína Teslái Nio, Li Autó, Xpeng. Hallottál már róluk? Na ugye. Pedig mind a Teslához hasonlóan fényes, új csillagok.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.